Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cardinalul Bo: Papa va da impuls nou Bisericilor din Asia, vii în mijlocul provocărilor

de Deborah Castellano Lubov

"Multe dintre bisericile noastre sunt pline în timpul Liturghiilor duminicale. Mulți dintre asiaticii care emigrează în alte țări mențin vie credința lor." Într-un interviu amplu cu mass-media vaticane, cardinalul Charles Maung Bo, arhiepiscop de Yangon (Myanmar) și președinte al Federației Conferințelor Episcopale din Asia (FABC), schițează un portret al credincioșilor din Asia și Oceania pe care Papa Francisc îi va întâlni în timpul călătoriei sale apostolice în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timor de Est și Singapore. Călătoria este programată de la 2 la 13 septembrie și marchează a 45-a călătorie apostolică internațională a lui Jorge Mario Bergoglio, una din multele în Asia în cursul pontificatului său. Cardinalul Bo vorbește despre o Biserică vibrantă și diversificată care, în pofida provocărilor politice, economice, sociale, ambientale și culturale și a faptului că "nu este întotdeauna ușor de a trăi credința creștină în unele părți ale Asiei", "continuă nu numai să fie vie, ci și dinamică în diferite moduri".

Papa Francisc se pregătește să facă a 45-a călătorie apostolică a sa în Asia și Oceania. Cum evaluați importanța acestei vizite?

Multe popoare din Asia aud numai vorbindu-se despre papa și îl "văd" cu ajutorul mass-media digitale. Însă, pentru populație în general, papa este o figură un pic "îndepărtată". De aceea venirea papei în Asia nu numai că emoționează, ci trezește și un zel reînnoit și un simț reînnoit al credinței, pentru că demonstrează că popoarele asiatice nu sunt departe de mintea și de inima papei. Ceea ce este mai încurajator este că Papa Francisc a ales să-i viziteze pe cei mai mici, pe cei mai puțin cunoscuți din lume, precum Papua Noua Guinee și Timorul de Est, creând astfel o oportunitate pentru lume de a cunoaște Bisericile din aceste ținuturi.

Se vorbește despre țări foarte diferite între ele: opulența din Singapore și sărăcia din Papua Noua Guinee, Indonezia majoritar musulmană și majoritatea catolică din fosta colonie portugheză din Timorul de Est. În ce mod diversitatea țărilor asiatice face această vizită deosebit de semnificativă? Ce anume este interesant de observat?

Unicitatea Asiei este dată tocmai de diversitatea sa, în termeni de culturi, religii și tradiții. În timp ce creștinii sunt o minoritate în cea mai mare parte din țările asiatice, cu excepția Filipinelor și a Timorului de Est, vedem o credință în creștere. Bisericile din Asia, deși mici, sunt vibrante și vii. Sfântul Părinte va putea atinge cu mâna diversitatea dinamică a Bisericilor asiatice și credința oamenilor de acolo. Fie că e vorba de persoane bogate sau sărace, de majoritate sau de minoritate, credința poporului rămâne trainică în pofida diversităților provocărilor de înfruntat în diferitele țări.

Ce poate învăța Biserica universală de la Biserica din Asia?

Îmi vin în minte trei cuvinte: pace și armonie, și apoi ceea ce face pacea și armonia o realitate, adică dialogul. În pofida numeroaselor provocări pe care Bisericile din Asia trebuie să le înfrunte, obiectivul nostru este de a căuta pace și armonie. Toți caută pace și armonie și pentru aceasta, în fața oprimării politice, a sărăciei, a devastării climatice și a multor altor situații, Biserica trebuie să colaboreze cu ceilalți pentru a restabili pacea și armonia în viața celor care sunt loviți direct. În Asia învățăm să colaborăm, să dialogăm și să ne respectăm reciproc. Dar mai ales am învățat să coexistăm ca frați și surori în pofida dificultăților. Cred că parcursurile de pace și armonie prin dialog sunt ceea ce Asia poate să ofere Bisericii universale.

În schimb, ce ne puteți spune despre mărturia Bisericii asiatice?

Bisericile din Asia sunt vii și vibrante. Este suficient a vedea că multe dintre bisericile noastre sunt pline în timpul Liturghiilor duminicale. Veți observa că mulți dintre asiaticii care emigrează în alte țări mențin vie credința lor. Sunt misionarii noștri în aceste Biserici antice. Duc o speranță și un zel reînnoite în aceste "noi case" ale lor. Suntem și martori din multe Biserici persecutate în Asia. Nu este întotdeauna ușor de a trăi credința creștină în unele părți ale continentului. În pofida acestor provocări - politice, economice, sociale și culturale - credința lor continuă să fie nu numai vie, ci și dinamică în moduri diferite.

De ce anume este nevoie în Biserica din Asia sau în fiecare dintre aceste patru Biserici pe care le va vizita papa?

Este greu pentru mine să afirm ce anume are nevoie fiecare dintre Biserici, dar rugăciunea mea este ca vizita Sfântului Părinte să ducă la un zel reînnoit pentru credință și la o deschidere reciprocă mai mare pentru a trăi în pace și a ne îngriji unul de altul ca surori și frați, fiecare atent la celălalt, făcând abstracție de diferențele pe care le putem avea.

Cât de importantă credeți că va fi tema climei și a îngrijirii ambientului, dat fiind că această porțiune a continentului este tot mai lovită de dezastre naturale provocate de criza climatică?

Efectele schimbării climatice sunt experimentate în mod devastator în Asia. Dat fiind că tema îngrijirii climei este la inima Sfântului Părinte, sunt sigur că va trata această temă. Noi nu mai putem fi spectatori, ci trebuie să fim implicați activ în promovarea îngrijirii climei pentru binele comun al tuturor. Și Biserica din Asia trebuie să fie protagonistă în a aduce această schimbare în regiune și în lume.

(După Vatican News, 16 august 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat