Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: O societate fraternă se construiește cu alianța dintre tineri și bătrâni

de Amedeo Lomonaco

"Avem nevoie de o nouă alianță între tineri și bătrâni, pentru ca limfa celui care are în urma lui o lungă experiență de viață să irige vlăstarele de speranță ale celui care crește. Astfel învățăm frumusețea vieții și realizăm o societate fraternă." Postarea Papei Francisc publicată miercuri, 24 iulie 2024, pe contul X, @Pontifex, precedă două date semnificative: comemorarea liturgică, la 26 iulie, a Sfinților Ioachim și Ana, părinții Sfintei Fecioare Maria, și Ziua Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor, programată duminică, 28 iulie.

Bunicii lui Isus

Așadar, la 26 iulie este comemorarea bunicilor lui Isus. Papa Paul al VI-lea a fost cel care a reunit pe bunicii lui Isus în aceeași festivitate, în 1969, cu ocazia reformei noului calendar liturgic. De fapt, înainte erau amintiți în zile separate. Pentru Ana data era egală cu aceea de astăzi, în timp ce aceea a lui Ioachim cădea la 16 august. "Sfinții Ioachim și Ana - a spus Papa Francisc la Angelus din 26 iulie 2013, în timpul călătoriei apostolice în Rio de Janeiro - fac parte dintr-un lanț lung care a transmis credința și iubirea față de Dumnezeu, în căldura familiei, până la Maria care l-a primit în sânul său pe Fiul lui Dumnezeu și l-a dăruit lumii, ni l-a dăruit nouă." De casa lor, a adăugat în acea ocazie pontiful, se leagă "valoarea prețioasă a familiei ca loc privilegiat pentru a transmite credința".

Ziua Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor

Tema aleasă anul acesta de Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor, "La bătrânețe să nu mă părăsești" (cf. Ps 71,9), vrea să sublinieze cum singurătatea este, din păcate, însoțitoarea amară a vieții atâtor bătrâni care, adesea, sunt victime ale culturii rebutului. În anul de pregătire pentru Jubileu, pe care Sfântul Părinte a ales să-l dedice rugăciunii, tema zilei este luată din Ps 71, invocația unui bătrân care reparcurge istoria sa de prietenie cu Dumnezeu. Celebrarea Zilei, valorizând carismele bunicilor și ale bătrânilor și aportul lor la viața Bisericii, vrea să favorizeze angajarea fiecărei comunități ecleziale în construirea de legături între generații și în combaterea singurătății, conștiente că - așa cum afirmă Scriptura - "Nu este bine ca omul să fie singur" (Gen 2,18). În mesajul pentru această zi, papa subliniază că "Dumnezeu nu-i părăsește pe fiii săi, niciodată". "Nu rebutează nicio piatră, dimpotrivă, cele mai «vechi» sunt baza sigură pe care pietrele «noi» se pot sprijini pentru a construi toate împreună edificiul spiritual."

Ioan Paul I: Să ne gândim la inima bătrânilor noștri

Pontifii, în mai multe ocazii, s-au oprit asupra rolului bătrânilor în societate. Papa Ioan Paul I, în timpul audienței generale din 6 septembrie 1978, a amintit îndeosebi un episod legat cu slujirea sa episcopală:

"Eu, episcop de Veneția, mergeam câteodată în casele de recuperare. Odată am găsit o bolnavă, o bătrână: «Cum merge, doamnă?» - «Eh, de mâncare, bine! Cald? Încălzire? Bine!» - «Așadar, sunteți mulțumită, doamnă?» - «Nu» - a început aproape să plângă. «Dar de ce plângeți?» - «Nora mea, fiul meu nu vin niciodată să mă viziteze. Aș vrea să-i văd pe nepoței». Nu este suficientă căldura, hrana, există o inimă; trebuie să ne gândim și la inima bătrânilor noștri. Domnul ne-a spus că părinții trebuie să fie respectați și iubiți și atunci când sunt bătrâni".

Ioan Paul al II-lea: A fi bătrâni este un privilegiu

Și ultimele faze ale vieții sunt dense de valoare, semnificație, demnitate. În discursul adresat la 23 martie 1984 grupurilor din vârsta a treia, Ioan Paul al II-lea subliniază că a fi bătrâni este un privilegiu:

"Voi, preaiubiți frați și surori, faceți parte acum din categoria bătrânilor, constituită din bărbați și femei care provin din toate clasele sociale și din orice nivel de cultură. Astfel, ștergeți diferențele de fațadă, sunteți înfrățiți numai în propria demnitate de persoană. Intrarea în vârsta a treia trebuie considerată un privilegiu: nu numai pentru că nu toți au norocul să ajungă la această țintă, ci și mai ales pentru că aceasta este perioada posibilităților concrete de a reconsidera mai bine trecutul, de a cunoaște și de a trăi mai profund misterul pascal, de a deveni exemplu în Biserică pentru tot poporul lui Dumnezeu".

Benedict al XVI-lea: Înțelepciunea bătrânilor este o bogăție

A-i primi pe bătrâni înseamnă a primi viața. Este ceea ce subliniază Papa Benedict al XVI-lea la 12 noiembrie 2012, în timpul vizitei la Casa familie "Trăiască bătrânii":

"În Biblie, longevitatea este considerată o binecuvântare a lui Dumnezeu; astăzi această binecuvântare s-a răspândit și trebuie să fie văzută ca un dar de apreciat și de valorizat. Și totuși, adesea societatea, dominată de logica eficienței și a profitului, nu-l primește ca atare; dimpotrivă, adesea îl respinge, considerându-i pe bătrâni ca neproductivi, inutili. De atâtea ori se aude suferința celui care este marginalizat, trăiește departe de propria casă sau este în singurătate. Cred că ar trebui să se acționeze cu mai mare angajare, începând de la familii și de la instituțiile publice, pentru a face în așa fel încât bătrânii să poată rămâne în casele proprii. Înțelepciunea de viață ai cărei purtători suntem este o mare bogăție. Calitatea unei societăți, aș vrea să spun a unei civilizații, se judecă și de modul în care sunt tratați bătrânii și de locul rezervat lor în trăirea comună. Cine face spațiu bătrânilor face spațiu vieții! Cine îi primește pe bătrâni primește viața!".

În societatea noastră, tot mai lovită de cultura rebutului, bătrânii sunt adesea puși deoparte, abandonați în singurătatea lor. Apoi nu lipsesc cei care profită de slăbiciunile lor. Multe persoane, în așa-numita vârstă a treia, sunt victime ale înșelătoriilor și sunt exploatate. Strigătul lor de durere, vlăguită și de experiența bolii, de multe ori nu este ascultat. Dar tocmai aceste pietre vechi și fragile, așa cum ne amintește Papa Francisc, sunt temeliile pe care se sprijină viitorul societății.

(După Vatican News, 24 iulie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat