Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Funeraliile părintelui Isidor Mărtincă

Părintele Isidor Mărtincă, care a plecat la Tatăl ceresc în noaptea dintre 2 și 3 iulie 2024, a fost condus pe ultimul drum în satul lui natal, Săbăoani, sâmbătă, 6 iulie 2024. Liturghia de înmormântare a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, fiind prezenți și ÎPS Ioan Robu și PS Petru Gherghel, numeroși preoți, persoane consacrate, rudele părintelui și numeroși credincioși.

La începutul Sfintei Liturghii părintele Eduard Giurgi, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității București, a supus atenției celor prezenți activitatea didactică și publicistică fructuoasă a părintelui Isidor.

ÎPS Aurel Percă și-a început omilia cu următoarele cuvinte: "Părintele Isidor s-a întors acasă în două feluri: s-a întors acasă la Săbăoani, dar s-a întors acasă și la Domnul", făcând un ultim popas în biserica unde a primit sacramentele în timpul vieții sale.

A ținut să sublinieze faptul că "ne-am adunat azi să fim împreună și să ne rugăm ca Dumnezeu să-l răsplătească pentru slujirea preoțească pe care a desfășurat-o în cadrul parohiei, cât și în cadrul învățământului teologic, ca astfel să se bucure cu sfinții și îngerii în cer".

La final Sfintei Liturghii a fost adus un omagiu din partea famiilei, redat in continuare:

"Suntem astăzi în această biserică și la această celebrare pentru a însoți în rugăciune trecerea părintelui Isidor la cele veșnice. Un om mare, nu doar în ceea ce privește statura sa fizica impunătoare, dar mai ales un om mare din punct de vedere al profilului uman și spiritual. Necrologul citit la începutul Sfintei Liturghii a scos în evidență câteva elemente ale profilului părintelui Isidor. Cuvintele nu pot acoperi niciodată profunzimea unei persoane, cu atât mai puțin în cazul părintelui Isidor.

Se cuvine, totuși, ca în fața oamenilor de calibrul părintelui să aducem un prinos de mulțumire lui Dumnezeu că rânduiește astfel de oameni în aceste timpuri atât de tulburi. Părintele a fost și rămâne un far luminos, care a răsărit între săboneni și care rămâne cu siguranță un motiv de inspirație nu doar pentru consătenii noștri, ci și pentru atâția alții care l-au cunoscut, l-au întâlnit, au beneficiat de calitățile sale de om, preot, profesor, sfătuitor, prieten sau chiar rudă cum este și în cazul nostru.

Omagiul pe care-l aduc astăzi aici, în public, verișorului, cum îi plăcea să-mi amintească de fiecare dată, este o datorie morală și umană adusă unui om de o căldură nu doar sufletească, ci și relațională cum rar se poate întâlni. Mulți dintre noi își amintesc cu siguranță de modul foarte spontan și cald cu care părintele se raporta la toți, laici sau preoți. Am văzut zilele acestea mai multe mărturii în acest sens în articolele publicate în memoria părintelui, pe site-uri sau pe paginile rețelelor de socializare. Cine poate uita, de exemplu, emoționanta predică făcută de părintele cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înființarea Liceului din Săbăoani sau cuvintele pline de emoție de la împlinirea celor 50 de ani de preoție ai săi, de acum 6 ani? Pot fi aduse multe situații de viață care să evidențieze faptul că părintele Isidor a fost și rămâne cu adevărat un om deosebit, special sau unic chiar, care a meritat să primească titlul de cetățean de onoare al comunei noastre, unde venea mereu cu drag, cum el însuși spunea, și, începând din aceste zile, sperăm, ba mai mult, credem cu tărie, că este "cetățean de onoare" și al cetății lui Dumnezeu din veșnicie.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul pe care ni l-a făcut în persoana părintelui Isidor. Le mulțumim părinților, fraților, profesorilor pe care i-a avut de-a lungul vieții și tuturor celor care au contribuit la creșterea lui umană, spirituală, preoțească și academică, care au făcut din părintele Isidor un om cu care Săbăoaniul și mai ales noi, rudele Sfinției Sale, ne mândrim și care, cu siguranță, nu va fi uitat niciodată, meritând să fie amintit eventual și într-o modalitate mai publică.

Dumnezeu să-l răsplătească pentru multul bine pe care l-a făcut și să-i dăruiască acestui om luminos bucuria de a vedea fața plină de lumină a lui Dumnezeu, în lumină fără de sfârșit a veșniciei."

Părintele Eduard Giurgi a dat citire apoi mesajului trimis de către decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, exprimând "gânduri de condoleanțe, de apropiere sufletească, de unire în rugăciune pentru bunul părinte Isidor".

ÎPS Aurel Percă a transmis condoleanțe familiei nădăjduind ca bunul Dumnezeu să-l răsplătească pentru multipla sa activitate și cu speranță "să privim spre cer acolo unde părintele în testamentul său spunea că ne așteaptă".

După Sfânta Liturghie a urmat procesiunea către cimitirul localității.

Părinte Isidor, suntem convinși că ați plecat la Tatăl îndreptățit fiind să afirmați odată cu Apostolul Paul: "Am luptat lupta cea bună, am ajuns la capătul alergării, mi-am păstrat credința. De acum, îmi este rezervată coroana dreptății pe care mi-o va da în ziua aceea Domnul, Judecătorul cel drept; și nu numai mie, ci și tuturor acelora care au iubit arătarea lui" (2Tim 4,7-8).

Camelia Fechetă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 iulie: Săbăoani: Funeraliile părintelui Isidor Mărtincă

* * *

A trecut la Domnul părintele Isidor Mărtincă (2/3 iulie)




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat