Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Bogata

În perioada 24-26 mai 2024, Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Bogata a avut bucuria de a primi vizita pastorală a PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, însoțit de pr. Iulian Tancău.

Păstorul diecezei a fost primit cu bucurie în comunitatea noastră vineri, 24 mai. Preasfințitul, împreună cu părintele paroh Paul Agu și cu părintele Costel Țăranu, decan de Moinești, au celebrat Sfânta Liturghie ce a marcat deschiderea oficiala a vizitei pastorale. La această Liturghie, în cadrul omiliei, Excelența Sa ne-a vorbit despre importanța cultului adus în luna mai Preasfintei Fecioare Maria, mai ales că în calendarul catolic în acea zi a fost o sărbătoare închinată Sfintei Fecioare, cu titlul "Ajutorul Creștinilor". Apoi a subliniat importanța devoțiunii către Inima Preasfântă a lui Isus.

După Sfânta Liturghie Excelența Sa a dorit să aibă un moment de interacțiune cu credincioșii prezenți în biserică pentru a le prezenta intențiile vizitei pastorale în comunitatea noastră.

În a doua zi, 25 mai, ziua a început cu Sfânta Liturghie în care, la predică, Preasfințitul ne-a vorbit despre cultul și evlavia pe care să o avem pentru Inima Neprihănită a Mariei, amintind din nou că suntem în luna mai, lună închinată în întregime cinstirii Sfintei Fecioare Maria.

După Sfânta Liturghie, a avut loc întâlnirea cu copiii și tinerii, cărora Preasfințitul le-a vorbit despre două valori importante ale vieții, recunoștința și respectul, acestea două fiind necesar a fi manifestate în primul rând față de Dumnezeu și față de toți cei care le vor binele.

Apoi a avut loc întâlnirea cu membrii Consiliului pastoral și ai Consiliului economic, în cadrul căreia Preasfințitul a prezentat rolul și importanța acestor două consilii, iar membrii consiliilor i-au prezentat realitățile și realizările comunității.

Un moment deosebit a fost întâlnirea cu o parte dintre bolnavii și bătrânii comunității. Aceștia l-au așteptat cu emoție și nerăbdare, iar Excelența Sa le-a bucurat inimile cu prezența sa, i-a ascultat cu răbdare, au descoperit amintiri comune, deoarece preasfințitul cunoaște zona căci a fost mult timp paroh într-o parohie vecină. Excelența sa le-a oferit cuvinte de mângâiere și încurajare.

Un alt moment memorabil a fost vizita preasfințitului în biserica ortodoxă din Bogata, cu hramul "Sfinții Constantin și Elena" care, în urmă cu câteva zile, în ziua hramului, a fost sfințită de PS Ioachim Băcăoanu, arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Părintele paroh Victor Ifrim a subliniat buna conviețuire și colaborare între creștinii din satul Bogata, indiferent de confesiune. Episcopul a încurajat cei doi parohi să fie un bun exemplu de fraternitate creștină și a făcut o rugăciune în biserică și în cimitir pentru răposații comunității.

După-amiază Excelența Sa a vizitat filiala Păcuri unde a vizitat un bolnav, biserica, capela mortuară, a făcut o rugăciune pentru răposați în cimitir și a dialogat cu câțiva credincioși.

Apoi a stat la dispoziția întregii comunități pentru audiențe personale și a oferi în mod particular sfaturi și îndrumări în diversele probleme ce i-au fost prezentate.

Duminică, în sărbătoarea Preasfintei Treimi, PS Iosif început ziua la filiala Păcuri unde a oferit Sacramentul Reconcilierii în timpul Sfintei Liturghii celebrate de pr. Iulian Tancău și de părintele paroh. La sfârșitul liturghiei, Excelența Sa a stat de vorbă cu credincioșii prezenți, i-a încurajat să păstreze legătura cu Dumnezeu și cu biserica și a salutat și toți participanții la celebrare, printre care și primarul orașului Târgul Ocna, pe teritoriul căruia se află biserica.

La ora 11 vizita pastorală s-a încheiat cu Sfânta Liturghie pontificală la Bogata, prezidată de PS Iosif Păuleț. Excelența Sa, la omilie, a subliniat importanța Sfintei Treimi și faptul că întreaga noastră viață stă sub această prezență al lui Dumnezeu. La sfârșitul celebrării a încurajat întreaga comunitate să păstreze și să transmită și generațiilor următoare credința, a salutat autoritățile locale, reprezentate de primarul comunei Dofteana și oaspeții prezenți.

Din partea comunității, pr. paroh Paul Agu a adresat un cuvânt de mulțumire Excelenței Sale pentru prezența sa, rugăciunile și sfaturile bune oferite comunității și, pentru că a fost la Bogata, să se îmbogățească cu experiențele frumoase din aceste zile și cu harurile lui Dumnezeu.

Pentru toate acestea rămânem profund recunoscători!

Parohia Bogata

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-26 mai: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Bogata

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2023-2024. "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Programul vizitelor pastorale ale PS Iosif Păuleț în Dieceza de Iași (începând din octombrie 2022)

Secțiunea "Vizite pastorale" + de pus ca link în fișierul: vpepiosif.asp




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat