Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântul Francisc din Assisi și darul stigmatelor

La 17 septembrie 2024, când Ordinul Franciscan celebrează sărbătoarea Stigmatelor Sfântului Francisc din Assisi, se va încheia cel de-al optulea centenar dedicat stigmatelor pe care Sărăcuțul din Assisi le-a primit pe Muntele Verna, la 17 septembrie 1224.

Istoria și semnificația acestui eveniment miraculos din viața Sfântului Francisc a constituit, de-a lungul timpului, obiectul a numeroase cercetări și studii, fapt ce dovedește atât uimirea, cât și interesul pe care le-au trezit nu numai în rândul fraților și a poporului credincios, ci și al oamenilor de cultură.

Dincolo de toate aceste reacții și contribuții "din afară", nu-i lipsit de importanță, mai ales din perspectiva integrării suferinței în viața noastră de credință, să ne întrebăm cum a trăit Francisc în mod personal acest episod decisiv al parcursului său spiritual și cum i-a influențat ultimii ani din viață.

În căutarea unui astfel de răspuns, ne lovim de o problemă care a declanșat intense analize și dezbateri, și anume: în scrierile sale, Francisc nu pomenește niciodată de stigmate și nici de vreo altă experiență avută pe Verna.

Putem bănui că aceasta a fost alegerea sa, motivată de faptul că, așa cum știm, nu și-a dorit nimic mai mult decât să rămână fidel față de ceea ce ulterior a fost numită "ultima sa voință" (ultima voluntas): "Eu, fratele Francisc cel mic, vreau să urmez viața și sărăcia Preaînaltului nostru Domn, Isus Cristos și a Preasfintei sale Mame și să rămân statornic în ea până la sfârșit" (FF 140).

Totuși, Sfântul Bonaventura vorbește despre preocuparea Sfântului Francisc de a destăinui sau nu acest eveniment nemaiauzit: "Slujitorul lui Cristos vedea că stigmatele întipărite sub o formă atât de evidentă nu puteau rămâne ascunse fraților mai apropiați; totuși se temea să facă public secretul Domnului și era frământat de o mare îndoială: să spună ceea ce văzuse sau să tacă? [...] Și, pentru că bun lucru este să ascunzi secretul regelui, el, conștient de secretul regesc, ascundea cât mai mult posibil acele semne sacre" (Legenda major, XIII).

Deși scrierile lui Francisc păstrează cu strictețe "secretul stigmatelor", totuși, există un text pe care mulți îl consideră un "ecou" al trăirilor Sfântului Francisc în acea zi de 17 septembrie 1224. Acest text, expus în capela "San Nicola" din Bazilica inferioară din Assisi, este cunoscut sub numele de Chartula și conține o rugăciune intitulată: Laude Dumnezeului Preaînalt și o Binecuvântare a fratelui Leon, pe care Sfântul le-a scris în perioada imediat următoare primirii rănilor Domnului.

Rugăciunea pe care Francisc o înalță către Dumnezeu, sub forma unei litanii de atribute divine, lasă să se întrevadă că starea sa interioară era una de totală exaltare și abandonare în Dumnezeu, singurul "care înfăptuiește lucruri minunate":

"Tu ești sfânt, Doamne, unicul Dumnezeu,
care înfăptuiești lucruri minunate,
Tu ești puternic, Tu ești mare,
Tu ești cel Preaînalt,
Tu ești Rege atotputernic, Tu, Tată Sfânt,
Regele cerului și al pământului. Tu ești Unul și Întreit,
Domnul Dumnezeul zeilor,
Tu ești binele, orice bine, supremul bine,
Domnul Dumnezeu cel viu și adevărat.
Tu ești iubire și caritate,
Tu ești înțelepciune,
Tu ești umilință, Tu ești răbdare,
Tu ești frumusețe, Tu ești blândețe,
Tu ești siguranță, Tu ești liniște,
Tu ești bucurie și veselie,
Tu ești speranța noastră,
Tu ești dreptate,
Tu ești cumpătarea,
Tu ești bogăția noastră cu îndestulare,
Tu ești frumusețe, Tu ești blândețe,
Tu ești ocrotitor,
Tu ești păzitor și apărător al nostru,
Tu ești putere, Tu ești înviorare,
Tu ești speranța noastră,
Tu ești credința noastră,
Tu ești iubirea noastră.
Tu ești toată desfătarea noastră,
Tu ești viața noastră veșnică,
Doamne mare și minunat,
Dumnezeu atotputernic,
Mântuitor milostiv"
(FF 261).

Sfântul Bonaventura evidențiază aspectul nupțial mistic al trăirii lui Francisc la Verna, notând că "adevărata iubire de Cristos îl transformase pe cel iubitor în însuși chipul celui iubit" (Sfântul Bonaventura, Legenda major, XIII). La fel apreciază experiența stigmatică a lui Francisc și poetul Paul Claudel:

"...Francisc [...]
este proprietatea unuia
care nu explică, ci umple.
Totul este numai dăruire;
ca o mireasă sau un nou-născut.
El călătorește în viziunea
tuturor oamenilor ca un om îmbătat,
Ca un mire gemând și râzând
și clătinându-se rănit de această glorie,
căreia îi este soț în mod inexplicabil...
Și cel care coboară clătinându-se
de pe Verna și-i arată în secret
Clarei rănile și cicatricele,
Este Cristos Isus unit cu Francisc
- o unică realitate vie,
și suferindă, și tămăduitoare"
(Paul Claudel, Oeuvre poétique, p. 878).

Pe lângă profunda unire mistică a lui Francisc cu Cristos cel răstignit, darul stigmatelor i-a transformat total starea de spirit în care se afla în momentul în care urcase pe Muntele Verna. Pe lângă faptul că era grav bolnav și istovit în trup, era și profund îngrijorat, neliniștit și chiar tulburat în suflet, din cauza unor neînțelegeri iscate între frați cu privire la direcția pe care ar fi trebuit să o urmeze ordinul. Semnul stigmatelor lui Cristos i-au redat lui Francisc încrederea, bucuria și, mai ales, libertatea și pacea Duhului. Și tocmai pe acestea a dorit să le lase în dar fraților săi, ca binecuvântare și urare, înainte de a fi vizitat de "sora moarte": "Astfel, întins pe pământ, după ce și-a dezbrăcat haina de sac, și-a ridicat fața la cer, după obiceiul său, cu totul concentrat spre acea slavă cerească, în timp ce cu mâna stângă își acoperea rana coastei drepte ca să nu se vadă, a spus fraților: «Eu mi-am făcut partea mea; pe-a voastră v-o va învăța Cristos»... A voit desigur, în totul să fie asemenea lui Cristos cel răstignit care, sărac și îndurerat și gol a rămas atârnat pe cruce" (Sfântul Bonaventura, Legenda major, XIV).

Fr. Virgil Blaj, OFMConv.

* * *

Roman: Invitație la Jubileul celor 800 de ani de la primirea stigmatelor de către Sfântul Francisc de Assisi




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat