Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cele două documente noi ale Secretariatului General

Zece grupuri de studiu pentru Sinod

de Salvatore Cernuzio

Strigătul săracilor; misiunea în digital; slujirile (inclusiv reflecția despre locul și participarea femeilor în Biserică și cercetarea cu privire la accesul lor la diaconat); relațiile cu Bisericile orientale și cele dintre episcopi, viața consacrată și mișcările ecleziale; formarea preoților; figura și slujirea episcopului; rolul nunțiilor; ecumenismul; problemele doctrinale, pastorale și etice "controversate", pentru a clarifica mai bine "raporturile între pastorație și morală". Totul analizat într-o perspectivă sinodală și misionară. Cu privire la aceste zece teme, aceleași care au reieșit din prima sesiune a Sinodului despre Sinodalitate din octombrie 2023 și cristalizate în "Raportul de sinteză" votat aproape în unanimitate, vor constituite tot atâtea Grupuri de studiu care, în funcție până în iunie 2025, coordonate de Dicastere competente, vor aprofunda nuanțe, instanțe, eventuale noutăți și "repercusiuni" teologice sau juridice și pastorale.

Decizia papei fusese anunțată cu un document la 16 februarie. A devenit efectivă de ieri, joi, 14 martie, așa cum a anunțat Francisc însuși într-o scrisoare adresată cardinalului secretar general al Sinodului, Mario Grech, semnată la 22 februarie, dar difuzată concomitent cu publicarea și prezentarea a două documente din partea Secretariatului General al Sinodului. Nu numai cel despre grupurile de studiu asupra problemelor reieșite în faza precedentă care vor fi aprofundate în colaborare cu Dicasterele din Curia Romană, ci și un al doilea despre "Cum să fim Biserică sinodală în misiune?", care evidențiază în schimb cele cinci perspective de aprofundat teologic în vederea celei de-a doua sesiuni, programată de la 2 la 27 octombrie.

Întorcându-ne la temele asupra cărora se vor concentra lucrările diferitelor Grupuri de studiu indicate de primul dintre cele două document, una se referă la "Aspectele relațiilor dintre Bisericile Orientale Catolice și Biserica latină", cu scopul unei cunoașteri mai bune și al dialogului între respectivii membri într-un context și de migrație crescândă și de diasporă a comunităților creștine orientale. Grupul va fi format din teologi și canoniști orientali și latini, coordonat de Secretariatul General al Sinodului și de Dicasterul pentru Bisericile Orientale, care - printre alte lucruri - vor putea să instruiască și dosarele pentru a institui "un consiliu al patriarhilor și arhiepiscopilor majori ai Bisericilor Orientale Catolice pe lângă Sfântul Părinte" și să studieze "reprezentarea adecvată" a Bisericilor Orientale Catolice în Curia Romană.

Al doilea punct, "Ascultarea strigătului săracilor". Adică persoane unite de experiența de a fi victimă a marginalizării, excluderii, abuzului sau oprimării, "și în comunitatea creștină". Pentru acești oameni a primi ascultare "este o experiență de afirmare și recunoaștere a propriei demnități profund transformatoare", se citește în document. Pentru "a aprofunda cum să se potențeze capacitatea de ascultare a Bisericii, la diferitele niveluri și mai ales la cel local, față de diferitele forme de sărăcie și marginalitate", se instituie deci un Grup stabil coordonat de Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale împreună cu Secretariatul General al Sinodului. Va participa și Dicasterul pentru Slujirea Carității și vor fi implicate persoane, proiecte, organizații și rețele active în aceste domenii.

Misiunea în domeniul digital, frontieră ce nu este lipsită de riscuri, dar "dimensiune crucială" a mărturiei Bisericii în cultura contemporană, este cealaltă temă pentru care a fost instituit un Grup de studiu. Accentul este îndeosebi asupra tinerilor (inclusiv și seminariști și noi membri ai ordinelor călugărești); obiectivul este de a evalua și a evidenția "implicațiile la nivel teologic, spiritual și canonic și a identifica la nivel structural, organizator și instituțional condițiile pentru a desfășura misiunea digitală". Grupul va fi coordonat de Dicasterul pentru Comunicare și de Secretariatul General al Sinodului; vor fi implicate și Dicasterele pentru Cultură și Educație și cel pentru Evanghelizare. Persoanele angajate în inițiativa "Biserica te ascultă" vor oferi o contribuție.

A patra temă este revizuirea "în perspectivă sinodală misionară" a lui Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis, documentul din 2016 al fostei Congregații pentru Cler despre darul vocației prezbiterale. Seminariile și parcursurile formative, legătura lor cu viața zilnică, patrimoniul liturgic, teologic, spiritual și disciplinar, racordul între drumurile formative pentru slujirea primită prin hirotonire cu acelea propuse pentru alte figuri ministeriale sunt urmele pe care va lucra Grupul de studiu coordonat de Dicasterul pentru Cler și participarea Dicasterelor pentru Evanghelizare; pentru Bisericile Orientale; pentru Laici, Familie și Viață; pentru Institutele de Viață Consacrată; pentru Cultură și Educație. Luând în considerare importanța temei, se cere "o reflecție unită la nivel interdicasterial".

Un Grup de studiu se va concentra în schimb asupra "Câtorva probleme teologice și canoniste în jurul unor forme ministeriale specifice", temă care cuprinde și misiunea de a continua "cercetarea teologică și pastorală cu privire la accesul femeilor la diaconat". Aici este centrală reflecția despre participarea reală a laicilor, despre relațiile între diferite forme de ministerialitate eclezială, funcțiile și slujirile ecleziale care nu cer sacramentul Preoției, problemele care derivă dintr-o concepție eronată despre autoritatea eclezială. Așadar, nu va lipsi reflecția despre "locul femeilor în Biserică și participarea lor la procesele decizionale și la conducerea comunităților". În acest context este pusă problema eventualului acces al femeilor la diaconat: "Acestui Grup îi este încredințată misiunea de a continua cercetarea teologică și pastorală cu privire la accesul femeilor la diaconat, folosindu-se de rezultatele comisiilor instituite de Sfântul Părinte în acest scop", explică documentul. Va avea și scopul de a răspunde la dorința Adunării sinodale a "unei recunoașteri și valorizări mai mari a contribuției femeilor și a unei creșteri a responsabilităților pastorale încredințate lor în toate zonele vieții și misiunii Bisericii". Studiul acestor tematici este încredințat Dicasterului pentru Doctrina Credinței, în dialog cu Dicasterele competente.

O altă temă va fi "Revizuirea, în perspectivă sinodală și misionară, a documentelor despre relațiile între episcopi, viața consacrată, asociațiile ecleziale". În adunarea din octombrie se vorbea despre recunoașterea aportului acestor realități la dezvoltarea vieții sinodale a Bisericii și se cerea să se aprofundeze în ce mod raporturile dintre păstori, consacrați, membri ai mișcărilor și noile comunități "să se poată articula mai bine și să fie împreună în slujba comuniunii și misiunii". Pe aceste filoane se va desfășura munca Grupului de studiu încredințată Dicasterelor pentru Episcopi, pentru Institutele de Viață Consacrată, pentru Evanghelizare, pentru Laici, Familie și Viață. Sunt implicate și organisme internaționale precum UISG și USG (Uniunile Internaționale ale Superioarelor și ale Superiorilor Generali) și diferite asociații ecleziale.

În perspectivă sinodală misionară se vor studia după aceea "Câteva aspecte ale figurii și slujirii episcopului". Toate acestea au fost teme centrale în sesiunea din octombrie, dar deja înainte în Instrumentum laboris. Examinarea acestor tematici va fi și obiectul sesiunii din octombrie 2024; de aceea s-a decis să se instituie două Grupuri de studiu: primul, coordonat de Dicasterul pentru Episcopi și de Secretariatul General al Sinodului, cu implicarea Dicasterelor pentru Evanghelizare și pentru Bisericile Orientale, va trata probleme precum criteriile de selecție a candidaților la episcopat; implicarea Bisericilor locale și a poporului lui Dumnezeu în procesele de alegere, slujirea nunțiilor, natura și desfășurarea vizitelor "ad limina". Al doilea Grup va fi coordonat în schimb de Dicasterul pentru Textele Legislative, cu participarea Dicasterelor pentru Episcopi și pentru Evanghelizare, și va aprofunda funcția judecătorească a episcopului, deja ridicată de motu proprio Vos estis lux mundi despre abuzuri, încercând să "concilieze în unele cazuri rolul de părinte și cel de judecător".

Rolul reprezentanților pontificali în perspectivă sinodală misionară: aceasta este a șaptea temă pe care o va trata Grupul de studiu "concentrat pe coordonarea" din partea Secretariatului de Stat și a Secretariatului General al Sinodului, cu implicarea Dicasterului pentru Episcopi și pentru Evanghelizare. Vor fi implicați și unii reprezentanți ai Bisericilor locale și ai episcopatelor lor. Vor examina, printre alte lucruri, activitatea reprezentanților pontificali din partea Bisericilor locale din țările unde își desfășoară misiunea lor, așa încât să perfecționeze slujirea lor, precum și modalitățile pentru a consolida legăturile de comuniune între Bisericile locale și succesorul lui Petru, pentru a-i permite să cunoască, în mod mai sigur, necesitățile și aspirațiile lor.

Un alt Grup de studiu va coordona lucrarea despre "Criteriile teologice și metodologiile sinodale pentru un discernământ împărtășit al problemelor doctrinale, pastorale și etice controversate". Adică este vorba de a reciti "categoriile tradiționale ale antropologiei, soteriologiei și ale eticii teologice în vederea clarificării mai bine a raporturilor dintre caritate și adevăr, în fidelitate față de viața și de învățătura lui Isus și, prin urmare, și dintre pastorație și doctrină (morală)". Tematici de mare "autoritate", motiv pentru care "regia" Grupului este încredințată - caz unic - prefectului Dicasterului pentru Doctrina Credinței și secretarului Comisiei Teologice Internaționale, respectiv cardinalul Victor Manuel Fernández și Monseniorul Piero Coda. Academia Pontificală pentru Viață este invitată să furnizeze propria contribuție. "În acest domeniu - subliniază documentul -, probabil mai mult decât în altele, se simte urgența de a merge spre o colaborare mai mare între entități care, deși cu titlu diferit, vorbesc în numele Sfântului Scaun în vederea unei coralități mai mari în luările lor de poziție. Disonanțele, și încă și mai mult contrapozițiile, riscă de fapt să favorizeze mai mult diviziunea și dezorientarea decât confruntarea și reflecția. O abordare sinodală nu se concentrează pe omogenitate, ci pe armonie".

Ultimul punct, "Receptarea roadelor drumului ecumenic în practicile ecleziale". Se va aprofunda la nivel teologic, canonic și pastoral problema ospitalității euharistice; experiența cuplurilor și familiilor interconfesionale; fenomenul comunităților "non-denominaționale" și al mișcărilor de "trezire" carismatice/penticostale. Se va ocupa de acest lucru Grupul de studiu coordonat de Secretariatul General al Sinodului și Dicasterul pentru Promovarea Unității Creștinilor.

(După L'Osservatore Romano, 15 martie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat