Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Zăpodia

În perioada 9-11 august 2024, Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" din Zăpodia, Bacău, a avut privilegiul de a primi vizita pastorală a PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, însoțit de părintele Cristian Diac.

O filă nouă pecetluită în cuvinte sacre a fost frumos întipărită în cartea de istorie a comunității. Credincioșii din Zăpodia și filiala Roșiori au avut parte de zile cu adevărat memorabile, frumoase prin simplitate și autenticitate, dar complexe și pline de sens prin trăirile emoționante conferite de Excelența Sa în cadrul sfintelor celebrări.

Într-o atmosferă caldă de credință și comuniune, vineri, 9 august, ne-am adunat în jurul altarului pentru a participa la Sfânta Liturghie care a marcat deschiderea oficială a vizitei pastorale. La începutul sfintei celebrări părintele paroh Claudiu Cocuț a salutat cu bucurie prezența Excelenței Sale în parohia noastră, a părintelui Cristian Diac care l-a însoțit pe Preasfințitul în aceste zile, a părintelui decan Adrian Gherghelucă și a părintelui Eugen Răchiteanu, fiul satului. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul ne-a vorbit despre importanța cultului Inimii Preasfinte a lui Isus, dar si despre exemplul Sfintei Tereza Benedicta a Crucii care este model și maestră a sfințeniei, sărbătorită în calendarul nostru pe 9 august. Totodată, am beneficiat de generozitatea reconcilierii mijlocite cu răbdare de părintele Cristian Diac, la scaunul de spovadă, oferind tuturor posibilitatea de a se împărtăși cu trupul și sângele lui Cristos. După Sfânta Liturghie Excelența Sa a avut un moment de interacțiune cu credincioșii prezenți în biserică, urmat de recitarea Vesperelor de la Breviar, iar la final un dialog cu tinerii și copiii, îndemnându-i pe toți cu o atitudine jovială și plăcută, la "recunoștință și respect" ca fiind două principii solide de viață în drumul lor spre cunoașterea și dezvoltare spirituală.

Ziua de sâmbătă, 10 august, a debutat cu întâlnirea Preasfințitului și a credincioșilor la scaunul de spovadă. A urmat Sfânta Liturghie în care Excelența Sa a pledat pentru importanța încredințării Inimii Neprihănite a Sfintei Fecioare Maria, dar și despre Sfântul Laurențiu, care s-a dăruit pe sine în slujirea Bisericii, sugerând să păstrăm în suflet și la loc de cinste Icoana Inimii lui Isus și a Maicii Sale. După Sfânta Liturghie a urmat întâlnirea cu membrii Acțiunii Catolice, în care PS Iosif a vorbit despre importanța implicării active a laicilor, ca fiind un exemplu de mărturisire vie a credinței în viața comunității. Programul Preasfinției Sale a continuat cu o vizită la persoanele vârstnice și bolnave de la Zăpodia și filiala Roșiori, după care a vizitat cimitirul celor două localități unde PS Iosif a înălțat o rugăciune pentru toți răposații. La finalul zilei au avut loc audiențe în particular pentru cei doritori, dar și întâlnirea cu cele două consilii parohiale: Consiliul Pastoral și Consiliul Economic.

Emoțiile au continuat și duminică, 11 august, vârstnici, adulți, tineri și copii îmbrăcați frumos în straie de sărbătoare s-au unit în rugăciune la Liturghia pontificală de încheiere a vizitei pastorale, prezidată de PS Iosif Păuleț, alături de părintele Cristian Diac și de părintele paroh Claudiu Cocuț. Cuvintele cheie de la predică au fost "Euharistia, Liturghia și pâinea vieții", punându-se accent într-un chip deosebit pe importanța Sfintei Euharistii în viața omului, care are nevoie de puterea divină pentru a învinge răul, dar și pe iubirea, generozitatea și iertarea dintre semeni, dându-l ca exemplu pe Fericitul Episcop Anton Durcovici. Tot în această zi și enoriașii din filiala Roșiori au avut posibilitatea de face o "spovadă bună" în prezența PS Iosif și de a se bucura de cuvintele de învățătură rostite de părintele Cristian Diac.

La finalul celebrării părintele paroh Claudiu Cocuț a adresat un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu și Maicii Sfinte pentru aceste zile pline de har, trăite în credință și armonie. Un cuvânt prețios a fost adresat și Excelenței Sale pentru timpul petrecut în comunitate și pentru că ne este un adevărat model în pelerinajul vieții noastre creștine, asigurându-l de susținerea noastră prin rugăciune. Au fost aduse mulțumiri și părintelui Cristian Diac pentru disponibilitatea de a-l însoți pe PS Iosif Păuleț, dar și pentru bunăvoința de a fi în mijlocul nostru.

În încheiere, credincioșii i-au cântat Preasfințitului "La mulți ani" și i-au oferit un buchet de flori cu ocazia împlinirii celor cinci ani de păstorire a Diecezei de Iași.

Mădălina-Iuliana Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-11 august: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Zăpodia

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2023-2024. "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Programul vizitelor pastorale ale PS Iosif Păuleț în Dieceza de Iași (începând din octombrie 2022)

Secțiunea "Vizite pastorale"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat