Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Corhana

În perioada 23-25 august 2024, comunitatea catolică din Corhana, județul Neamț, a avut deosebita plăcere de a-l avea in mijlocul ei pe Preasfințitul Iosif Păuleț, în cadrul vizitei pastorale.

Vineri, 23 august, la ora 17.00, a sosit la Corhana Preasfințitul, însoțit de părintele Nicu Butacu. Ajuns în mica noastră comunitate, păstorul diecezei noastre a fost întâmpinat cu mult drag de părintele paroh, Ștefan Coșa. Sfânta Liturghie de deschidere a vizitei pastorale, în Biserica "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată", precedată de Sfântul Rozariu, a fost prezidată la ora 18.00 de Excelența Sa. La cuvântul de învățătură, Preasfințitul ne-a îndemnat, așa cum o făcea și Isus prin cuvintele: "Nu te teme, turmă mică!", pentru că, deși nu suntem o comunitate numeroasă, suntem importanți în formarea Bisericii. În plus, ne-a relatat despre cultul Inimii lui Isus și a Preasfintei Fecioare Maria. După Sfânta Liturghie, Preasfințitul a avut o discuție cu toți credincioșii și a amintit despre trăirile sale în comunitatea noastră, de pe vremea când Sfinția Sa era vicar la Pildești, iar parohia noastră era filială.

În dimineața zilei următoare, sâmbătă, doi bolnavi din comunitatea noastră au avut prilejul de a discuta și de a primi binecuvântare din partea episcopului, în urma vizitei dedicată lor. Ziua a continuat cu întâlnirea altor bolnavi din "Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități" din Bozieni, care așteptau nerăbdători încurajarea și vorbele blânde ale Preasfințitului.

După acest special început de zi, a urmat Sfânta Liturghie celebrată în Biserica "Sfânta Cruce" din filiala Văleni, o comunitate de doar nouă familii. Credincioșii s-au bucurat, fiind prima oară când un episcop pășește pragul acestei biserici. Predica plină de încurajare i-a făcut pe credincioși să înțeleagă că, deși formează o comunitate mică, ea trebuie să rămână unită pentru că face parte din marea familie a lui Dumnezeu.

Revenind în Parohia Corhana, a avut loc un eveniment deosebit: doi tineri și-au unit destinele prin legământul Căsătoriei. Acest sacrament a fost celebrat de vicecancelarul Nicu Butacu, timp în care toți cei care doreau aveau ocazia de a-și mărturisi păcatele și de a face o spovadă bună, chiar la episcop.

La ora 16.30 a avut loc întâlnirea cu copiii, tinerii și adolescenții parohiei. Preasfințitul a pus accent pe două valori esențiale din viața oricărui om: respectul și recunoștința. De asemenea, ne-a vorbit și despre conexiunea care trebuie stabilită între om și Dumnezeu. Au urmat întâlnirile cu grupul de rugăciune "Familia Inimii lui Isus", audiențele în particular, iar mai apoi ședința cu cele două consilii: Consiliul Pastoral și Consiliul Economic.

Ziua s-a încheiat cu o plimbare relaxantă în pădure a celor trei persoane consacrate. Preasfințitul a avut ocazia să vadă satele catolice din împrejurimi, din deal, și totodată, traseul pe care îl făcea odinioară de la Pildești până la noi, pe drumul peste râul Moldova.

În ultima zi, duminică, a avut loc Liturghia solemnă pontificală de încheiere a vizitei pastorale, celebrată de Preasfințitul Iosif Păuleț. Subiectul principal al predicii a constat în alegerea continuă pe care omul trebuie să o facă în decursul vieții sale pământești: dintre bine și rău, lumină și întuneric, Dumnezeu și diavol. Mai mult, Excelența Sa ne-a îndemnat să urmăm cuvintele psalmului responsorial: "Gustați și vedeți cât de bun este Domnul!" (Ps 33). Prin aceste versuri este evidențiată importanța primirii Sfintei Euharistii, care este hrana sufletelor noastre.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh a mulțumit în numele întregii comunități pentru prezența Preasfinției Sale în mijlocul nostru.

După Sfânta Liturghie a urmat procesiunea in cinstea Sfintei Fecioare Maria, până la capela mortuară din cimitir, care tocmai a fost finalizată și inaugurată. Hramul ales pentru acest lăcaș este în cinstea Mamei noastre cerești: "Adormirea Maicii Domnului".

Preasfințitul a binecuvântat capela și credincioșii, iar ulterior ne-am rugat pentru răposații întregii comunități și i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru darul de a-l avea în mijlocul nostru pe cel care se îngrijește de dieceza noastră.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile pline de har și înțelepciune! Fie ca aceste momente de rugăciune în prezența Preasfințitului să aducă roade în viețile noastre și să rămânem uniți în Biserica lui Cristos.

Adelina Amihăesei, Alexandra Darie și Laura Mărtișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-25 august: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Corhana

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2023-2024. "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Programul vizitelor pastorale ale PS Iosif Păuleț în Dieceza de Iași (începând din octombrie 2022)

Secțiunea "Vizite pastorale"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat