Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
La granița dintre Asia și Oceania, papa, la Baro, încurajează opera misionarilor în rândul triburilor

de Salvatore Cernuzio

A-i cuantifica ar fi imposibil. Erau în picioare pe drum aruncând frunze și petale de flori, așezați pe scaune de plastic sau pe pământ de-a lungul părții nivelate, de la ferestrele lacustrelor de pe malul oceanului. Ieșeau din tufișuri și de sub corturi. Se poziționau la umbra pancartelor cu fața papei și cu scrierea "Welcome". Rămâneau în ordine, numai vreunul câteodată traversa strada pentru a trece de partea cealaltă. Sute de mii de persoane, de fețe, de ochi combinați cu zâmbete strâmbe și încadrați de coifuri indigene, rași pe cap și coafuri ciudate sau pur și simplu de bucle groase, au însoțit cei circa 6 km de drum al papei de la platoul din fața catedralei din Vanimo până în satul Baro, localitate și mai apropiată de zona de graniță din Papua Noua Guinee. Mai în față este Indonezia; mai înainte, aceea pe care triburile locale îl numesc Bush, literalmente tufiș, jungla profundă unde trăiesc comunități izolate de lume și de dezvoltarea sa.

Întâlnirea cu misionarii

După întâlnirea cu 20 de mii de locuitori din dieceza papuașă, a doilea oraș vizitat în Papua Noua Guineee în afară de capitala Port Moresby, Papa Francisc a voit să meargă la Baro pentru a-i întâlni pe misionarii argentinieni activi acolo de mulți ani, între care părintele Martin Prado, 35 de ani, veche cunoștință a sa și contact constant în acești ani. Holy Trinity Humanistic School, școală catolică iezuită gestionată de parohia Holy Trinity și de Institutul Cuvântului Întrupat, prezent în aceste teritorii din 1997, a fost locul întâlnirii. Un edificiu școlar fondat în 1964 de Misionarii Pasioniști care, împărțit într-o școală primară cu peste 400 de elevi și o nouă școală medie cu 100 de elevi, vrea să le ofere elevilor o educație umanistă catolică.

Dansuri și cântece

În această structură albă cu două etaje, papa a ajuns după ce a străbătut două aripi de mulțime care dansa cu grupuri care se diversificau pe baza machiajului și a costumelor. Unii erau complet goi, alții purtau cochilii, frunze și veșminte de lemn și paie. "Fiecare grup etnic are propria îmbrăcăminte de recunoaștere", explică un misionar local. "Chiar și dansurile sunt toate diferite. Cele oferite papei în aceste zile sunt dansuri rezervate autorităților maxime." De-a lungul unei părți mari a drumului ]n căruciorul de golf, Francisc a asistat la aceste tributuri de onoare, ritmate de sunetul tamburinei kundu sau de cântece guturale, de la geamul automobilului alb, parcat după aceea în curtea de la Holy Trinity School.

Mângâierile date copiilor

Îl așteptau un grup și acolo incalculabil de copii cu tricoul portocaliu al institutului, toți în rând ordonați, dedesubt în grădină sau la balcoane. Ordinea este una dintre caracteristicile populației papuașe, capabili de manifestări de entuziasm dincolo de orice așteptare după o tăcere religioasă în câteva clipe. În întregime în tăcere s-a desfășurat de fapt ceremonia de sosire a pontifului cu doi copii orbi care i-au oferit coroane de flori și de pene. El a răsplătit cu rozarii și bomboane și, pe unul dintre cei doi, care și-a afundat fața în reverenda sa albă, l-a mângâiat pe cap.

Interpretarea orchestrei școlii

Tăcerea a fost întreruptă de cor în School & Queen of Paradise Hall unde orchestra institutului a interpretat piese cu arcușuri și percuții din repertoriul clasic. Papa a elogiat bravura elevilor cărora le-a adus în dar diferite instrumente muzicale. Totul este meritul dirijorului Jesus Briceño, venezuelean care pentru jumătate de an trăiește în Venezuela și în cealaltă jumătate, în Papua Noua Guinee. Cu tinerii din triburi folosește metoda abreu, foarte vestită în America Latină, care constă în a utiliza muzica pentru a oferi o oportunitate de răscumpărare a tinerilor aflați altminteri în situații de dificultate: "Încep să studieze și să facă lucruri frumoase", relatează el. De cinci ani Jesus este la Vanimo și acum conduce un grup de circa 120 de tineri între care micuța Maria Joseph, violonistă, care a împărtășit mărturia sa papei. "Sunt orgolios de aceste rezultate", spune el.

Opera surorilor

Etapa următoare a Papei Francisc a fost pe o mică scenă împodobită cu flori, plante, smocuri și unele "compoziții" cu Sfânta Fecioară Maria de Lujan, Fecioara patroană a Argentinei, a cărei devoțiune este trăită puternic printre locuitorii satului care o numesc Mama Lujan. Merit al părintelui Martin și al celorlalți misionari din Argentina, precum și al surorilor care colaborează la misiune, Servidoras del Señor y de la Virgen de Matará, braț feminin al IVE, care desfășoară diferite apostolate în parohii, dedicându-se îndeosebi bolnavilor. Sfintei Fecioare Maria patroană a poporului argentinian i-au dat titlul și unei structuri, "Casa de Lujan", unde primesc tinere, victime ale abuzurilor și ale violențelor, adesea și de la familiile lor care le acuză de vrăjitorie. Nu provin din Vanimo, ci din sate și regiuni limitrofe de unde fug ca să scape de moarte sigură.

Misiunea în pădure

Surorile, așa cum s-a spus, îi ajută pe misionarii Cuvântului Întrupat - doi preoți cu viață activă și doi monahi - în această evanghelizare care nu este mereu ușoară în locuri unde se trăiește un creștinism de la începuturi. Adică unde actualii misionari sunt primii care pun piciorul în aceste ținuturi pentru a duce vestea bună. Se îngrijesc de diferitele "capele", relatează ele însele, și fac călătorii lungi în locuri izolate unde rămân timp de zile și zile împreună cu comunitățile. "Lucrăm la procesul de înculturare cu comunități legate de natură și de raportul cu pământul."

Această slujire este una dintre temele principale ale întâlnirii rezervate papei cu conaționalii săi și un grup de călugărițe, unele venit și din Insulele Solomon și intrate pe rând în micul salon pentru a-l saluta pe Francisc. Relatează la mass-media vaticane părintele Miguel de La Calle: "Am vorbit despre misiune și ne-a dat sfaturi și sugestii. Am vorbit despre Argentina, despre institutul nostru, dar Sfântul Părinte știe deja tot, pentru că este mereu în contact cu părintele Martin, așadar, nu am intrat în detalii, au fost discursuri generale. Apoi a gustat mate și tortul rece... Suntem foarte bucuroși că a venit, așa ca și voi toți". "Suntem bucuroși", o spune și părintele Martin, prins pentru ultimele saluturi înainte de repornirea spre Port Moresby cu C130 de la Air Force australian: "Încă nu putem crede că papa a fost aici cu noi. Un lucru foarte frumos, foarte frumos. Un corazón muy grande cea a Sfântului Părinte de a veni aici".

(După Vatican News, 8 septembrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat