Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Materiale de formare pentru anul pastoral "Discipoli misionari ai lui Cristos"

A fi discipoli misionari ține de identitatea profundă a fiecărui botezat și de misiunea comună a întregii Bisericii de a-i conduce pe toți oamenii să primească vestea bună a Învierii lui Cristos. Papa Francisc a dorit să reînnoiască în noi toți această conștiință atunci când a spus tuturor celor prezenți la întâlnirea cu tinerii și familiile de la Iași din 1 iunie 2019: "Duhul Sfânt îmbrățișează diferențele dintre noi și ne dăruiește puterea de a deschide drumuri de speranță dând ce-i mai bun din noi; este același drum pe care l-au început apostolii acum două mii de ani, fiind astăzi rândul nostru să dăm mărturie și să ne decidem să semănăm. Nu putem aștepta s-o facă alții; este rândul nostru. Noi suntem responsabili! Este rândul nostru!"

Obiectivele, specificate de PS Iosif Păuleț în Scrisoare de prezentare a anului pastoral 2024-2025, ne angajează să ne îngrijim ca toți credincioșii să își descopere și să își asume propria misiune în Biserică, să propunem itinerarii de formare pentru diferitele categorii de membri ai comunităților noastre și pentru organismele pastorale ale Bisericii, precum și să oferim modele de mărturisire a credinței în viața cotidiană.

Atingerea obiectivelor anului pastoral în curs se realizează, în primul rând, prin trăirea autentică și cu fidelitate a bucuriei evangheliei, conform propriei chemări, în comunitatea de apartenență. Episcopul nostru ne propune drept călăuză a acțiunilor noastre pastorale din acest an documentul principal al magisteriului Sfântului Părinte Papa Francisc, exortația Evangelii gaudium (Bucuria evangheliei). Tocmai de aceea acest material va fi oferit tuturor reprezentanților parohiilor din dieceză în cadrul deschiderii anului pastoral de duminică, 29 septembrie 2024. Alături de acest material un ajutor semnificativ pentru activitățile pastorale din acest an îl poate avea și itinerarul de formare pe care îl propunem pornind de la zece nuclee tematice, elaborate de membrii Secțiunii Pastorație din cadrul Curiei Diecezei de Iași.

Oficiul pentru Cateheză va propune în curând pe tema anului pastoral un suport pentru catehezele cu copiii, un alt suport pentru catehezele cu adolescenții și tinerii, precum și un material intitulat "Dumnezeu ne vorbește - Lectio divina pe temele nucleelor tematice ale anului pastoral.

Fiecare nucleu tematic aprofundează o temă în sintonie cu tema anului pastoral în curs, oferind sugestii biblice, magisteriale, catehetice și de activități.

Materialul are menirea de a oferi unele puncte de plecare, lăsând posibilitatea de a adapta conținutul la diferite tipuri de întâlniri și destinatari.

Fiecare comunitate parohială poate sa adapteze conform propriilor nevoi itinerarul de formare și să propună acele nuclee tematice care îi ajută pe credincioși în drumul lor de credință.

Pe parcursul anului vor fi puse la dispoziția lucrătorilor pastorali și alte materiale care să stimuleze creativitatea și interesul în legătură cu tema "discipoli misionari ai lui Cristos".

Pr. Daniel Iacobuț
responsabil Secțiunea Pastorație

Cuprins:

  1. Întâlnirea personală cu Cristos transformă viața

  2. Chemați să fim discipoli misionari

  3. Botezul - izvorul misiunii

  4. Misionari după modelul lui Cristos

  5. Familia, școala credinței și a misiunii

  6. Suntem misiune - zelul apostolic al Bisericii

  7. Evanghelizatori în duhul bucuriei

  8. Mărturisitori ai speranței

  9. Discipoli în era digitală

  10. Iubirea lui Dumnezeu: inima misiunii

Aceste zece materiale de formare pot fi descărcate în format docx și pdf de aici.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat