Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (1 septembrie 2024)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

Astăzi, în evanghelia liturgiei (cf. Mc 7,1-8.14-15.2123), Isus vorbește despre pur și despre impur: o temă foarte îndrăgită de contemporanii săi, care era legat îndeosebi de respectarea de rituri și de reguli de comportament, pentru a evita orice contact cu lucruri sau persoane considerate necurate și, în cazul în care se întâmpla asta, să se șteargă "pata" (cf. Lev 11-15). Era aproape o obsesie a unor religioși din acele timpuri, puritatea și impuritatea.

Unii cărturari și farisei, care respectau strict aceste norme, îl acuză pe Isus că permite ca discipolii săi să mănânce fără să-și spele mâinile. Și Isus profită de acest reproș al fariseilor adus discipolilor săi pentru a vorbi despre semnificația "purității".

Puritatea - spune Isus - nu este legată de rituri externe, ci înainte de toate de dispoziții interioare. De aceea, pentru a fi curați nu este nevoie de a se spăla pe mâini de mai multe ori, dacă apoi se nutresc în inimă sentimente rele, precum aviditatea, invidia sau mândria, sau propuneri rele, precum înșelătoriile, furturile, trădările și calomniile (cf. Mc 7,21-22). Isus atrage atenția pentru a avertiza cu privire la ritualism, care nu face să creștem în bine, dimpotrivă, uneori poate duce la neglijarea, sau chiar la justificarea, în noi și în alții, unor alegeri și atitudini contrare carității, care rănesc sufletul și închid inima.

Și acest lucru, fraților și surorilor, este important și pentru noi: de exemplu, nu putem ieși de la Sfânta Liturghie și, deja pe platoul bisericii, să ne oprim pentru a face vorbării rele și lipsite de milostivire despre tot și despre toți. Acea bârfă care ruinează inima, care ruinează sufletul. Nu se poate! Tu mergi la Liturghie și apoi faci aceste lucruri, este un lucru urât! Sau să ne arătăm evlavioși în rugăciune, dar după aceea acasă să tratăm cu răceală și dezlipire pe cei din propria familie, sau să neglijăm părinții bătrâni, care au nevoie de ajutor și companie (cf. Mc 7,10-13). Aceasta este o viață dublă și nu se poate. Și asta este ceea ce făceau fariseii. Puritatea externă fără atitudinile bune, atitudini milostive cu ceilalți. Sau, de asemenea, nu putem să fim aparent foarte corecți cu toți, eventual să facem și un pic de voluntariat și vreun gest filantropic, dar după aceea înăuntru să cultivăm ură față de alții, să disprețuim săracii și pe cei din urmă sau să ne comportăm în mod necinstit în propria muncă.

Făcând astfel reducem raportul cu Dumnezeu la gesturile exterioare, și înăuntru rămânem impermeabili la acțiunea purificatoare a harului său, zăbovind în gânduri, mesaje și comportamente lipsite de iubire.

Noi suntem făcuți pentru altceva.

Așadar, să ne întrebăm: eu trăiesc credința mea în mod coerent, adică tot ceea ce fac în biserică încerc cu același spirit să-l fac și în afară? Cu sentimentele, cu cuvintele și cu faptele, fac concret în proximitate și în respectarea fraților ceea ce spun în rugăciune? Să ne gândim.

Și Maria, Mama preacurată, să ne ajute să facem din viața noastră, în iubirea simțită și practicată, un cult plăcut adus lui Dumnezeu (cf. Rom 12,1).

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri la Šaštín, în Slovacia, a fost beatificat Ján Havlík, seminarist din Congregația Misiunii, întemeiată de Sfântul Vincențiu de' Paoli. Acest tânăr a fost ucis în 1965, în timpul persecuției regimului împotriva Bisericii în fosta Cehoslovacie. Perseverența sa în mărturisirea credinței în Cristos să fie încurajare pentru cei care și astăzi îndură asemenea încercări. Aplauze pentru noul fericit!

Cu durere am aflat că sâmbătă, 24 august, în localitatea Barsalogho, în Burkina Faso, sute de persoane, între care femei și copii, au fost ucise și multe alte rănite într-un atac terorist. Condamnând aceste atentate execrabile împotriva vieții umane, exprim apropierea mea de întreaga națiune și condoleanțele mele sincere pentru familiile victimelor. Fecioara Maria să ajute iubitul popor din Burkina Faso să regăsească pacea și siguranța.

Mă rog și pentru victimele accidentului petrecut în sanctuarul "Nossa Senhora da Conceiç?o", în orașul Recife, în Brazilia. Domnul înviat să-i întărească pe răniți și pe cei din familiile lor.

Și sunt mereu aproape de martirizatul popor ucrainean, lovit dur de atacuri împotriva infrastructurilor energetice. În afară de a provoca morți și răniți, acestea au lăsat peste un milion de persoane fără electricitate și apă. Să ne amintim că glasul celor nevinovați găsește mereu ascultare la Dumnezeu, care nu rămâne indiferent față de suferința lor!

Încă o dată îndrept cu preocupare gândul meu la conflictul din Palestina și Israel, care riscă să se lărgească la alte orașe palestiniene. Fac apel pentru ca să nu se oprească negocierile și să se înceteze imediat focul, să fie eliberați ostaticii, să se ajute populația din Gaza, unde se răspândesc și atâtea boli, inclusiv poliomielita. Să fie pace în Țara Sfântă, să fie pace în Ierusalim! Cetatea Sfântă să fie loc de întâlnire unde creștinii, evreii și musulmanii să se simtă respectați și primiți, și nimeni să nu pună în discuție Status Quo-ul în respectivele locuri sfinte.

Astăzi se celebrează Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației. Doresc din partea tuturor, instituții, asociații, familii și fiecare persoană, o angajare concretă pentru casa noastră comună. Strigătul Pământului rănit devine tot mai alarmant și cere o acțiune decisivă și care nu se poate prelungi.

Mâine voi începe o călătorie apostolică în câteva țări din Asia și din Oceania. Vă rog, rugați-vă pentru rodul acestei călătorii!

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini! Îndeosebi, salut tinerii din Lucca, însoțiți de arhiepiscopul lor, Mons. Paolo Giulietti și de câțiva preoți; salut tinerii bravi ai Neprihănitei și tinerii din Campocroce di Mirano.

Urez tuturor duminică frumoasă! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat