Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Administrarea Mirului în Parohia "Sfinții Petru și Paul"

Duminică, 30 iunie 2024, în comunitatea din Traian-Neamț, a avut loc administrarea Sfântului Mir pentru 37 de copii și tineri ai Parohiei Romano-Catolice "Sfinții Petru și Paul" în cadrul Sfintei Liturghii prezidate de Înaltpreasfințitul Aurel Percă. Pentru ca bucuria să fie întregită, alături de Excelența Sa au concelebrat părintele paroh și mai mulți preoți care au răspuns invitației de a lua parte la această frumoasă sărbătoare.

Înaltpreasfințitul Aurel Percă a fost întâmpinat în fața bisericii cu flori de către părintele paroh Eduard Patrașcu împreună cu copiii și tinerii aspiranți la ungerea cu Sfânta Crismă. După acest moment, candidații la Sfântul Mir împreună cu episcopul și preoții au intrat în procesiune în biserică, unde a avut loc Sfânta Liturghie solemnă de conferire a sacramentului Mirului. Întreagă Liturghie a fost animată de copiii și tineri candidați care au făcut să răsune prin glasurile lor cântări solemne acompaniați fiind de corul bisericii.

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfințitul Aurel ne-a amintit tuturor celor prezenți cât de importantă este lumina credinței pe care sufletul nostru o întreține aprinsă, a evidențiat importanța Duhului Sfânt în viața creștinului și necesitatea darurilor sale pentru mărturisirea credinței. De asemenea, prin exemplul Fericitului Carol Acutis, i-a încurajat pe participanții la sărbătoare ca, în lumina harului Duhului Sfânt, să fie statornici în trăirea iubirii lui Dumnezeu și a aproapelui dând mărturie despre prezența Duhului Sfânt în inimile lor prin faptele lor de zi cu zi.

După predica Înaltpreasfințitului, a avut loc reînnoirea făgăduințelor de la Botez în care toți cei 37 candidați, având lumânările aprinse, s-au lepădat de Satana și au mărturisit credința în Dumnezeu. A urmat cel mai important moment: conferirea sacramentului Mirului. După rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt, candidații, plini de emoții, avându-i alături pe nașii lor, au primit din partea episcopului ungerea cu Sfânta Crismă.

Spre finalul celebrării, o tânără care a primit Mirul a adresat un gând de mulțumire Înaltpreasfințitului Aurel Percă pentru că l-a oferit pe Duhul Sfânt cu darurile sale, părintelui paroh Eduard Pătrașcu și părintelui Daniel, doamnei dascăl Maria Percă, domnișoarei Gabriela Giurgiculesei - cele care s-au trudit cu pregătirea catehetică. Nu în ultimul rând, candidații au mulțumit părinților, nașilor pentru ca i-au însoțit, sprijinit, îndrumat în drumul creșterii lor umane și spirituale, dar și tuturor celor prezenți pentru că le-au făcut sărbătoarea atât de frumoasă.

La sfârșitul celebrării părintele paroh Eduard Pătrașcu a menționat importanța acestei sărbători și a adus mulțumiri participanților încurajându-i în trăirea credinței.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea arhierească pe care Înaltpreasfințitul Aurel a împărțit-o tuturor celor prezenți.

La această Liturghie Solemnă intreaga comunitate a simțit suflul puternic și luminos al Duhului Sfânt care a revărsat peste fiecare darurile sale îmbelșugate, dar mai cu seamă asupra celor care au primit taina Sfântului Mir.

Ionela Iulia Pal

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 iunie: Traian: Administrarea Mirului în Parohia "Sfinții Petru și Paul"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat