Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale
Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași;
tel. 0232/212003; fax 0232/212006;
www.ercis.ro
Nr. 2/15.05.2024

COMUNICAT DE PRESĂ

Cardinalul Pietro Parolin va fi prezent la Iași în cadrul Zilei Diecezane a Tineretului

© Vatican Media
Secretarul de Stat al Sanctității Sale Papa Francisc, cardinalul Pietro Parolin, va fi prezent la Iași în perioada 18-19 mai 2024. Eminența Sa va celebra Sfânta Liturghie din Ziua Tineretului la nivel diecezan sâmbătă, 18 mai, care a fost organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de la ridicarea la cinstea altarelor a episcopului martir Anton Durcovici. Celebrarea va avea loc în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la ora 11.30. La celebrare vor fi prezenți PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, precum și ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop emerit. Vor fi prezenți peste 2.000 de tineri din toată dieceza.

Cu ocazia comemorării a 10 ani de la ridicarea la cinstea altarelor a episcopului martir Anton Durcovici, Dieceza de Iași organizează mai multe evenimente în perioada 16-19 mai 2024 care vor marca mai multe sărbători: 10 ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, 140 de ani de la înființarea Diecezei de Iași, 5 ani de la vizita Papei Francisc la Iași și 25 de ani de la vizita istorică a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea la București.

Evenimentul central care va marca toate aceste sărbători va fi Ziua Tineretului la nivel diecezan care se va desfășura sâmbătă, 18 mai, la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. La această sărbătoare va fi prezent și Eminența sa, cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat al Sanctității sale Papa Francisc, care va prezida Sfânta Liturghie de la ora 11.30 în catedrala ieșeană. După-amiaza, în timpul festivalului tinerilor, cardinalul Parolin se va întâlni personal cu aceștia. Sunt așteptați peste 2.000 de tineri din întreaga dieceză.

PS Iosif Păuleț, în scrisoarea pastorală dată la ceas aniversar, subliniază: "În urmă cu 10 ani, la 17 mai 2014, Biserica noastră locală trăia unul dintre momentele cele mai semnificative din istoria sa recentă: beatificarea episcopului martir Anton Durcovici. [...] Cât de minunat este să știm că, prin recunoașterea oficială a Bisericii, unul dintre păstorii noștri, care a trăit și s-a jertfit pentru dieceza noastră, este acum în ceruri, alături de Cristos!".

Vineri, 17 mai, în toate bisericile din Dieceza de Iași se va celebra Sfânta Liturghie de comemorare a Fericitului Anton Durcovici. În Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, PS Iosif Păuleț va celebra la ora 18.00. Vor concelebra PS Petru Sescu și PS Petru Gherghel.

Joi, 16 mai, se va desfășura la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași simpozionul "Catolicii din Moldova - istorie și perspective", începând cu ora 9.00. Sunt propuse conferințe despre cei 10 ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici și cei 140 de ani de la înființarea Episcopiei de Iași

Înaltul oficial al Bisericii Catolice și al Vaticanului va vizita Centrul pentru vârstnici și cel pentru persoane cu nevoi speciale coordonate de Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" și, respectiv, de Congregația "Slujitorii Carității" - Opera Don Guanella din Iași, îl va întâlni pe IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și își va încheia vizita în Dieceza de Iași duminică, 19 mai, după celebrarea Sfintei Liturghii cu toți seminariștii din Dieceza de Iași în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" de pe Copou, la ora 10.00.

Biroul de presă
Pr. Adrian Blăjuță

Persoane de contact:
- pr. Adrian Blăjuță (tel. 0766/689853; e-mail: adrian@ercis.ro)
- pr. Claudiu Bulai (tel. 0746/351247; e-mail: claudiu@ercis.ro)

* * *

Resurse media:

Afișul în format mare al Zilei Tineretului

Imagine episcop martir Anton Durcovici




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat