Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Berzunți

În perioada 15-17 martie 2024, comunitatea romano-catolică din Berzunți s-a bucurat de vizita pastorală a Preasfințitului Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, însoțit de pr. Daniel-Nicu Butacu.

Comunitatea s-a adunat în jurul păstorului și s-a bucurat de prezența sa paternă.

Cu multă dragoste și răbdare, Preasfințitul Iosif Păuleț a vizitat bolnavii, a petrecut timp cu credincioșii, tinerii și copiii, timp în care Domnul a revărsat numeroase bogății spirituale.

Ca un adevărat tată, păstorul nostru a răspuns întrebărilor puse de adulți, copii și tineri, cu zâmbetul pe buze și cu inimă deschisă, oferind sfaturi și îndemnuri pentru ca fiecare membru al comunității să ducă o veritabilă viață creștinească.

Mai presus de toate, Preasfințitul Iosif Păuleț a împărtășit cu noi bucuria slujirii lui Cristos și ne-a învățat să avem față de Isus și față de semeni recunoștință și respect! Domnul să îl binecuvânteze pe episcopul nostru!

Selina-Carina Santu

*

Vineri, 15 martie, Preasfințitul Iosif Păuleț a ajuns în jurul orei 17.00 la Biserica Romano-Catolică "Inima Neprihănită a Mariei" din Berzunți, unde a fost întâmpinat de către pr. Robert Canceal, parohul comunității. Preasfințitul Iosif Păuleț a participat la Calea Sfintei Cruci, care s-a celebrat de la ora 17.30, iar apoi a celebrat sfânta Liturghie de la ora 18.00 împreună cu pr. Robert Canceal, iar Preasfințitul a ținut și predica, iar la spovadă a fost pr. Daniel-Nicu Butacu. După sfânta Liturghie Preasfințitul i-a salutat pe credincioșii prezenți în biserică, și a avut un dialog cu ei, venind chiar și câteva intervenții de la cei care erau de față. După aceasta, PS Iosif s-a întâlnit cu cei care activează la biserică: clopotar, dascăl și sora de la parohie, cei care contribuie la bunul mers al vieții liturgice și pastorale.

Sâmbătă, 16 martie, la ora 9.00, Preasfințitul a plecat însoțit de către părintele paroh și pr. Daniel-Nicu Butacu și a vizitat mai mulți bolnavi din comunitate, care plini de emoție l-au primit pe episcopul de Iași. După aceasta, la ora 11.00 PS Iosif a mers să facă o rugăciune în cimitirul parohiei, unde s-a rugat pentru preoții care au activat în parohie și au trecut la Domnul, dar și pentru toți credincioșii răposați ai parohiei.

De la ora 12.00 s-a întâlnit în biserică cu grupul de copii și tineri ai parohiei, cu care a vorbit și i-a încurajat să fie plini de respect și recunoștință față de părinți și de cei care se îngrijesc de ei.

După-amiază, de la ora 15.00 a fost la dispoziția acelora care doreau să discute cu Preasfinția Sa. A avut mereu pe cineva la discuții: unii pentru rugăciuni, binecuvântări și mulți pentru probleme în familie.

Sfânta Liturghie de la ora 18.00 a fost celebrată de PS Iosif și concelebrată de părintele paroh. Pr. Daniel-Nicu Butacu a stat la dispoziția credincioșilor pentru spovadă.

După sfânta Liturghie, de la ora 19.00, episcopul s-a întâlnit cu membrii Consiliului Economic Parohial. Au participat majoritatea membrilor, iar Preasfințitul le-a explicat importanța celor două consilii și faptul că este folositor și pentru părintele paroh să poată discuta și afla și de la credincioși ideile pastorale și economice, care ar putea fi implementate în comunitate. Întâlnirea s-a centrat pe discuții referitoare la terminarea proiectului cu finalizarea construirii noii biserici. Episcopul le-a spus că fiecare activitate trebuie să fie realizată în acord cu părintele paroh al comunității.

Duminică, 17 martie, la ora 9.00, atunci când a fost celebrată sfânta Liturghie de către pr. Daniel-Nicu Butacu, Preasfințitul Iosif a fost prezent la scaunul de spovadă. La sfârșitul sfintei Liturghii, Preasfințitul i-a salutat pe cei prezenți la această sfântă celebrare și i-a încurajat să rămână statornici în credința moștenită.

După aceea, Preasfințitul a celebrat sfânta Liturghie la ora 11.30, cu biserica plină, mulți oameni și afară, ce se bucurau de prezența episcopului lor în comunitate. Preasfinția Sa a rostit și cuvântul de învățătură la sfânta Liturghie la care au concelebrat părintele paroh Robert Canceal, pr. Alexandru Olaru, preot franciscan, originar din Berzunți, și pr. Daniel-Nicu Butacu. După sfânta Liturghie, părintele paroh a mulțumit Preasfințitului pentru această vizită și pentru tot ceea ce face pentru Dieceza de Iași și împreună cu întreaga comunitate i-au cântat un La mulți ani și i-au oferit un buchet de flori, întrucât se apropie și sărbătoarea Sfântului Iosif, patronul Excelenței Sale. Preasfințitul le-a adresat un cuvânt de întărire în credință credincioșilor și i-a felicitat pentru tot ceea ce au făcut și realizează în continuare împreună cu părintele paroh. Și-a exprimat mulțumirea pentru ceea ce a găsit în comunitatea din Berzunți și i-a încurajat să ducă mai departe proiectul acesta cu construirea noii Biserici. După sfânta Liturghie a mai rămas în fața bisericii pentru a se întâlni cu credincioșii care doreau să îl salute. Apoi a urmat momentul de comuniune din parohie la prânz împreună cu preoții care au participat la celebrare și primarul din localitate, care este credincios romano-catolic, susținător și de mare ajutor pentru proiectul construirii noii Biserici.

Pr. Daniel-Nicu Butacu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-17 martie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Berzunți

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2023-2024. "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Programul vizitelor pastorale ale PS Iosif Păuleț în Dieceza de Iași (începând din octombrie 2022)

Secțiunea "Vizite pastorale"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat