Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© AsiaNews
Mons. Budi Kleden: "Francisc să ne ajute pe noi, indonezienii, să apărăm armonia socială"

de Giorgio Bernardelli

A început slujirea sa de arhiepiscop de câteva zile. După ce a fost al doilea asiatic care i-a condus timp de șase ani pe verbiți, congregație misionară întemeiată în 1875 în Germania de părintele Arnold Janssen, una din cele mai prezente în Asia și care astăzi are foarte multe vocații în Indonezia. Papa Francisc, în mai, l-a ales pe părintele Paulus Budi Kleden pentru a conduce Arhidieceza de Ende, mitropolie din insula Flores, inima catolicismului indonezian. În vârstă de 58 de ani, originar din zona rurală Larantuka, tot în insula Flores, preot din 1993, Mons. Budi Kleden a predat teologie fundamentală mult timp la Ledalero, marele seminar din această insulă, înainte de a ocupa din 2018 până în iulie 2024 funcția de superior general al verbiților. La 22 august la Ende a fost hirotonit episcop, alegând ca moto "Perseverați în iubirea fraternă", verset care deschide capitolul 13 din Scrisoarea către Evrei. Și AsiaNews împreună cu el - în ajunul plecării Papei Francisc în Indonezia - reflectă asupra semnificației acestei călătorii pentru această mare țară din Asia și pentru lumea întreagă.

Mons. Budi, ce așteptați de la vizita Papei Francisc la Jakarta?

Înainte de toate, să-i întărească pe catolicii din Indonezia în identitatea lor de credincioși și în contribuția lor adusă națiunii. Deși sunt în număr redus, catolicii indonezieni au desfășurat un rol cheie în dezvoltarea țării. Acest rol trebuie să fie întărit și continuat.

În al doilea rând, să promoveze dialogul interreligios în Indonezia. Să-i ajute pe indonezienii de alte religii să înțeleagă că Biserica Catolică se îngrijește de problemele umanității în ansamblul său și este deschisă să colaboreze cu ceilalți pentru a înfrunta provocările.

În al treilea rând, să încurajeze guvernul indonezian în misiunea sa de a-i sluji pe indonezieni, ajutându-i să conviețuiască pașnic cu diferențele, inclusiv cele religioase, care există între ei, pentru a vedea aceste diferențe ca o bogăție care ne ajută să creștem.

În sfârșit, sper ca după această vizită guvernul indonezian să facă mai ușoară pentru misionarii catolici din alte țări intrarea pentru a veni să lucreze în Indonezia.

În timpul acestei vizite, credeți că experiența Indoneziei poate oferi lumii întregi un exemplu de dialog între creștini și musulmani?

Marea mea speranță este tocmai aceasta: ca realitatea indoneziană de îmbogățire reciprocă a comunităților religioase să fie un exemplu și o inspirație pentru lume. Oamenii ar trebui să vadă asta. Eu însumși am fost foarte orgolios și în același timp inspirat de participarea fraților mei și a surorilor mele musulmani și de alte religii la hirotonirea mea episcopală ca în atâtea alte ocazii ale vieții comunităților noastre aici. Este și un apel adresat tuturor indonezienilor să salvgardeze acest mod de a trăi și de a lucra împreună.

În omilia de la începutul slujirii dumneavoastră ca arhiepiscop de Ende ați subliniat necesitatea de a apăra "armonia socială" în societatea indoneziană: Ce anume o pune în pericol mai mult astăzi?

Da, am spus aceste cuvinte. Armonia socială, de exemplu, astăzi este pusă în pericol de unii politicieni care exploatează problemele religioase sau identitatea religioasă pentru a obține voturi. Și insensibilitatea față de construirea de edificii religioase acolo unde sunt numai puțin credincioși de acea religie este un alt factor. Precum și cel economic: atunci când locuitorii dintr-un loc care sunt credincioși dintr-o religie văd că vecinii lor din alte religii primesc privilegii mai mari și sprijin pentru a demara și a gestiona propriile activități, se creează tensiuni.

Pe baza precedentei experiențe ca superior general al verbiților, cum vedeți contribuția misionarilor indonezieni adusă Bisericii globale astăzi?

Fiind catolici indonezieni, putem fi orgolioși că am devenit o țară de trimitere misionară, după ce timp de decenii am fost numai o țară de primire. Privind chiar și numai la verbiți, sunt peste 500 de misionari indonezieni care desfășoară slujirea lor în 50 de țări diferite în lume. Misionarii indonezieni se caracterizează prin simplitatea și disponibilitatea lor de a lucra chiar și în locurile cele mai îndepărtate. Experiența lor de conviețuire cu alte religii, îndeosebi cu musulmanii, este o contribuție foarte utilă pentru celelalte Biserici locale.

(a colaborat Mathias Hariyadi, fotografie de Hanafi Jo)

(După AsiaNews, 1 septembrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat