Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc în colocviu cu iezuiții din Dili, omagiu adus unui confrate de 103 ani

de Salvatore Cernuzio

Primul gest al Papei Francisc, imediat după ce a intrat în salonul din nunțiatura din Dili, în Timorul de Est, unde în dimineața de 10 septembrie 2024 îl așteptau 41 de iezuiți, imediat după întâlnirea cu clerul în Catedrala "Neprihănita Zămislire", a fost să-l îmbrățișeze pe părintele João Felgueiras, confrate de 103 ani, unul dintre cei trei mai bătrâni în Societatea lui Isus din toată lumea.

Mărturia părintelui João

Acestui călugăr portughez care trăiește în Timorul de Est din timpurile ocupației indoneziene și care nu a părăsit niciodată țara și pe oamenii săi, nici măcar în momentele cele mai dificile, papa a voit să-i aducă omagiu în mod public. A fost avertizat de prezența sa, prin urmare, imediat ce a intrat, s-a îndreptat spre el: "I-a mulțumit și l-a îmbrățișat. Părintele João era foarte emoționat", relatează la mass-media vaticane părintele Nuno da Silva Gonçalves, director al La Civilt? Cattolica și membru al suitei papale în călătoria încă în desfășurare în sud-estul asiatic și în Oceania.

A doua întâlnire cu confrații

Cea de astăzi, 10 septembrie, a fost a doua întâlnire a Papei Francisc cu iezuiții, după colocviul de circa o oră din 4 septembrie la Jakarta cu 200 de confrați. O alta îl așteaptă joi, 12 septembrie, la Centrul pentru reculegeri "Sfântul Francisc Xaveriu" din Singapore. În această dimineață în nunțiatura din capitala timoreză erau prezenți 41 de membri din Societatea lui Isus, provenind și din alte regiuni, dar rezidenți și activi în Timorul de Est. Între aceștia, 8 novici.

Grup internațional

"Ca întotdeauna în aceste întâlniri - relatează părintele Gonçalves - s-a respirat un aer de familie." În fața papei era "un grup foarte internațional" cu iezuiți provenind din Vietnam, Malaiezia, Filipine. Așadar, "un grup diversificat angajat în lucrări diferite, de exemplu educația tinerilor sau într-un institut de formare pentru profesori. O muncă pe care o consideră important la fel ca munca de exerciții spirituale în parohii".

Aproape o oră de colocviu

Circa 45 de minute a fost durata colocviului, ca întotdeauna ritmat de întrebări, răspunsuri, destăinuiri, glume. Printre temele tratate, "legate mereu de viața Societății lui Isus", subliniază directorul de la La Civiltà Cattolica, erau "cum vede papa munca iezuiților în fiecare loc și în fiecare țară, teme comune precum angajarea în dreptatea socială, Doctrina socială a Bisericii și importanța sa".

Importanța înculturării

Îndeosebi, explică părintele Nuno, ca în alte intervenții aici în Timorul de Est, Papa Francisc, "vorbind despre evanghelie și despre cultură, a subliniat valoarea înculturării. Adică despre evanghelia care trebuie înculturată și despre cultura care trebuie evanghelizată". O tematică, aceasta, recurentă în etapa din Timorul de Est, aflată și în centrul motoului ales Que a vossa fé seja a vossa cultura. Credința voastră să fie cultura voastră.

(După Vatican News, 10 septembrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat