Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea anului pastoral "Discipoli misionari ai lui Cristos"

Noul an pastoral din Dieceza de Iași, cu tema "Discipoli misionari ai lui Cristos", a fost deschis de PS Iosif Păuleț, printr-o Sfântă Liturghie duminică, 29 septembrie 2024, la ora 11.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. La celebrare au participat PS Petru Sescu și PS Petru Gherghel, alături de preoți din întreaga dieceză. Au fost prezenți peste 300 de credincioși din fiecare parohie a diecezei. Celebrarea a fost transmisă în direct de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV.

În sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael, PS Iosif Păuleț a deschis cel de-al treilea an pastoral din Dieceza de Iași, dintr-un drum început în anul 2022, printr-o celebrare pontificală, în catedrala diecezană. Toate parohiile diecezei au trimis câte doi reprezentanți la această celebrare pentru a primi mandatul misionar.

Pr. Daniel Iacobuț, vicar episcopal pentru Secțiunea Pastorație, i-a salutat la începutul Sfintei Liturghii pe cei prezenți în catedrala din Iași. "Începem astăzi, 29 septembrie 2024, un an pastoral, adică un an în care să-l rugăm pe Domnul să ne transforme pe toți în discipoli misionari ai săi. Ne bucurăm că aici în catedrală este reprezentată întreaga noastră Biserică locală, pentru a primi de la Domnul chemarea sa la a fi discipoli misionari, a ne lăsa hrăniți de el și apoi de a merge în comunitățile noastre pentru a da mai departe vestea cea bună. Aceasta este bucuria noastră și sărbătoarea care devine hrănitoare pentru misiunea fiecăruia dintre noi".

În cadrul omiliei, PS Iosif Păuleț i-a îndemnat pe credincioși să fie misionari acolo unde își desfășoară activitatea. Preotul nu este profesionistul pe care trebuie să-l lași să-și facă treaba. Misiunea de a fi misionar îi revine fiecărui botezat. "Suntem toți misionari prin Botezul pe care l-am primit. Așadar, toți botezații sunt discipoli misionari: și laicii, și clericii". "Cu toții, acolo unde Dumnezeu ne trimite, suntem invitați să ne trăim viața, să ne câștigăm pâinea de toate zilele în conformitate cu voința lui Dumnezeu". "Toți în poporul lui Dumnezeu sunt discipoli. Chiar și episcopul și papa și preoți, suntem discipoli. La fel cu toții suntem și misionari. Nu este suficient să fii discipol. Trebuie să mergi, să transmiți mai departe". Cuvintele și faptele noastre îl pot vesti pe Cristos celor de lângă noi.

Momentul de rugăciune și de celebrare, cuprinse în Sfânta Liturghie, a fost unul cu o puternică încărcătură spirituală. Credincioșii au trăit cu credință punctul central, Sfânta Liturghie, și s-au bucurat de celelalte momente.

În cursul dimineții reprezentanții parohiilor au avut ocazia să viziteze catedrala veche ("Adormirea Maicii Domnului") și cripta acesteia. După-amiază, aceștia au participat la conferințe despre ce înseamnă anul pastoral și la ce suntem chemați să facem în această perioadă.

Pr. Bogdan Emilian Balașcă, OFMConv., le-a vorbit celor prezenți despre importanța de a fi discipoli misionari. "Sintagma «discipoli misionari» ne este adresată nouă. Este ca respirația și inspirația". "A fi discipoli a ști să primești. Misionar înseamnă că ceea ce primești, să dai mai departe, să te simți util". "Discipol misionar înseamnă viața noastră în cele sfinte. Îl primim pe Dumnezeu, primim cele sfinte, primim bucuria credinței și în același timp vrem să o dăruim".

Soții Oana și Radu Capan, din Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, le-au vorbit celor prezenți despre cum putem fi discipoli misionari. Aceștia au prezentat patru trăsături fundamentale ale discipolului misionar: "Trebuie să fim contagioși, curajoși, curioși și catehizați" "Implicit trebuie să fie patru obiceiuri: să intercedem, să invocăm, să investim și să invităm". Cele două prelegeri ale pr. Balașcă și a soților Capan le puteți urmări în întregime în înregistrarea a doua de mai jos.

Au urmat apoi momentele de discuții în grupuri mici, în cadrul cărora fiecare participant a avut posibilitatea să vorbească despre ceea ce s-a discutat la conferințe și despre ce a însemnat acest eveniment pentru ei. În jurul orei 15.30, participanții s-au reunit în catedrala ieșeană pentru a primi mandatul misionar din partea PS Iosif Păuleț.

PS Iosif Păuleț spunea în mesajul său pentru acești trei ani: "Întregul itinerar pastoral din următorii trei ani este înainte de toate un drum spiritual de deschidere la lucrarea Duhului Sfânt din Biserica sa. Iar modelul oricărui credincios de colaborare cu voința lui Dumnezeu și lucrarea Duhului Sfânt este Sfânta Fecioară Maria. În acest sens este esențial ca rugăciunea către Maica Domnului să însoțească toate activitățile ce vor fi desfășurate. La întâlnirea mariană cu tinerii și familiile de la Iași, Papa Francisc a consacrat Biserica noastră Sfintei Fecioare Maria și ne-a oferit o rugăciune care a devenit izvorul rugăciunii către Maica Bisericii ce va însoți și drumul pastoral din anii 2022-2025."

Acest nou an pastoral este însoțit de o icoană pictată de sr. Mădălina Toma de la Mănăstirea Clariselor din Roman. Imaginea îl prezintă Cristos cel Înviat care înainte de a se înălța la dreapta Tatălui își binecuvântează discipolii și îi trimite în misiune. Această imagine a însoțit deschiderea anului pastoral prin iconițele care au fost distribuite credincioșilor, dar va însoți și adunările liturgice din dieceza noastră prin afișul care va fi prezent în biserici de-a lungul acestui an.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 septembrie: Iași (catedrală): Deschiderea noului an pastoral diecezan, "Discipoli misionari ai lui Cristos". Foto: Ovidiu Bișog

*

Înregistrarea transmisiunii în direct a Sfintei Liturghii din 29 septembrie 2024:

*

Pr. Bogdan Balașcă, OFMConv.: "Discipoli misionari: De ce?" (29 septembrie 2024):

*

Oana și Radu Capan: "Discipoli misionari: Cum?" (29 septembrie 2024):

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Materiale de formare pentru anul pastoral "Discipoli misionari ai lui Cristos"

Icoana anului pastoral 2024-2025

PS Iosif Păuleț: Scrisoarea pastorală pentru noul an pastoral 2024-2025: "Discipoli misionari ai lui Cristos"

Planul pastoral al Diecezei Romano-Catolice de Iași 2022-2025

Apollonia TV: Emisiunea "Sub semnul crucii", ediția "Deschiderea noului an pastoral" (26 septembrie)




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat