Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Vaslui

În perioada 6-8 septembrie 2024, comunitatea catolică din Vaslui a avut deosebita plăcere de a-l avea în mijlocul ei pe Preasfințitul Iosif Păuleț, în cadrul vizitei pastorale.

Vineri, 6 septembrie, în jurul orei 17:00, a ajuns în Vaslui la Biserica "Sfinții Petru și Paul" Preasfințitul, însoțit de părintele Romeo Neculai, vicar judecătoresc în cadrul Curiei Episcopale.

Sfânta Liturghie de deschidere a vizitei pastorale, precedată de Sfântul Rozariu, a fost prezidată la ora 18:00 de Excelența Sa. Împreună cu credincioșii participând cu evlavie la Sfânta Liturghie urmată de adorația sfântului sacrament. La începutul Sfintei Liturghii, părintele paroh Paul-Valerian Țîmpu a salutat cu bucurie prezența Excelenței Sale în comunitatea noastră. La această Liturghie, în cadrul omiliei, episcopul ne-a vorbit despre importanța cultului Inimii Preasfinte a lui Isus. A îndemnat să nu lipsească din casele credincioșilor icoana cu Inima lui Isus și să fie păstrată la loc de cinste. După Sfânta Liturghie, Preasfințitul a avut un moment de interacțiune cu credincioșii prezenți în biserică.

În ziua următoare, sâmbătă, a vizitat unii bolnavi din comunitatea noastră, aceștia primind binecuvântarea din partea episcopului, după care s-a deplasat la centrul de detenție al Penitenciarului Vaslui, dând act învățăturii lui Cristos: "Am fost bolnav și m-ați vizitat, am fost în închisoare și ați venit la mine" (cf. Mt 25,36). În cadrul vizitei episcopul a purtat discuții cu cei din penitenciar și s-a rugat împreună cu ei, îndemnându-i să nu își piardă speranța de a deveni oameni autentici și buni creștini. Au fost uimiți și foarte încântați de vizita episcopului.

A urmat o vizită în Cimitirul Eternitatea unde Preasfințitul cu însoțitorii s-au rugat pentru cei care așteaptă învierea și în mod particular pentru păstorii care s-au ocupat de comunitatea din Vaslui și care acuma se află în Casa Domnului.

După-amiaza de sâmbătă a fost dedicată pentru întâlnirea cu enoriașii care au dorit să îl întâlnească personal pe păstorul diecezei, după care s-a continuat cu devoțiunea Sfântului Rozariu, urmată de Sfânta Liturghie de seară. Preasfințitul ne-a vorbit despre cultul și evlavia pe care orice credincios e bine să le aibă pentru Inima neprihănită a Mariei, fiind sâmbăta întâi a lunii. După Sfânta Liturghie, a urmat devoțiunea la grota Sfintei Fecioare Maria din curtea bisericii împreună cu credincioșii participanți. După devoțiune a urmat întâlnirea cu Consiliul Pastoral și Consiliul Economic, când s-au discutat diferite argumente legate de activitatea parohială. Am rămas profund impresionați de spiritul Preasfințitului, cu umor și prospețime. A adus un suflu deosebit și o apropiere călduroasă ca un păstor apropiat de credincioși.

În ultima zi, duminică, a avut loc Liturghia solemnă pontificală de încheiere a vizitei pastorale, în cadrul căreia copiii au primit binecuvântarea cu ocazia începerii noului an școlar. La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh a mulțumit în numele întregii comunități pentru prezența Preasfinției Sale în mijlocul nostru. După ospățul spiritual, a urmat și un ospăț "pe cinste" pentru toți în curtea bisericii, unde ne-am adunat în jurul unei mese frățești, preparatele fiind pregătite de membrii comunității noastre cu o organizare de admirat.

Ne trebuie puțin timp, puțină așezare, puțină pace să punem în inimi aceste zile de har petrecute împreună și să le ținem pentru totdeauna cu sfințenie. Corul a fost un concert în casa Domnului, iar "Ave Maria", aisbergul acestei zile.

Emanuela Lebădă și Monica Lebădă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-8 septembrie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Vaslui

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2023-2024. "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Programul vizitelor pastorale ale PS Iosif Păuleț în Dieceza de Iași (începând din octombrie 2022)

Secțiunea "Vizite pastorale"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat