Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Piatra Neamț

În perioada 28-30 iunie 2024 PS Iosif Păuleț s-a aflat în vizită pastorală în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Piatra Neamț, fiind însoțit de pr. Iulian Tancău.

"Și de unde mie această bucurie, ca să vina la mine Maica Domnului meu" (Lc 1,43). Parafrazând bucuria Sfintei Elisabeta, am putut spune și noi, credincioșii Parohiei Romano-Catolice "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Piatra Neamț, ...de unde bucuria și cinstea ca în ultimele trei zile ale lunii Inimii Preasfinte a lui Isus, ca în marea sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Paul (zi onomastică a Bisericii), în mijlocul nostru să fie însuși păstorul diecezei noastre Preasfințitul Iosif Păuleț.

O bucurie trăită din prima zi cu vizitarea casei Surorilor Slujitoarele Săracilor, a Grădiniței "Vincenzina Cusmano", în care învață, se joacă și cresc aproximativ 100 de copii. O parte din ei, circa 60 de copii, l-au întâmpinat pe păstorul diecezei cu pâine și sare, apoi au urmat cântece, dansuri și voie bună copilărească, toate arătând bucuria vederii unui episcop și începutul vacanței mari. Darurile răsplății pentru munca lor nu au întârziat, primind fiecare în parte dulciuri și iconițe. A urmat salutul și cuvântul de felicitare adresate părinților, educatorilor și personalului care slujesc în acest "stup" al veseliei și nevinovăției. Drumul după-amiezii a continuat și am pășit iute pragul casei surorilor urcând în camera de sus, acolo unde se află tabernacolul, în capela casei. O scurtă rugăciune și o binecuvântare sfântă.

Ne-am întors la biserica parohială în care s-a celebrat dumnezeiasca jertfă a Sfintei Liturghii - cea de deschidere a vizitei pastorale, prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț și concelebrată de pr. Petrică Dăncuț, decan de Piatra, fiind prezent și părintele Ferentz Tancău, paroh al comunității - "mâna întinsă a episcopului într-o parohie". Episcopul a primit salutul parohului și al comunității și a celebrat tainele sfinte. La sfârșitul Sfintei Liturghii a adresat tuturor cuvântul de bun găsit și a explicat pe scurt însemnătatea deosebită a vizitei pastorale într-o parohie.

A doua zi, sâmbătă, 29 iunie 2024, în sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Paul, drumul vizitei pastorale a continuat din plin, o zi frumoasă și plină de activități. Totul a început cu Sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Iosif, iar la scaunul de spovadă a slujit pr. Iulian Tancău, cel care l-a însoțit pe Excelența Sa la Piatra Neamț. După Sfânta Liturghie a urmat un drum lung, dar frumos și plin de emoții: vizita la casele celor bolnavi și suferinzi: cea mai mică - Lavinia - o fetiță de doar 10 ani care predică zilnic cu zâmbetul ei sincer și nevinovat, spunându-ne să mergem cu curaj pe drumul mântuirii; în cele din urmă ne-am oprit la casa lui moș Anton, încununat cu cei 90 de ani de viață, și aici am găsit aceeași voioșie și acceptare a crucii de fiecare zi. Trecuți de ora amiezii, am urcat Muntele Pietricica, vizitând turnul cu antene, simbol al orașului și loc de unde pleacă în eter emisiunile postului de radio al Diecezei de Iași - ERCIS FM -, un salut și-o binecuvântare asupra celor care lucrează în acest loc. A urmat un scurt popas și în casa acelora care se îngrijesc de suferințele și bolile noastre și își dau stăruința să ne vindece, și aici un salut, o mulțumire și o binecuvântare.

După o scurtă pauză, odată cu ora 15.00 - ora Divinei Îndurări - au început audiențele particulare, apoi la ora 16.00 întâlnirea Preasfințitului cu membrii Consiliului Pastoral și ai Consiliului Economic, iar spre final a venit și rândul membrilor adulți ai Acțiunii Catolice (A.C.A.), dar și al lectorilor - copii și adulți.

O zi bogată, dar împovărătoare din cauza căldurii excesive. Au urmat adorația euharistică și Sfânta Liturghie. Atât în timpul adorației, cât și al Sfintei Liturghii, Preasfințitul a ascultat spovezile și a dezlegat de păcate. La finalul acestei zile, ca o încununare a efortului depus, a urmat întâlnirea cu copiii și tinerii parohiei; au fost întrebări și răspunsuri care au destins atmosfera întâlnirii, ministranții fiind aceia care l-au întrebat pe Excelența Sa: "Este grea misiunea de episcop?", iar răspunsul a fost pe măsură, la obiect și punct.

Odihna nopții a adus un pic de răcoare, care ne-a refăcut puterile pentru ziua cea mare a încheierii vizitei. Așadar, la ora 10.00, a început celebrarea Sfintei Liturghii pontificale a concluzionării celor văzute și întâlnite. Au concelebrat pr. Iulian Tancău și pr. Ferentz Tancău. Finalul a fost plin de emoții atunci când ministranta Melania a rostit un cuvânt de mulțumire și recunoștință pentru darurile sfinte primite în aceste zile de har. Am spus finalul vizitei pastorale, o sărbătoare aprinsă-n multe inimi, o sărbătoare care nu trebuie să sfârșească și nu se va sfârși. Mulțumire și o sfântă promisiune de-a ne dispune viața spre pace și iubire, trăind credința primită la Botez cu multă însuflețire în sânul marii familii a Bisericii lui Isus Cristos.

Preasfințite, vă mulțumim!

Comunitatea catolică

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28-30 iunie: Vizita pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Piatra Neamț

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2023-2024. "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Programul vizitelor pastorale ale PS Iosif Păuleț în Dieceza de Iași (începând din octombrie 2022)

Secțiunea "Vizite pastorale"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat