Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Să fim o familie! Întâlnirea membrilor și simpatizanților Mișcării Focolarelor

Sâmbătă, 16 martie 2024, membri și simpatizanți ai Mișcării Focolarelor s-au întâlnit la Institutul Teologic Franciscan din Roman pentru a comemora 16 ani de la plecarea la Tatăl a fondatoarei mișcării, Chiara Lubich.

Au fost momente de comuniune spirituală în rugăciune, meditație și împărtășiri din viața celor care mențin vii cuvintele Chiarei și implicit a sfintei evanghelii pe care ea și-a întemeiat mișcarea. "Fiți o familie" a fost motto-ul acestei zile și pe care l-am trăit cu bucurie ascultând cuvintele Chiarei către focolarini adresate la 25 decembrie 1973, mereu actuale și necesare. "Și oriunde veți merge pentru a purta idealul lui Cristos, pentru a lărgi imensa familie a Operei Mariei, nu veți putea face nimic mai bun decât de a încerca să creați cu discreție, cu prudență, și în primul rând cu hotărâre, spiritul de familie. Acesta este spirit de smerenie, vrea binele altora, nu se umflă de mândrie... este (...) iubire adevărată, deplină."

Tinerii și copiii au avut programul lor diferit de cel al adulților unde prin activități specifice l-au trăit pe Isus în mijlocul lor. Prin jocuri, momente spirituale, atelier de Paști, comuniune de experiențe am voit să avem o pregătire pentru Paști pentru a întării în inima fiecăruia convingerea că Isus a înviat și el rămâne între noi dacă ne iubim. Apoi să ducem bucuria învierii în lume.

Adulții au meditat un extras din cartea Manualul căsătoriei fericite - Cum se construiește unitatea în viața de cuplu, de John Yzaguirre - Claire Frazier. Isus abandonat, pe care Chiara l-a îmbrățișat toată viața, trebuie să fie modelul nostru de empatie, de autonomie și de reciprocitate. Așa cum Isus a transformat în iubire orice tip de durere încredințându-se complet Tatălui, tot astfel și noi suntem îndemnați să dam un sens suferinței noastre. Atunci când înțelegem că Isus este prezent în acea situație dureroasă începem un drum spiritual care ne maturizează și ne ajută să avem pacea mult căutată în inimile noastre și dorința de a ne abandona voinței divine. Iubirea dărâmă zidurile pe care le-am construit în jurul nostru din neîncredere și teama de a ne lăsa descoperiți, de ceea ce ne cere Isus să facem pentru frații noștri. Abia după ce învățăm să transformăm suferința în ceva care are valoare și semnificație reușim să-l îmbrățișăm și să-l iubim pe Isus în orice durere, nu din motive de consolare, ci din simpla bucurie ce ne-o dă prezența lui. El ne va învăța ascultarea și abandonarea cu totul Tatălui, urmată de întâlnirea cu Duhul Sfânt, care ne umple cu prezența sa și ne ajută să trăim iubirea în momentul prezent, în situațiile dificile de la serviciu, în problemele de sănătate din familie, în orice om pe care-l întâlnim să-l vedem mereu pe Isus. Să fim noi cei care iubim primii, să facem un pas în plus spre celălalt, conștienți de faptul că nu putem schimba lumea decât începând cu noi. "Să vă iubiți unii pe alții" să răsune în inima noastră, mai ales când avem în fața noastră o persoană care nu ne simpatizează, când trebuie să ajutăm pe cineva aflat în nevoie, deși trecem prin momente dificile noi înșine. Să aruncăm masca indiferenței, a comodității și să trăim spiritul de familie acolo unde Domnul ne-a pus, fie cu responsabilități mai mari sau mai mici. Cu toții avem un scop și o misiune în trupul mistic al lui Cristos, să ne lăsăm călăuziți de mâna sa protectoare și să împlinim testamentul lui, "ca toți să fie una"!

Darul cel mai mare al zilei l-am primit la Sfânta Liturghie, uniți în rugăciune la masa sfântă. După rugăciunea pentru canonizarea Chiarei am continuat afară să ne rugăm Calea sfintei cruci, în curtea Institutului Teologic Franciscan. Tinerii și copiii au purtat crucea și imaginile Căii crucii, iar fiecare familie a citit câte o meditație la fiecare stațiune. Ne-am folosit de meditații compuse de Danilo și Anna Maria Zanzucchi, inițiatorii mișcării Familii Noi din cadrul Mișcării Focolarelor.

Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frățească, la care a participat fiecare cu bucate pregătite cu drag din iubire pentru ceilalți. Ne-am luat rămas bun cu dorința de a ne revedea curând, de a împărtăși spiritualitatea unității, trăiri și emoții care ne înalță spiritual și ne apropie de țelul nostru, Dumnezeu Iubire.

Pe lângă întâlniri locale în fiecare comunitate din Moldova ne- am dat întâlnire pentru familii între 10-12 mai la Lacul Roșu, pentru Mariapolisul din Cacica care va avea loc între 25-28 iulie 2024 și Genfestul la Esztergom pentru tinerii din țările de Est și nu numai.

Suntem recunoscători gazdelor noastre și tuturor participanților pentru implicare activă, care au făcut posibilă această întâlnire plină de bucurie divină.

Ne apropiem cu pași repezi de marea sărbătoare a Învierii și ne propunem ca în aceste zile rămase să trăim cât mai frumos iubirea reciprocă și dăruirea de sine care ne umple de Duhul Sfânt și ne ajută să trăim din toată inima dragostea nemărginită a lui Dumnezeu, ce se reflectă în sfintele sărbători pascale.

Mihaela Vârgă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 martie: Roman: Să fim o familie! Întâlnirea membrilor și simpatizanților Mișcării Focolarelor




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat