Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Binecuvântarea Aulei "Preot Ștefan Erdeș" și Liturghie de mulțumire

"Toate popoarele, bateți din palme,
aclamați-l pe Dumnezeu cu strigăte de bucurie!" (Ps 47,2)

Duminică, 30 iunie 2024, Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Bacău, a fost din nou în sărbătoare, datorită aniversării unor cifre semnificative de ani de la hirotonire, pentru mai mulți episcopi și preoți și a împlinirii a 35 de ani de la inaugurarea casei parohiale.

Cu această ocazie a fost dezvelită placa memorială a părintelui Ștefan Erdeș, paroh și decan de Bacău timp de 26 de ani, între anii 1979-2005, ctitorul casei parohiale și al bisericii mari. Tot atunci au fost binecuvântate spațiile pastorale ale subsolului, proaspăt renovat și modernizat, și a fost celebrată o Sfântă Liturghie de mulțumire.

Sărbătoarea a început cu adorația euharistică de la ora 17.00 și a continuat la subsolul bisericii, unde credincioșii parohiei au avut bucuria de a-i primi în mijlocul lor pe ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București și pe PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături de preoții parohiei și de alți preoți invitați.

În cuvântul de deschidere, părintele decan, Benone Lucaci a mulțumit și a urat bun-venit tuturor celor care au binevoit să participe la acest eveniment deosebit pentru comunitate. Apoi l-a rugat pe Dumnezeu să îi răsplătească pe toți binefăcătorii care au făcut posibilă această lucrare, începând cu cei mai mari, continuând cu enoriașii parohiei, dar și cu multe persoane care au oferit din inimă mai mult sau mai puțin, și alți binefăcători care au preferat să rămână anonimi. Apoi părintele Benone a amintit faptul că după celebrarea Sfintei Liturghii și a concertului, cei care s-au implicat în mod deosebit sau au adus o contribuție specială la renovarea spațiilor de la subsol, vor primi din partea PS Iosif Păuleț diplome de recunoștință și o medalie deosebită cu primul episcop al diecezei de Iași, Nicolae Iosif Camilli.

După rugăciunea de binecuvântare a subsolului a urmat celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată de ÎPS Aurel Percă, care ne-a îndemnat încă de la început să ne bucurăm și să-l aclamăm pe Dumnezeu pentru că este o Liturghie specială, o Liturghie în care îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că a deschis inimile multora pentru a realiza lucruri frumoase pentru biserica noastră. În mod cu totul deosebit l-a amintit pe ctitorul acestei mărețe biserici, părintele Ștefan Erdeș și pe toți colaboratorii care i-au fost alături, de-a lungul anilor, cu toate îmbunătățirile aduse ulterior de părintele decan Isidor Dâscă și acum cu această ultimă intervenție a părintelui decan și paroh, Benone Lucaci. Un alt motiv de mulțumire și recunoștință, invocat de Excelența Sa, a fost cel pentru anii de preoție, împliniți în acest sfârșit de lună, de o mare parte dintre preoți.

Un salut deosebit a adus și celor care urmăresc Sfânta Liturghie prin intermediul Angelus TV în colaborare cu Radio ERCIS FM, subliniind faptul că lauda noastră se întinde astfel în toată țara, în toate diecezele, fiind atât de frumos că această mare familie a lui Dumnezeu, care este Biserica Catolică, se unește acum în jurul altarului pentru a celebra jertfa Sfintei Euharistii.

La predică, părintele Alois Bulai a evocat cu multă căldură imaginea și personalitatea părintelui decan Ștefan Erdeș, cu care, spunea el, "am colaborat nu ca și cum ar fi fost un paroh, ci ca și cum ar fi fost tata" și ne-a îndemnat să îl păstrăm în memorie "ca pe cel care a construit comunitatea, e adevărat, și zidurile, dar a construit comunitatea... Dacă în seara aceasta suntem aici o comunitate atât de frumoasă, și gândiți-vă că mai sunt câteva comunități aici în Bacău, se datorează faptului că el a stat cu brațele deschise și i-a primit pe toți".

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh a luat cuvântul și a vorbit despre fericirea de a fi în casa Domnului, pentru a-l lăuda pe Dumnezeu, fericire care se datorează nu faptului că noi i-am construit o casă ci aceluia că El vine să locuiască în casa inimii noastre iar noi trebuie să îi mulțumim și să îi fim recunoscători. Totodată a subliniat faptul că prin această celebrare s-a adus un omagiu pios părintelui Ștefan Erdeș și celor care au fost înaintea noastră și au construit comunitatea vie.

În semn de mulțumire și de prețuire pentru ei și pentru toți cei prezenți, i-a invitat să participe, imediat după Sfânta Liturgihie, la Concertul de orgă și solo organizat special pentru acest eveniment.

La încheierea Sfintei Liturghii, Excelența Sa, ÎPS Aurel Percă, a oferit binecuvântarea sa arhierească dar nu înainte de a-i felicita pe toți credincioșii parohiei, pentru că sunt o comunitate vie, dinamică, numeroasă, cu multe reverberații peste hotarele parohiei și ale diecezei și i-a îndemnat să rămână mereu credincioși buni și să dea cea mai frumoasă mărturie, a Evangheliei vii pe care o trăiesc și o vestesc!

A urmat apoi concertul care a avut un repertoriu cu piese dintre cele mai renumite. La orgă a cântat doamna Geanina Adina Salagean din București, iar solistă a fost doamna Gabriela Iștoc Sîrbu din Bacău, soprană cu renume internațional.

Multe mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în organizarea și desfășurarea acestor evenimente. Dumnezeu să-i răsplătească și să-i binecuvânteze pe toți!

Prof. Adina Horvat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 iunie: Bacău: Binecuvântarea Aulei "Preot Ștefan Erdeș" și Liturghie de mulțumire




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat