Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale (12 mai 2024) - colectă pentru suținerea mijloacelor de comunicare socială ale Episcopiei de Iași, în special Radio ERCIS FM

Duminică, 12 mai 2024, va fi Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale (a 58-a). În parohiile din Moldova se vor face rugăciuni speciale pentru cei care sprijină și beneficiază de mijloacele de comunicare socială. În același timp este o ocazie de a sprijini vestirea Cuvântului prin toate mijloacele. Colecta de anul acesta va fi direcționată pentru susținerea financiară a proiectelor Oficiului pentru Comunicații Sociale al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, în special pentru funcționarea și dezvoltarea Radioului ERCIS FM, radioul Diecezei noastre de Iași. La Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, vom marca această zi la Sfânta Liturghie de la ora 11.00, prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași.

"Inteligența artificială și înțelepciunea inimii: pentru o comunicare pe deplin umană" este mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale de anul acesta. În contextul dezvoltării din ce în ce mai mult a "inteligenței artificiale", Sfântul Părinte ne oferă câteva linii importante care să ne ajute ca această inovație să fie integrată într-o comunicare responsabilă, insistând pe faptul că "numai înzestrându-ne cu o privire spirituală, numai recuperând o înțelepciune a inimii putem citi și interpreta noutatea timpului nostru și redescoperi calea pentru o comunicare pe deplin umană".

Această zi mondială, singura propusă de Conciliul al II-lea din Vatican (în documentul "Inter mirifica", 18), este celebrată în duminica dinaintea Rusaliilor. Ziua Comunicațiilor Sociale / Ziua Presei în Dieceza de Iași datează din anul 1934, când ultima duminică din luna octombrie - era ziua de 28, care coincidea cu sărbătoarea lui Cristos, Rege - a fost aleasă ca Ziua Presei, "o zi de cercetare a cugetului pentru toți catolicii, ca să vadă ce au făcut și ce mai au de făcut în sprijinul presei", o zi pe care Mons. Anton Gabor, directorul Editurii "Presa Bună" de atunci, o voia "generalizată în toată țara și sărbătorită cu deosebit interes prin festivaluri, expoziții de cărți și reviste, împărțiri de cataloage, reclame etc. pentru ca să se deștepte cât mai mult interesul credincioșilor" ("Lumina creștinului", 1934, p. 156-157). Din anul 1996, în ultima duminică din octombrie a reînceput să se celebreze Ziua Presei, care a fost mutată în anul 2001 în duminica de dinaintea solemnității Rusaliilor.

Ziua Comunicațiilor Sociale de anul acesta este o ocazie pentru a reflecta din nou asupra rolului pe care îl au mijloacele de comunicare în viața noastră, a influenței pe care o pot avea acestea asupra sănătății spirituale a oamenilor, a importanței răspândirii Cuvântului prin toate mijloacele de comunicare pe care le avem la îndemână. Totodată se face o colectă specială pentru susținerea financiară a acestor proiecte mass-media din dieceză. Colecta de anul trecut, de aproape 40.000 de euro, a fost direcționată pentru achiziționarea unui studio mobil de transmisiuni audio/video pentru Radio ERCIS FM. La acest proiect s-au alăturat și alte asociații și binefăcători, pentru a aduna suma de aproape 90.000 de euro necesari pentru realizarea proiectului, care sperăm să fie finalizat în luna iulie a acestui an.

Episcopia Romano-Catolică de Iași înțelege și recunoaște cât sunt de importante mijloacele de comunicare. Prin Oficiul pentru Comunicații Sociale, se implică într-un mod special pentru a ajunge la credincioși și prin mijloacele de comunicare. Și în acest an, cu această ocazie, dorim să vă informăm cu privire la activitățile care sunt în atenția Oficiului pentru Comunicații Sociale, în special cele din ultimul an:

În anul 2020 a fost înființată Asociația "Presa Bună", care are ca scop coordonarea cât mai bună și dezvoltarea mijloacelor de comunicare ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași, alăturând scrierilor bune și răspândirea veștii celei bune prin mijloacele audio-video ale Episcopiei, în special prin:
- Editura "Presa Bună" - cu publicațiile: "Lumina creștinului" (6.469 de abonați anul acesta), "Isus, prietenul copiilor" (1.474 de abonați anul acesta) și "De la răsărit până la apus" (4.045 de abonați anul acesta), calendarul de perete, agenda liturgică și celelalte cărți și publicații;
- site-ul oficial al Diecezei de Iași, www.ercis.ro (în ultimul an în medie 16.326 pagini vizualizate zilnic și 1.513 vizitatori unici pe zi);
- pagina Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) cu 91.500 de urmăritori la 2 mai;
- canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro) cu 22.400 de abonați la 2 mai.

Prin intermediul acestor canale se transmit în direct celebrările din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, dar și din alte comunități din dieceză și evenimente din Biserica Universală.

Din Asociația "Presa Bună" face parte și Librăria "Presa Bună" din Iași, cu un nou sediu din august 2020 și o ofertă în anul 2024 mult mai variată de cărți, obiecte de cult și devoționale, care îi însoțesc pe credincioși în trăirea vieții de credință și în educația religioasă.

Radio ERCIS FM, vocea catolicilor din Moldova, are deja o acoperire considerabilă și este un radio ascultat și apreciat de mii de ascultători. Faptul că ERCIS FM se aude în municipiul Bacău și împrejurimi - pe frecvența 107 MHz, în municipiul Roman și împrejurimi - pe frecvența 88.3 MHz, în municipiul Piatra Neamț și împrejurimi - pe frecvența 89.8 MHz - este o mare realizare, deoarece în zona județului Bacău și a județului Neamț se află cei mai mulți credincioși romano-catolici din Dieceza Romano-Catolică de Iași. Radioul diecezei noastre poate fi recepționat și prin aplicațiile ERCIS FM de pe telefoanele mobile (cu Android sau iOS), on-line pe www.ercisfm.ro, sau prin apel telefonic cu tarif normal/minute naționale 0315040409, dar și în rețelele de cablu TV, prin rețeaua DIGI (RCS & RDS): canalul 1016 și Vodafone-UPC: canalul 888. Facem demersuri în continuare pentru ca și în alte zone să se audă radioul nostru la aparatele de radio. Sunt speranțe ca anul acesta să se organizeze un concurs de licențe/frecvențe de către CNA, unde am avea șansa să obținem o frecvență pentru municipiul Onești și Focșani și împrejurimi.

ERCIS FM este principalul partener al televiziunii naționale catolice Angelus TV, care poate fi recepționat prin rețeaua de cablu TV DIGI (RCS & RDS) și Vodafone TV. De la ERCIS FM sunt preluate programele de dimineață, de la ora 7.00 și până la ora 13.00, de luni până sâmbătă, și emisiunile "Dialoguri de suflet" și "Interviul săptămânii" de seara, de la ora 21.00, dar și diferite emisiuni și transmisiuni din Dieceza de Iași.

La aceste proiecte se adaugă și cele două edituri din dieceză, "Sapientia" și "Serafica", dar și inițiativele mass-media din diferitele parohii ale diecezei.

Continuă transmiterea Liturghiei duminicale și în zilele de sărbătoare din catedrala nouă din Iași la Radio Iași, pe frecvența AM 1.053 KHz, de la ora 8.03 până la ora 9.00. Tot la Radio Iași se transmite vinerea (21.03-22.00) și duminica (9.15-9.45) o altă emisiune religioasă: "Lumina credinței" în care există și contribuții ale Bisericii Catolice din Moldova. Continuă și emisiunea săptămânală "Lumina creștinului" de la TVR Iași.

Pe teritoriul Diecezei de Iași pot fi ascultate programele Radio Maria și vizionate transmisiunile Sfintelor Liturghii la Maria TV. Site-ul www.pastoratie.ro adună și pune în comun aproape 7.000 de materiale utile pentru munca pastorală.

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale ne atrage atenția și asupra altor activități care intră în sfera acestui oficiu: intervențiile la radio și televiziune, articolele din publicațiile bisericești și laice, relația cu mass-media, comunicatele de presă cu privire la marile evenimente, realizarea sau promovarea CD-urilor cu cântări sau predici, munca librăriilor creștine etc.

Proiectele mass-media diversificate ale Diecezei de Iași pot fi continuate cu sprijinul financiar al binefăcătorilor și al celor care le folosesc. Colecta specială de anul acesta din Ziua Comunicațiilor Sociale, de duminică, 12 mai, va fi pentru susținerea financiară a proiectelor Oficiului pentru Comunicații Sociale al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, în special pentru funcționarea și dezvoltarea Radioului ERCIS FM, radioul Diecezei noastre de Iași.

Încredințăm Domnului toate proiectele mass-media din Dieceza de Iași. Mulțumim tuturor celor care citesc, răspândesc și sprijină mijloacele de comunicare ale diecezei, pentru rugăciune, pentru sprijinul material pe care îl vor oferi la colectele din Ziua Comunicațiilor Sociale, din ziua de 12 mai, dar și pentru toată susținerea pe care o oferiți pentru răspândirea cuvântului lui Dumnezeu prin toate mijloacele de comunicare ale diecezei noastre!

Puteți susține proiectele Oficiului pentru Comunicații Sociale printr-o donație în cutiile ERCIS FM din bisericile din Dieceza de Iași sau printr-o donație sau mandat poștal în conturile:

Asociația Presa Bună
Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 26, 700064, Iași
CIF: 42775703
Banca: BCR - Iași; cod SWIFT: RNCBROBU
IBAN: RO16RNCB0178167711350001 (LEI)
IBAN: RO59RNCB0178167711350003 (EUR)

Pr. Adrian Blăjuță
director al Oficiului pentru Comunicații Sociale
al Episcopiei Romano-Catolice de Iași

* * *

Model de Rugăciune a credincioșilor pentru Ziua Comunicațiilor Sociale

Isuse, tu ai spus: "Aceasta este viața veșnică: să te cunoască pe tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Isus Cristos pe care l-ai trimis". Ne răsună astăzi în inimă acest îndemn și vrem să-l urmăm. De aceea, ne îndreptăm spre tine, cerându-ți ajutorul, și spunem:

R.: Doamne, fii lumină pentru pașii noștri!

- Fă ca Biserica să transmită mesajul evangheliei oamenilor de astăzi și prin mijloacele moderne de comunicare. R.

- Ajută-ne să ne folosim toate energiile și cunoștințele pentru a răspândi cuvântul tău în lume. R.

- Pentru ca mijloacele de comunicare socială să răspândească cunoașterea adevărului și a binelui, pentru a favoriza stima, iubirea și ajutorul reciproc. R.

- Pentru ca lucrătorii mass-media să fie totdeauna căutători umili și slujitori ai adevărului. R.

- Învață-i pe creștini să utilizeze mijloacele de comunicare socială cu scopul de a te cunoaște mai mult pe tine. R.

- Internetul și platformele de socializare sunt mijloace la care au acces mulți oameni. Trezește în ei acea sete care este potolită doar de cuvântul tău. R.

- Pentru ca Radio ERCIS FM, radioul Diecezei Romano-Catolice de Iași, să poată fi ascultat la aparatele de radio în întreaga Dieceză Romano-Catolică de Iași. R.

- Pentru ca în familii să se redescopere importanța rugăciunii făcute împreună, ca moment de unitate și de dialog profund între membrii ei. R.

Părinte sfânt, care ne-ai chemat să-l vestim pe Cristos în orice colț al pământului, fă să folosim în așa fel mijloacele de comunicare, încât numele tău să fie cunoscut. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

* * *

Mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale: Inteligența artificială și înțelepciunea inimii (12 mai 2024)

* * *
Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat