Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adjudeni: Funeraliile pr. Maricel Medveș

Joi, 18 iulie 2024, a fost celebrată în biserica din Adjudeni Liturghia de înmormântare a părintelui Maricel Medveș, care a trecut la Domnul luni, 15 iulie 2024, în Spitalul Municipal de Urgență Roman. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar. Miercuri, 17 iulie, la ora 19:00, în biserica din Bălușești a fost celebrată o Sfântă Liturghie cu recviem pentru odihna veșnică a pr. Maricel. Apoi sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Maricel a fost adus în biserica din Adjudeni.

La ceas de seară, miercuri, 17 iulie, în sunetul solemn al clopotelor, creștinii din Adjudeni s-au adunat în fața bisericii pentru a-l întâmpina pe fiul satului, părintele Maricel Medveș. Aceleași clopote care în urmă cu 38 de ani chemau comunitatea la sărbătoarea tânărului primițiant, acum sunau parcă mai trist însoțindu-l pe ultimul drum pe părintele răposat.

Cortegiul funerar, condus de pr. decan Sebastian Bilboc, a fost întâmpinat de preoții parohiei, de familie și de un număr mare de credincioși. Trupul neînsuflețit a fost depus în biserica natală unde s-a celebrat un recviem. În cuvântul său, pr. paroh Toma Encuță a scos în evidență disponibilitatea părintelui Maricel în a spune "da" oriunde a fost chemat spre a sluji.

Pr. Sebastian Bilboc, decan de Roman, plin de emoție a adresat un îndemn credincioșilor: "Fiți alături de noi, preoții, și când suntem în viață, și după moarte, căci misiunea preoțească nu este simplă; preotul își exersează această poziție inertă și în timpul vieții, atunci când trebuie să stea în fața tuturor, să fie mut, surd, să rabde, să ierte, să tacă, să suporte lucrurile pe care le poate primi din partea oamenilor, încercările care pot veni din partea lui Dumnezeu sau chiar uneltirile celui rău". Veghea a continuat până la miezul nopții.

Slujba de înmormântare de joi, 18 iulie, a fost un adevărat omagiu adus vieții și activității părintelui Maricel. Biserica din Adjudeni a devenit neîncăpătoare, căci numeroși consăteni, precum și membri ai comunităților unde a slujit părintele au venit să își exprime recunoștința și să aducă un ultim omagiu.

În fruntea celor peste 50 de preoți care au participat la ceremonie s-a aflat Preasfințitul Petru Sescu, care a adus un cuvânt de mângâiere și speranță familiei și celor prezenți. De asemenea, a adus salutul Preasfințitului Iosif Păuleț și al Preasfințitului Petru Gherghel.

Omilia a fost ținută de pr. Iosif Dorcu, care a vorbit despre diferitele carisme ale preoților și a evidențiat carismele deosebite ale părintelui Maricel. În cuvinte pline de căldură și recunoștință, părintele predicator a vorbit despre carisma ascultării, care l-a determinat pe pr. Maricel să accepte să slujească în străinătate, arătând o deschidere și o supunere deosebită față de voința divină. O altă carismă importantă a pr. Maricel a fost disponibilitatea sa de a lucra cu bolnavii. El a ocupat funcția de capelan pentru bolnavi, oferindu-le nu doar sprijin spiritual, ci și alinare și compasiune. De asemenea, "carisma construcției" a fost una dintre trăsăturile sale distinctive, părintele Maricel fiind ctitorul bisericilor din Târgu Frumos și Podu Iloaiei, precum și responsabil cu renovarea celei din Bălușești. Omilia s-a încheiat cu îndemnul: "Să nu-l uităm în rugăciunile noastre pe fratele, colegul și consăteanul dumneavoastră".

Reprezentanți din Târgu Frumos și Bălușești au adus omagii părintelui Maricel, evidențiind contribuțiile sale semnificative la dezvoltarea comunităților. Prezența lor a accentuat impactul profund pe care părintele l-a avut nu doar la nivel spiritual, ci și social, prin activitatea sa dedicată și neobosită.

Într-o atmosferă de profundă durere și reculegere, sicriul a fost purtat în procesiune până la cimitirul din sat, unde cei prezenți și-au luat rămas bun de la păstorul lor.

Înmormântarea pr. Maricel Medveș a fost un moment de adâncă reflecție și recunoștință pentru toți cei prezenți. Amintirea sa va rămâne vie în inimile tuturor, iar mărturia sa de credință și dăruire va continua să conducă oamenii către Dumnezeu.

Domnul să-l facă părtaș de Liturghia veșnică din ceruri!

Prof. Angela Dumea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 iulie: Adjudeni: Funeraliile pr. Maricel Medveș

* * *

A trecut la Domnul pr. Maricel Medveș




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat