Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc
în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore

(2-13 septembrie 2024)

Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și corpul diplomatic

(Teatrul din Centrul Cultural Universitar de la Universitatea "National University of Singapore", 12 septembrie 2024)

Domnule președinte,
stimate autorități,
iluștri reprezentanți ai societății civile,
membri ai corpului diplomatic!

© Vatican Media
Îi mulțumesc domnului președinte pentru cuvintele respectuoase de bun-venit pe care mi le-a adresat cu gentilețe și care reînnoiesc în mine recunoștința pentru recenta sa vizită în Vatican. Sunt recunoscător tuturor autorităților pentru primirea cordială în acest oraș-stat al vostru, răscruce comercială de importanță primară și loc de întâlnire între diferite popoare.

Cine ajunge aici pentru prima dată nu poate să nu fie impresionat de pădurea de zgârie-nori foarte moderni care par să apară din mare. Ele sunt o mărturie clară a istețimii umane, a dinamicității societății din Singapore și a perspicacității spiritului antreprenorial, care a găsit aici un teren fertil pentru a se exprima.

Cea a lui Singapore este o istorie de creștere și reziliență. Din origini umile, această națiune a ajuns la un înalt nivel de dezvoltare, demonstrând că ea este rod al deciziilor raționale și nu al întâmplării: este rezultatul unei angajări constante în a duce la capăt proiecte și inițiative bine cântărite și în sintonie cu caracteristicile specifice ale locului. Tocmai în aceste zile este a o sută una aniversare a nașterii lui Lee Kuan Yew, primul prim ministru al Republicii Singapore, care din 1959 până în 1990 a menținut această funcție și a dat un impuls puternic rapidei creșteri și transformări a țării.

În afară de asta, este important că Singapore nu numai că a prosperat economic, ci că s-a și străduit să construiască o societate în care dreptatea socială și binele comun sunt ținute în mare considerație. Mă gândesc îndeosebi la dedicarea voastră în îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor prin politici de locuințe publice, o instruire de înaltă calitate și un sistem sanitar eficient. Doresc ca aceste eforturi să continue până la implicarea pe deplin a tuturor locuitorilor din Singapore.

Și în această privință, aș vrea să semnalez riscul pe care un anumit pragmatism și o anumită exaltare a meritului îl comportă, și anume consecința non-intențională de a legitima excluderea celor care se află la marginile beneficiilor progresului.

Pe acest front, recunosc și laud diferitele politici și inițiative puse în aplicare pentru a-i susține pe cei mai slabi și doresc ca să fie acordată atenție deosebită săracilor, bătrânilor - ale căror trude au pus temeliile pentru Singapore pe care îl cunoaștem astăzi - precum și pentru a ocroti demnitatea muncitorilor migranți, care contribuie mult la construirea societății și cărora trebuie să se garanteze un salariu echitabil.

Tehnologiile sofisticate din era digitală și dezvoltările rapide în folosirea inteligenței artificiale nu ne pot face să uităm că este esențial a cultiva relații umane reale și concrete; și că aceste tehnologii se pot valoriza tocmai pentru a ne apropia pe unii de alții, promovând înțelegere și solidaritate, și pentru a ne izola în mod periculos într-o realitate fictivă și impalpabilă.

Singapore este un mozaic de etnii, culturi și religii care conviețuiesc în armonie și acesta cuvânt este foarte important: armonia. Obținerea și păstrarea acestei inclusivități pozitive sunt favorizate de imparțialitatea puterilor publice, angajate într-un dialog constructiv cu toți, făcând posibil ca fiecare să-și aducă propria contribuție specială la binele comun și nepermițând extremismului și intoleranței să dobândească forță și să pună în pericol pacea socială. Respectul reciproc, colaborarea, dialogul și libertatea de a mărturisi propriul crez în lealitatea față de legea comună sunt condiții determinante ale succesului și stabilității obținute de Singapore, condiții pentru o dezvoltare non-conflictuală și haotică, ci echilibrată și sustenabilă.

Biserica Catolică în Singapore, încă de la începutul prezenței sale, a încercat să ofere propriul aport special la drumul acestei națiuni, mai ales în sectoarele instruirii și sănătății, folosindu-se de spiritul de sacrificiu și de dăruire al misionarilor și credincioșilor. Animată mereu de Evanghelia lui Isus Cristos, comunitatea catolică este în prima linie și în operele de caritate, contribuind în mod semnificativ la eforturile umanitare și gestionând în acest scop diferite instituții sanitare și multe organizații umanitare, între care Caritas pe care toți o cunoaștem.

În afară de asta Biserica - după indicațiile declarației Nostra aetate a Conciliului al II-lea din Vatican despre relațiile cu religiile necreștine - a promovat constant dialogul interreligios și colaborarea între diferite comunități de credință, cu spirit de deschidere și respect reciproc, fundamentale pentru construirea unei societăți care să fie dreaptă și pașnică.

Această vizită a mea vine la patruzeci și trei de ani de când au fost stabilite relațiile diplomatice între Sfântul Scaun și Singapore. Ea își propune să-i întărească în credință pe catolici și să-i îndemne să continue cu bucurie și dăruire colaborarea cu toți bărbații și femeile de bunăvoință, pentru construirea unei societăți civile sănătoase și unite, pentru binele comun și pentru o mărturie cristalină a propriei credințe.

Singapore are și un rol specific de jucat în ordinea internațională - asta să n-o uităm - amenințată astăzi de conflicte și războaie sângeroase, și mă bucur că a promovat în mod meritoriu multilateralismul și o ordine bazată pe reguli împărtășite de toți. Vă încurajez să continuați să lucrați pentru unitatea și fraternitatea neamului omenesc, în folosul binelui comun al tuturor, al tuturor popoarelor și al tuturor națiunilor, cu o înțelegere care nu exclude nici nu restrânge interesele naționale.

Și să-mi fie permis să amintesc și rolul familiei, primul loc în care fiecare învață să se relaționeze cu alții, să fie iubit și să iubească. În condițiile sociale actuale, fundamentele pe care se bazează familiile sunt puse în discuție și riscă să fie slăbite. Este nevoie ca ele să fie puse în condiția de a transmite valorile care dau sens și formă vieții și de a învăța pe tineri să formeze relații solide și sănătoase. De aceea sunt de lăudat eforturile făcute pentru a promova, a proteja și a susține unitatea familială prin munca diferitelor instituții.

Nu putem ascunde că astăzi trăim într-o criză ambientală și nu trebuie să subevaluăm impactul pe care o mică națiune ca Singapore poate să-l aibă în ea. Poziția voastră unică vă oferă acces la capitaluri, tehnologii și talente, resurse care pot conduce inovația pentru a avea grijă de sănătatea casei noastre comune.

Angajarea voastră pentru o dezvoltare sustenabilă și pentru salvgardarea creației este un exemplu de urmat, iar căutarea de soluții inovatoare pentru a înfrunta provocările ambientale poate încuraja alte țări să facă la fel. Singapore este un exemplu strălucitor a ceea ce omenirea poate realiza lucrând împreună în armonie, cu simț de responsabilitate și cu spirit de incluziune și fraternitate. Acesta este ca un rezumat al atitudinii voastre: a lucra împreună, în armonie, cu simț de responsabilitate și cu spirit de fraternitate și incluziune. Vă încurajez să continuați pe acest drum, având încredere în promisiunea lui Dumnezeu și în iubirea sa paternă față de toți.

Domnule președinte, doamnelor și domnilor, Dumnezeu să vă ajute să răspundeți la nevoile și la așteptările oamenilor voștri și să vă încurajeze să experimentați că el, cu acela care rămâne umil și recunoscător, poate face lucruri mari pentru binele tuturor.

Dumnezeu să binecuvânteze Singapore!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc
în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore

(2-13 septembrie 2024)

  1. Conferință de presă a Sfântului Părinte Francisc în zborul de întoarcere din călătoria apostolică în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore (13 septembrie 2024)

  2. Papa în Singapore: Întâlnire interreligioasă cu tinerii ("Catholic Junior College", 13 septembrie 2024)

  3. Papa salută bătrânii și bolnavii din Singapore: rugați-vă pentru Biserică și omenire (13 septembrie 2024)

  4. Papa în Singapore: Sfânta Liturghie (Stadionul Național "Singapore Sports Hub", 12 septembrie 2024)

  5. Papa în Singapore: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și corpul diplomatic (12 septembrie 2024)

  6. Provocările iezuiților într-un loc de frontieră. Întâlnirea privată a pontifului cu confrații la "St. Francis Xavier Retreat Center" din Singapore

  7. Papa în Timorul de Est: Întâlnire cu tinerii ("Centro de Convenções", Dili, 11 septembrie 2024)

  8. Papa Francisc în colocviu cu iezuiții din Dili, omagiu adus unui confrate de 103 ani

  9. Papa în Timorul de Est: Sfânta Liturghie (Platoul Taci Tolu, Dili, 10 septembrie 2024)

  10. Papa în Timorul de Est: Întâlnire cu episcopii, preoții, diaconii, consacrații, consacratele, seminariștii și cateheții (Catedrala "Neprihănita Zămislire", Dili, 10 septembrie 2024)

  11. Papa în Timorul de Est: Vizită la copiii cu dizabilități de la Școala "Irmãs Alma" (Școala "Irmãs Alma", Dili, 10 septembrie 2024)

  12. Papa în Timorul de Est: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și corpul diplomatic (Sala din Palatul Prezidențial, Dili, 9 septembrie 2024)

  13. Papa în Papua Noua Guinee: Întâlnire cu tinerii (Stadionul "Sir John Guise", Port Moresby, 9 septembrie 2024)

  14. La granița dintre Asia și Oceania, papa, la Baro, încurajează opera misionarilor în rândul triburilor

  15. Papa în Papua Noua Guinee: Întâlnire cu credincioșii din Dieceza de Vanimo (Platoul din fața Catedralei "Sfânta Cruce", Vanimo, 8 septembrie 2024)

  16. Papa în Papua Noua Guinee: Sfânta Liturghie (Stadionul "Sir John Guise", Port Moresby, 8 septembrie 2024)

  17. Papa în Papua Noua Guinee: Întâlnire cu episcopii din Papua Noua Guinee și din Insulele Solomon, preoții, diaconii, consacrații, consacratele, seminariștii și cateheții (Sanctuarul "Maria Ajutătoare", Port Moresby, 7 septembrie 2024)

  18. Papa în Papua Noua Guinee: Vizită la copiii de la "Street Ministry" și "Callan Services" ("Caritas Technical Secondary School", Port Moresby, 7 septembrie 2024)

  19. Papa în Papua Noua Guinee: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și corpul diplomatic ("APEC House", Port Moresby, 7 septembrie 2024)

  20. Papa în Indonezia: Sfânta Liturghie (Stadionul "Gelora Bung Karno", Jakarta, 5 septembrie 2024)

  21. Papa în Indonezia: Întâlnire cu asistații din realitățile caritative (Sediul Conferinței Episcopale Indoneziene, Jakarta, 5 septembrie 2024)

  22. Papa în Indonezia: Întâlnire interreligioasă (Moscheea "Istiqlal", Jakarta, 5 septembrie 2024)

  23. Papa în Indonezia: Întâlnire cu episcopii, preoții, diaconii, consacrații, consacratele, seminariștii și cateheții (Catedrala "Stăpâna Noastră Ridicată la Cer", Jakarta, 4 septembrie 2024)

  24. Papa Francisc cu iezuiții din Indonezia, Spadaro: impresionat de atâția tineri

  25. Papa în Indonezia: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și cu corpul diplomatic (Sala din Palatul prezidențial "Istana Negara", Jakarta, 4 septembrie 2024)

  26. Papa va duce în Asia și Oceania apropiere și pace. Colocviu cu cardinalul secretar de stat Pietro Parolin

  27. Cardinalul Lazăr: Papa în Asia, o cufundare în Bisericile "din afara centrului"

  28. Mons. Budi Kleden: "Francisc să ne ajute pe noi, indonezienii, să apărăm armonia socială"

  29. Călătoria apostolică a Sanctității Sale Francisc în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est, Singapore (2-13 septembrie 2024) – Statistici

  30. Papa în Asia și Oceania. Cardinalul Tagle: Bisericile mici pot să ne învețe

  31. Cardinalul Bo: Papa va da impuls nou Bisericilor din Asia, vii în mijlocul provocărilor

  32. Logourile și motourile călătoriei papei în sud-estul asiatic și în Oceania, de la 2 la 13 septembrie




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat