Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc le-a scris tinerilor din Dieceza de Iași

"Fiți purtători de speranță și constructori de punți, folosind fiecare instrument pe care îl aveți la dispoziție pentru a semăna bunătate și iubire în lume." Astfel îi îndeamnă Papa Francisc pe tinerii din Dieceza de Iași cărora le-a răspuns la scrisoarea trimisă Sanctității Sale cu ocazia Zilei Tineretului de la Iași, 18 mai 2024, prin intermediul cardinalului secretar de stat, Pietro Parolin.

În data de 18 mai 2024, Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a găzduit Ziua Tineretului cu tema "Cei care speră în Domnul umblă, dar nu obosesc" (cf. Is 40,31), aleasă de Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului 2024. Evenimentul a fost sintetizat în cuvintele "Forța speranței, bucuria comuniunii". Cu această ocazie, în urma unei inițiative spontane a Oficiului pentru Pastorația Tineretului, tinerii din Dieceza de Iași au trimis o scrisoare Papei Francisc prin intermediul Cardinalului Secretar de Stat, Pietro Parolin, care a fost prezent la sărbătoarea desfășurată la Iași.

În scrisoare (redată mai jos), tinerii i-au mulțumit Sfântului Părinte pentru vizita sa la Iași, pentru grija față de tineri și încrederea în ei, pentru speranța pe care o insuflă, pentru tot ceea ce face pentru Biserică și pentru lumea întreagă. Tinerii și-au manifestat îngrijorarea pentru viitorul lor și pentru drama războiului și de aceea, și-au exprimat dorința de a fi artizani ai păcii.

Papa Francisc a răspuns printr-o scrisoare (redată mai jos), asigurându-i pe tineri că reprezintă "o mărturie a dinamismului și prospețimii pe care la aduce inima tânără în Biserică". I-a îndemnat pe tineri să gestioneze "cu înțelepciune timpul și energia dedicate rețelelor sociale, pentru a nu rămâne blocați într-o viață virtuală în detrimentul celei reale". "Ieșiți în lume, întâlniți oameni, ascultați-le poveștile, priviți-i în ochi pe frații și surorile voastre", a continuat Papa Francisc. Totodată, le-a încredințat tinerilor o misiune: "Fiți purtători de speranță și constructori de punți, folosind fiecare instrument pe care îl aveți la dispoziție pentru a semăna bunătate și iubire în lume."

Spre final, Sfântul Părinte i-a încurajat pe tineri să participe la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic care va avea loc la Cheile Grădiștei în luna septembrie, le-a cerut să se roage pentru el și i-a binecuvântat.

Scrisoarea Papei Francisc adresată tinerilor din Dieceza de Iași este un semn prețios al delicateței sale, al dialogului cu tinerele generații și a grijii față de acestea exprimată de numeroase ori de-a lungul pontificatului său.

Mulțumim Papei Francisc pentru scrisoarea de răspuns! Mulțumim și cardinalului secretar de stat, Pietro Parolin, care a încredințat personal Sfântului Părinte scrisoarea tinerilor din Dieceze de Iași!

Pr. Felix Roca
Oficiul pentru Pastorația Tineretului

*

Scrisoarea Papei Francisc:

Din Vatican, 19 iunie 2024

Dragi tineri!

Cu mare bucurie am primit scrisoarea voastră, transmisă prin intermediul cardinalului secretar de stat. Cuvintele și entuziasmul vostru sunt un semn al credinței vii și al angajamentului de a merge în lumina evangheliei. Vă mulțumesc pentru inițiativa voastră spontană. Voi reprezentați o mărturie a dinamismului și prospețimii pe care le aduce inima tânără în Biserică. Este întotdeauna un motiv de mare speranță să vezi tineri ca voi care se angajează activ pentru a transmite valori autentice și creștine.

În era digitală în care trăim, rețelele sociale pot fi un instrument puternic de comunicare și conexiune. Cu toate acestea, vă invit să reflectați asupra utilizării lor: este minunat să fiți activi pe rețelele sociale, dar să fiți atenți să nu deveniți sclavii telefonului mobil. Este important să gestionați cu înțelepciune timpul și energia dedicate rețelelor sociale, pentru a nu rămâne blocați într-o viață virtuală în detrimentul celei reale. Ieșiți în lume, întâlniți oameni, ascultați-le poveștile, priviți-i în ochi pe frații și surorile voastre. Adevărata bogăție se găsește în relațiile umane trăite zilnic, în contactul direct și sincer. Dacă alegeți să utilizați rețelele sociale, faceți-o cu curaj și creativitate, transmițând valori car edifică: prietenia, pacea, dialogul între etnii și culturi, familia și valorile creștine. Fiți purtători de speranță și constructori de punți, folosind fiecare instrument pe care îl aveți la dispoziție pentru a semăna bunătate și iubire în lume.

Vă încurajez să participați la întâlnirea națională a tinerilor, care va avea loc la Cheile Grădiștei în luna septembrie. Va fi o oportunitate prețioasă de a crește împreună în credință, de a împărtăși experiențe și de a vă întări parcursul creștin. În cele din urmă, vă rog să nu uitați să vă rugați pentru mine. Sprijinul vostru spiritual este un dar inestimabil care mă ajută în slujirea Bisericii și a umanității. Domnul să vă binecuvânteze și Fecioara Maria să vă ocrotească mereu.

Franciscus

*

Scrisoarea tinerilor din Dieceza de Iași către Papa Francisc

Dragă Papa Francisc,

Noi, tinerii Diecezei de Iași (România), ne-am gândit să nu pierdem ocazia de a te saluta și de a-ți mulțumi. Cardinalul Pietro Parolin a purtat salutul tău la Ziua Tineretului la nivel diecezan, iar noi, pentru că suntem persoane educate, îți răspundem tot prin intermediul lui. Astfel, economisim banii pentru timbru, dar, mai ales suntem convinși că scrisoarea noastră ajunge direct în mâinile tale.

Majoritatea dintre noi am fost în Piața Palatului Culturii în urmă cu cinci ani. A fost o bucurie enormă să te avem în mijlocul nostru, să te vedem și să te ascultăm. Răsună și acum în inimile noastre îndemnurile tale, dar mai ales, ne-a rămas bucuria pe care ne-ai împărtășit-o, seninătatea ta și convingerea cu care ne-ai vorbit.

Îți mulțumim pentru toată grija pe care ai arătat-o, încă de la începutul misiunii tale ca păstor al Bisericii întregi, față de noi, tinerele generații. Îndemnurile tale de a nu privi viața de la balcon, de a nu confunda fericirea cu o canapea, de a nu petrece viața doar în fața ecranelor, de a visa lucruri mărețe etc. ne dau mult de treabă! Între noi fie vorba, recunoaștem că uneori gândim că, parcă, este prea mult pentru noi. Dar știm că tu ne cunoști foarte bine și vrei să țintim tot mai sus. Îți mulțumim că ai încredere în noi! Îți mulțumim că ne îndrepți mereu spre Isus!

Îți mulțumim pentru speranța pe care ne-o insufli, mai ales în aceste vremuri atât de tulburi. Suntem îngrijorați pentru viitorul nostru, dar nu vrem să ne resemnăm! Aproape de noi frații și surorile noastre trăiesc drama războiului. Și în câte alte locuri din această lume au loc tot felul de grozăvii! Dorim ca în lumea întreagă să domnească pacea! Vrem ca fiecare dintre noi să fim artizani ai păcii! Să nu încetezi să ne amintești lucrul acesta și să ne încurajezi!

Îți mulțumim pentru tot ceea ce faci pentru Biserică și pentru lumea întreagă. Știm că nu îți este ușor! Uneori ne întrebăm unde găsești atâta putere. De fapt, știm că Isus este forța ta! Și de aceea îl rugăm să te întărească și să te susțină.

Îți suntem aproape și ne rugăm pentru tine așa cum ne îndemni mereu să facem. Să te rogi și tu pentru noi, astfel încât în acest colț de lume să ne trăim cu bucurie prietenia cu Isus, în Biserică, marea familie a lui Dumnezeu.

Știm că ești o persoană foarte bine educată și, de aceea, suntem convinși că ne vei răspunde la scrisoare, chiar dacă ai foarte multe de făcut. Îi cunoști foarte bine pe episcopi, astfel încât vei ști la ce adresă să trimiți răspunsul pe care îl așteptăm nerăbdători.

Te îmbrățișăm din toată inima!

!Esta es la juventud del Papa!

Tinerii Diecezei de Iași (România)

* * *

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Fericitul Anton Durcovici și familia: mărturia lui Cristi și a Irinei la Ziua Tineretului de la Iași

Iași: Ziua Tineretului. Gândurile și impresiile unor tineri

"Să cultivați interioritatea! Se devine preot din motive de credință" Mesajul cardinalului Pietro Parolin către seminariștii din Dieceza de Iași (19 mai)

Iași: Ziua Tineretului. Cuvântul de salut și cel de mulțumire rostite de PS Iosif Păuleț

Iași: Predica rostită de ES Pietro Parolin la Ziua Tineretului (18 mai)

Cardinalul Parolin la Ziua Tineretului în Dieceza de Iași (18 mai)

Scrisoarea tinerilor din Dieceza de Iași către Papa Francisc




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat