Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O nouă locație și biserică pentru comunitatea românilor catolici din Londra: de la Kingsbury la Stanmore

După 18 ani petrecuți în Kingsbury, comunitatea românilor catolici din Londra s-a mutat la Stanmore.

Istoria comunității catolicilor români din Londra începe cu 18 ani în urmă când, la cererea unor creștini catolici români din Londra, după discuțiile avute cu Arhiepiscopia catolică de Westminster, Conferința Episcopilor din România l-a trimis la Londra pe pr. Robert Mățău pentru a începe munca pastorală pentru credincioșii români. Cum la acea dată comunitatea de români era concentrată mult în zona de nord vest a Londrei, pr. Robert a propus Arhiepiscopiei de Westminster mai multe biserici pe care le considera bine situate față de localizarea credincioșilor români: Stanmore, Kingsbury, Kenton etc., urmând ca Arhiepiscopia de Westminster să întrebe parohii acelor biserici dacă sunt dispuși să primească o comunitate etnică. Întrucât parohul de Kingsbury de la acea dată, pr. David Williamson, s-a arătat dispus să primească românii în propria parohie, pentru următorii 18 ani comunitatea de români și-a desfășurat viața pastorală în biserica "St Pancras and St Sebastian" din Kingsbury. Între timp pr. Williamson a ieșit la pensie (iar recent a trecut la Domnul) și în locul lui a fost numit un alt preot englez, pr. Stewart Keeley. Și în comunitatea de români părintelui Robert i-a luat locul pr. Marcelin Blaj, iar acestuia pr. Marcel Mititelu.

După 18 ani de permanență în Kingsbury, la inițiativa Arhiepiscopiei de Westminter și a Conferinței Episcopilor Catolici din România, pentru binele spiritual al credincioșilor, s-a decis mutarea locației unde se desfășoară activitatea pastorală a comunității de români catolici din zona Kingsbury în zona Stanmore, mai exact în biserica "St William of York" (la o distanță de 10-15 minute cu mașina de vechea locație).

Cu această mutare s-a ținut cont de faptul că între timp mulți dintre românii catolici s-au mutat din zona de nord-vest a Londrei înspre zonele de nord din afara orașului, fie pentru a mai economisi din banii pentru chirie, fie pentru că au cumpărat case mai ieftine imediat în afara Londrei. De asemenea, această mutare vine în ajutorul credincioșilor români, întrucât orarul de Liturghii al comunității de englezi din biserica din Stanmore permite să se celebreze de acum Liturghia în limba română la ora 12.00 (sperăm pe viitor să putem celebra chiar la 11.30) și nu la 12.30, cum se celebra la Kingsbury. Un alt mare avantaj stă în faptul că biserica din Stanmore dispune de o parcare foarte mare imediat lângă biserică, cu alte spații adiacente unde se poate parca gratis, în timp ce la Kingsbury parcarea a fost întotdeauna o mare problemă pentru românii care vin la Liturghie de multe ori și de la distanțe de o oră sau mai mult de mers cu mașina. Și aspectul economic a jucat un rol important în această decizie de mutare: chiria pe care comunitatea de români trebuie să o plătească pentru folosirea bisericii și a Sălii Parohiale este mult mai mică la Stanmore decât cea de la Kingsbury (e un aspect important și pentru faptul că între timp, spre binele credincioșilor, s-au deschis alte trei biserici pentru români în zona de est și sud-est a Londrei, iar comunitatea istorică a devenit acum mai mică). Ne bucurăm mult și de faptul că biserica din Stanmore este foarte frumoasă, cu un sistem sonor foarte performant și, mai ales, cu un paroh englez foarte primitor, la acest fapt contribuind probabil și faptul că el a fost în trecut responsabil cu ecumenismul și a vizitat de mai multe ori țara noastră.

Prima Sfântă Liturghie la Stanmore s-a celebrat duminică, 7 iulie 2024, la ora 12.00. Am avut bucuria de a-l avea ca celebrant principal la această primă Liturghie pe însuși nunțiul apostolic din Anglia, Excelența Sa arhiepiscopul Miguel Buendía, care a celebrat pentru noi în limba română. Excelența Sa vorbește limba română, întrucât a fost nunțiu în România timp de șapte ani, înainte de a fi numit nunțiu în Anglia de Papa Francisc. Au participat la Liturghie și secretarul personal al Excelenței Sale, pr. Andrew Coy, măicuțele românce care lucrează în Nunțiatura din Londra și parohul comunității de englezi, pr. Jonathan Goodall.

La ora 10.00 pr. Marcel a concelebrat cu pr. Jonathan la Liturghia comunității de englezi, unde pr. Jonathan l-a prezentat pe pr. Marcel și a urat bun venit și comunității de români în biserica din Stanmore. La finalul Liturghiei, pr. Marcel a mulțumit pr. Jonathan și comunității de englezi pentru primirea călduroasă arătată comunității de români și i-a invitat pe toți la Liturghia în limba română de la ora 12.00 și la petrecerea de după Liturghie.

La ora 11.40 pr. Marcel, împreună cu comunitatea de români, cea de englezi și pr. Jonathan, l-au primit cu tradiționala pâine și sare pe nunțiul apostolic.

La începutul Liturghiei în limba română de la ora 12.00 (care se poate urmări aici: https://www.facebook.com/capelanatcatolic.londra/videos/7483390265106385/), pr. Jonathan, care a concelebrat, a mulțumit nunțiului apostolic pentru prezența la Stanmore și și-a exprimat speranța că oaspetele de onoare va mai veni la Stanmore și cu alte ocazii. De asemenea, a salutat cu căldură comunitatea de români, spunând printre altele: "Ne exprimăm încrederea că acest loc va deveni o adevărată casă pentru voi și că, încetul cu încetul, credincioșii noștri din parohie și voi ne vom cunoaște tot mai bine între noi...". La rândul lui, în cuvântul de introducere, pr. Marcel a transmis salutul de bun venit în noua biserică tuturor credincioșilor români, nunțiului apostolic, secretarului nunțiului, surorilor românce care lucrează în Nunțiatura din Londra și parohului comunității de englezi, căruia i-a mulțumit din nou pentru primire.

În predica rostită de nunțiu în limba română, printre altele, a transmis pentru românii din Anglia "salutul de binecuvântare al Sfântului Părinte Papa Francisc, pe care l-am întâlnit acum câteva săptămâni și care m-a rugat să vă asigur de afecțiunea sa specială și de apropierea sa în rugăciune".

La finalul Liturghiei pr. Marcel a mulțumit Domnului pentru iubirea pe care o are față de comunitatea de români și tuturor participanților la Liturghie. De asemenea, i-a invitat pe toți cei prezenți la petrecerea cu mâncare românească și dansuri ce a avut loc imediat după Liturghie. Înainte de binecuvântarea arhierească finală, comunitatea de români l-a felicitat pe pr. Marcel pentru cei 25 de ani de preoție pe care i-a împlinit anul acesta și i-a oferit un frumos cadou, iar după binecuvântare i-a cântat "La mulți ani".

Ziua specială a continuat apoi în Sala Parohială unde toți cei prezenți (români și englezi) s-au bucurat de palinca românească, de bucatele tradiționale și de muzica românească (și nu numai) (https://www.facebook.com/capelanatcatolic.londra/videos/503285969029422/; https://www.facebook.com/capelanatcatolic.londra/videos/1163224118162161/).

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru Providența sa pentru noi, mulțumim oaspeților de onoare, mulțumim parohului englez și comunității de englezi care ne găzduiește, mulțumim întregii comunități de români pentru implicare și organizare, corului pentru frumoasa cântare și tuturor.

Domnul să ne binecuvânteze și pe mai departe și să ne însoțească!

Programul liturgic la Stanmore se desfășoară în felul următor:

  • Liturghii:

    - duminică: ora 12.00;

    - marți: ora 19.30, urmată de adorație euharistică.

  • Spovezi: Cu jumătate de oră înainte de fiecare Liturghie și oricând la cerere.

  • Botez: Sâmbăta și duminica.

  • Mir: În fiecare an pentru copiii din "anul 9" (clasa a IX-a, aproximativ 13 ani) și cei fără mir. Înscriere la preot în septembrie și octombrie.

  • Prima Sfântă Împărtășanie: În fiecare an pentru copiii din "anul 3" (clasa a III-a, aproximativ 7 ani). Înscriere la preot în septembrie și octombrie.

  • Pregătire pentru Căsătorie: În fiecare an. Înscriere la preot în septembrie și octombrie.

  • Binecuvântarea caselor: în orice moment al anului.

Adresa bisericii din Stanmore: https://parish.rcdow.org.uk/stanmore/contact/

Pagina de Facebook a comunității: https://www.facebook.com/capelanatcatolic.londra/

Pr. Marcel Mititelu

* * *

Liturghia din 7 iulie 2024:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 iulie: O nouă locație și biserică pentru comunitatea românilor catolici din Londra: de la Kingsbury la Stanmore




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat