Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc salută bătrânii și bolnavii din Singapore: Rugați-vă pentru Biserică și omenire

de Salvatore Cernuzio

Papa Francisc nu a voit să părăsească Singapore înainte de a da el cel dintâi un salut și o îmbrățișare bolnavilor și bătrânilor cărora le-a asigurat rugăciunile sale, apropierea sa, iertarea păcatelor și cărora le cerut și să se roage pentru Biserică și omenire, pentru că "rugăciunea voastră este foarte importantă".

Loc de îngrijire și primire

Sunt acele persoane care de acum se îndreaptă spre asfințitul vieții, dar care, așa cum a repetat pontiful de atâtea ori în aceste zile ale celei de 45-a călătorii apostolice, sunt înțelepciunea, amintirea, o comoară de păzit și care merită, prin urmare, respect și demnitate, nu marginalizare. Pe la ora 9.30, papa a mers în "St. Theresa's Home", casă de odihnă instituită în urmă cu 90 de ani de Micile Surori ale Săracilor în periferia "Orașului Leului" și condusă de agenția non-profit Catholic Welfare Services (CWS), dar mai ales loc de îngrijire și primire. Actualmente găzduiește 200 de persoane, rezidente permanent, cum sunt centenarii Goh, Vincent, Low Joo, Bertha și irezistibilul Khung Seok, 105 ani, care l-a primit pe papa cu un zâmbet larg și având în mână stegulețul Cetății Vaticanului și al Singapore. O vizită de mai puțin de jumătate de oră, înainte de întâlnirea interreligioasă cu tinerii în Catholic Junior College și plecare spre Roma, cu papa care s-a plimbat în întreaga piață a curții cu vedere a camerelor de opt locuri cu paturi rabatabile, despărțite prin perdele, și lângă tot ce este necesar pentru a asigura îngrijirea diferiților oaspeți.

Îmbrățișarea papei

Sunt bărbați și femei afectați de demență senilă, retardați, Alzheimer, Parkinson sau de consecințele unui ictus. Sau care, din cauza vârstei înaintate, arată semne de slăbiciune și nu reușesc să primească sprijinul necesar de la familii. În această dimineață erau toți așezați în afara camerelor lor, în scaune cu rotile unde era lipită o tăbliță cu numele lor. Șiruri și șiruri de zâmbete fără dinți, de priviri pierdute, de guri deschise sau închise, de tuburi în nas, de capete aplecate și picioare goale sau gambe în poziții nenaturale. Francisc și-a îndreptat privirea sa asupra fiecăruia, salutându-i și salutând și lucrătorii aflați alături de ei. Apoi s-a oprit în capela mică din centrul pieței, alături de clinica stomatologică: acolo îl așteptau arhiepiscopul emerit de Singapore, Nicholas Chia Yeo Joo, 86 de ani, o călugăriță, un franciscan și trei preoți în scaun cu rotile.

Salutul dat părintelui misionar Anthony

Unul în mod deosebit, părintele Anthony Hutjes, misionar german din Congregația Sfintelor Inimi ale lui Isus și Maria, de acum la pensie, de circa patruzeci de ani în Singapore unde a fost și paroh al "Blessed Sacrament Church". Figură cunoscută în Singapore, pentru că este autor a circa zece cărți despre credință, căsătorie și viață de familie, părintele Anthony a înmânat papei un pachet cu cărțile sale, declarându-se - în engleză - bucuros că "poate să petreacă un pic de timp împreună". Francisc i-a strâns mâinile și i-a mulțumit pentru cadou și a răspuns cu o glumă după ce preotul îi prezenta despre corpul său rațional: "Și capul cum merge?". "Bine!".

"A se ruga pentru Biserică și omenire"

De acolo transferul în bisericuța din Casa "Sfânta Tereza" cu salutul directorului care a indicat structura ca un "loc de speranță" și, ilustrând rapid munca desfășurată în fiecare zi pentru bătrâni și bolnavi, a cerut Papei Francisc să "binecuvânteze reședința": "Avem nevoie de asta".

În mod liber, Jorge Mario Bergoglio a împărtășit câteva cuvinte cu cei prezenți: alte șiruri de cărucioare cu bătrâni care provin și din alte case de recuperare gestionate de CWS precum Saint Joseph's Home și Vila Francis Home, care strigau "W Papa, W Papa", ca și lucrătorii din casă în exterior, așezați pe treptele capelei sau pe balcoane. "Eu vă salut pe voi toți care sunteți aici și vă cer să vă rugați pentru mine, eu mă rog pentru voi. Vă cer să vă rugați și pentru Biserică, și pentru omenire. Rugăciunea voastră este foarte importantă în fața lui Dumnezeu", a spus Papa Francisc.

Iertarea Domnului

"Dumnezeu este bucuros să audă rugăciunea voastră. Multe mulțumiri pentru răbdarea voastră și pentru rugăciunea voastră", a adăugat pontiful înainte de a da binecuvântarea sa. În sfârșit, privind grupul din fața ochilor săi, persoane cărora le rămâne puțin timp de trăit, a voit să adauge un alt pasaj tot în mod liber: "Acum cu această binecuvântare Domnul se manifestă aproape de voi. Domnul iartă mereu totul și eu manifest vouă tuturor iertarea în numele Domnului". Întâlnirea s-a încheiat cu un Bucură-te, Marie, trecerea papei în coridorul central cu un salut adresat celor prezenți și o fotografie de grup în fața fațadei verde și portocaliu cu o statuie a Sfintei Fecioare Maria, împreună cu aceia care lucrează sau sunt găzduiți în Saint Theresa's Home. Francisc a dăruit o plachetă pentru "Catholic Hub", adică spațiul în care va fi recalificată Saint Theresa's Home care, în schimb, se va transfera într-o structură de asistență mai mare numită Saint Theresa's Village. "Catholic Hub" va găzdui principalele organizații ale Arhidiecezei de Singapore, un centru de congrese și pentru reculegeri, o casă pentru clerul bătrân.

Aplauze și coruri

Aplauze și din nou coruri au însoțit trecerea utilitarei albe spre poarta de intrare. În fundal, numai vocea puternică a lui Vincent care, într-o italiană cu puternic accent englez, a strigat: "Ciao, Ciao, Papa, arrivederci", provocând râsetele și aplauzele tuturor.

(După Vatican News, 13 septembrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc
în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore

(2-13 septembrie 2024)

  1. Conferință de presă a Sfântului Părinte Francisc în zborul de întoarcere din călătoria apostolică în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore (13 septembrie 2024)

  2. Papa în Singapore: Întâlnire interreligioasă cu tinerii ("Catholic Junior College", 13 septembrie 2024)

  3. Papa salută bătrânii și bolnavii din Singapore: rugați-vă pentru Biserică și omenire (13 septembrie 2024)

  4. Papa în Singapore: Sfânta Liturghie (Stadionul Național "Singapore Sports Hub", 12 septembrie 2024)

  5. Papa în Singapore: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și corpul diplomatic (12 septembrie 2024)

  6. Provocările iezuiților într-un loc de frontieră. Întâlnirea privată a pontifului cu confrații la "St. Francis Xavier Retreat Center" din Singapore

  7. Papa în Timorul de Est: Întâlnire cu tinerii ("Centro de Convenções", Dili, 11 septembrie 2024)

  8. Papa Francisc în colocviu cu iezuiții din Dili, omagiu adus unui confrate de 103 ani

  9. Papa în Timorul de Est: Sfânta Liturghie (Platoul Taci Tolu, Dili, 10 septembrie 2024)

  10. Papa în Timorul de Est: Întâlnire cu episcopii, preoții, diaconii, consacrații, consacratele, seminariștii și cateheții (Catedrala "Neprihănita Zămislire", Dili, 10 septembrie 2024)

  11. Papa în Timorul de Est: Vizită la copiii cu dizabilități de la Școala "Irmãs Alma" (Școala "Irmãs Alma", Dili, 10 septembrie 2024)

  12. Papa în Timorul de Est: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și corpul diplomatic (Sala din Palatul Prezidențial, Dili, 9 septembrie 2024)

  13. Papa în Papua Noua Guinee: Întâlnire cu tinerii (Stadionul "Sir John Guise", Port Moresby, 9 septembrie 2024)

  14. La granița dintre Asia și Oceania, papa, la Baro, încurajează opera misionarilor în rândul triburilor

  15. Papa în Papua Noua Guinee: Întâlnire cu credincioșii din Dieceza de Vanimo (Platoul din fața Catedralei "Sfânta Cruce", Vanimo, 8 septembrie 2024)

  16. Papa în Papua Noua Guinee: Sfânta Liturghie (Stadionul "Sir John Guise", Port Moresby, 8 septembrie 2024)

  17. Papa în Papua Noua Guinee: Întâlnire cu episcopii din Papua Noua Guinee și din Insulele Solomon, preoții, diaconii, consacrații, consacratele, seminariștii și cateheții (Sanctuarul "Maria Ajutătoare", Port Moresby, 7 septembrie 2024)

  18. Papa în Papua Noua Guinee: Vizită la copiii de la "Street Ministry" și "Callan Services" ("Caritas Technical Secondary School", Port Moresby, 7 septembrie 2024)

  19. Papa în Papua Noua Guinee: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și corpul diplomatic ("APEC House", Port Moresby, 7 septembrie 2024)

  20. Papa în Indonezia: Sfânta Liturghie (Stadionul "Gelora Bung Karno", Jakarta, 5 septembrie 2024)

  21. Papa în Indonezia: Întâlnire cu asistații din realitățile caritative (Sediul Conferinței Episcopale Indoneziene, Jakarta, 5 septembrie 2024)

  22. Papa în Indonezia: Întâlnire interreligioasă (Moscheea "Istiqlal", Jakarta, 5 septembrie 2024)

  23. Papa în Indonezia: Întâlnire cu episcopii, preoții, diaconii, consacrații, consacratele, seminariștii și cateheții (Catedrala "Stăpâna Noastră Ridicată la Cer", Jakarta, 4 septembrie 2024)

  24. Papa Francisc cu iezuiții din Indonezia, Spadaro: impresionat de atâția tineri

  25. Papa în Indonezia: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și cu corpul diplomatic (Sala din Palatul prezidențial "Istana Negara", Jakarta, 4 septembrie 2024)

  26. Papa va duce în Asia și Oceania apropiere și pace. Colocviu cu cardinalul secretar de stat Pietro Parolin

  27. Cardinalul Lazăr: Papa în Asia, o cufundare în Bisericile "din afara centrului"

  28. Mons. Budi Kleden: "Francisc să ne ajute pe noi, indonezienii, să apărăm armonia socială"

  29. Călătoria apostolică a Sanctității Sale Francisc în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est, Singapore (2-13 septembrie 2024) – Statistici

  30. Papa în Asia și Oceania. Cardinalul Tagle: Bisericile mici pot să ne învețe

  31. Cardinalul Bo: Papa va da impuls nou Bisericilor din Asia, vii în mijlocul provocărilor

  32. Logourile și motourile călătoriei papei în sud-estul asiatic și în Oceania, de la 2 la 13 septembrie




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat