Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunicare: Deschiderea noului an pastoral în Dieceza de Iași va fi duminică, 29 septembrie

Anul pastoral diecezan 2024-2025 va fi deschis prin Sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț duminică, 29 septembrie 2024, la ora 11.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. La celebrare vor participa PS Petru Sescu și PS Petru Gherghel, alături de reprezentanți din fiecare parohie a diecezei. Tema acestui an este "Discipoli misionari ai lui Cristos". Celebrarea va fi transmisă în direct de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV.

Cel de-al treilea an pastoral, dintr-un plan trienal început în anul 2022, va fi un moment diecezan care își dorește să scoată în evidență continuitatea și noutatea. Continuitate, pentru că păstrăm ce s-a făcut până acum, noutate, pentru că suntem invitați să fim atenți la un alt aspect, și anume implicarea, adică "discipoli misionari".

Celebrarea acestui moment va fi prezidată de episcopul diecezei, se va desfășura în catedrala din Iași și vor participa alături de episcopii noștri, prin reprezentanți, toate parohiile Diecezei de Iași. Toate acestea pentru a fi "Uniți în Duhul Sfânt", în "Biserica, familia lui Dumnezeu", pentru a fi "Discipoli misionari ai lui Cristos".

Tema generală a acestui plan trienal este "Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei!". De la această temă cei trei ani s-au articulat în alte trei teme pentru fiecare an: "Uniți în Duhul Sfânt" (2023-2024), "Biserica, familia lui Dumnezeu" (2024-2025) și "Discipoli misionari ai lui Cristos" (2024-2025).

PS Iosif Păuleț spunea în mesajul său pentru acești trei ani: "Întregul itinerar pastoral din următorii trei ani este înainte de toate un drum spiritual de deschidere la lucrarea Duhului Sfânt din Biserica sa. Iar modelul oricărui credincios de colaborare cu voința lui Dumnezeu și lucrarea Duhului Sfânt este Sfânta Fecioară Maria. În acest sens este esențial ca rugăciunea către Maica Domnului să însoțească toate activitățile ce vor fi desfășurate. La întâlnirea mariană cu tinerii și familiile de la Iași, Papa Francisc a consacrat Biserica noastră Sfintei Fecioare Maria și ne-a oferit o rugăciune care a devenit izvorul rugăciunii către Maica Bisericii ce va însoți și drumul pastoral din anii 2022-2025."

Prin asumarea și trăirea propriei misiuni, cu bucurie și fidelitate, suntem invitați să ne însoțim în descoperirea și asumarea propriei misiuni în Biserică, să ne propunem itinerarii de formare pentru diferite categorii de membri sau organisme pastorale ale Bisericii, iar la final să oferim modele de mărturisire a credinței în viața cotidiană.

O icoana cu totul deosebită care exprimă într-un mod special tema noului an pastoral, "Discipoli misionari ai lui Cristos", este pictată de sr. Mădălina Toma de la Mănăstirea Clariselor din Roman. Imaginea plină de lumină și căldură a lui Cristos cel Înviat care înainte de a se înălța la dreapta Tatălui își binecuvântează discipolii și îi trimite în misiune va însoți nu numai deschiderea anului pastoral prin iconițele ce vor fi distribuite credincioșilor, ci și adunările liturgice din dieceza noastră prin afișul care va fi prezent în biserici.

În mesajul pentru acest an pastoral, PS Iosif ne spune tuturor: "Le mulțumesc tuturor colaboratorilor noștri, preoți, persoane consacrate și laici, care pe durata acestor ani și-au oferit disponibilitatea pentru a se implica activ în această muncă de evanghelizare. Împreună cu PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și PS Petru Gherghel, episcop emerit, invoc binecuvântarea lui Dumnezeu asupra tuturor credincioșilor, a preoților și a persoanelor consacrate, pentru a fi împreună un popor sfânt, care trăiește pe deplin drumul de ucenicie față de Mântuitorul și deschiderea misionară față de lume. Sfânta Fecioară Maria, steaua noii evanghelizări, să mijlocească pentru toți bucuria de a ne lăsa conduși de Duhul Sfânt și de a-l sluji pe Cristos în frații noștri. Cu binecuvântarea noastră, vă îndemnăm ca pe durata acestui an pastoral să rostiți această rugăciune atât la nivel comunitar, cât și în particular."

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Programul zilei:

  • 10:30 - Vizita catedralei istorice

  • 11:00 - Sfânta Liturghie pontificală

  • 12:00 - Agapa fraternă

  • 13:00 - Discipoli misionari: de ce? (pr. Bogdan-Emilian Balașcă, OFMConv.)

  • 13:30 - Discipoli misionari: cum? (Oana și Radu Capan)

  • 14:00 - Discuții în grupuri

  • 15:00 - Concluzii și mandat misionar

* * *

PS Iosif Păuleț: Scrisoarea pastorală pentru noul an pastoral 2024-2025: "Discipoli misionari ai lui Cristos"

Materiale de formare pentru anul pastoral "Discipoli misionari ai lui Cristos"

Icoana anului pastoral 2024-2025

Planul pastoral al Diecezei Romano-Catolice de Iași 2022-2025

* * *

Apollonia TV: Emisiunea "Sub semnul crucii", ediția "Deschiderea noului an pastoral" (26 septembrie)




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat