Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Mons. Piero Coda: Pontificatul Papei Francisc între relansarea evangheliei și sinodalitate

de Federico Piana

Gândirea care mai mult decât toate poate sintetiza actuala slujire petrină Monseniorul Piero Coda o explică în timpul unui colocviu cu mass-media vaticane cu ocazia celei de-a unsprezecea aniversări a alegerii Papei Francisc care s-a celebrat miercuri, 13 martie 2024. Este un raționament pe care secretarul general al Comisiei Teologice Internaționale (organism constituit pentru a ajuta Dicasterul pentru Doctrina Credinței ca să examineze chestiunile doctrinale de importanță mai mare) pe care îl începe de la o afirmație: "Biserica este evanghelia. Asta înseamnă că măsura vieții misionare a Bisericii este acest izvor mereu nou de apă vie, care curge în lume din Isus, și care reînnoiește constant fața sa împingând-o tot mai mult înainte, în ieșire".

Revoluția sfințeniei

Printre revoluțiile care au caracterizat acești unsprezece ani de pontificat Monseniorul Coda citează înainte de toate una, cea legată de exortația apostolică despre chemarea la sfințenie în lumea contemporană Gaudete et exsultate, care, într-un fel, amintește de constituția dogmatică despre Biserică Lumen gentium a Conciliului al II-lea din Vatican. "Poporul lui Dumnezeu este sfânt: sfânt nu pentru că este perfect, ci pentru că este cuprins de sfințenia lui Isus în Duhul. Și fiecare dintre noi este chemat la sfințenie fiind milostiv după cum este milostiv Tatăl nostru care este în ceruri. O sfințenie pe care papa o amintește adesea cum trebuie să fie: rod al iubirii, mai ales față de cei din urmă, cei rebutați", spune Coda.

Reînnoirea procesului sinodal

O altă reînnoire esențială pentru Biserică introdusă de Papa Francisc secretarul Comisiei Teologice Internaționale o găsește în marele proces sinodal demarat la mulți ani de distanță de la instituirea Sinodului Episcopilor din partea lui Paul al VI-lea. "Acest proces - explică el - reia acea schimbare a vieții și a misiunii Bisericii voită de Conciliu și îl duce la un stadiu de întrupare mai profund, mai radical, mai răspândit". Colegialitatea episcopală și comuniunea între Bisericile locale în unica Biserică a lui Isus, conform teologului, "se extind și se manifestă prin participarea tuturor celor botezați, a tuturor carismelor și a tuturor vocațiilor din poporul lui Dumnezeu, tocmai prin sinodalitate ca formă originară a misiunii Bisericii".

Reforma Curiei și elanul misionar

Reforma Curiei Romane cu constituția apostolică Praedicate Evangelium, elanul misionar al "Bisericii în ieșire", cultura întâlnirii și a dialogului, noua angajare în ecumenism, pastorația impregnată de milostivire, toate sunt elemente distinctive ale pontificatului Papei Francisc care coboară direct din acel proces de sinodalitate pe care Monseniorul Coda îl definește esențial.

Diplomația păcii

În pontificatul lui Francisc este o altă dimensiune care în acești unsprezece ani a asumat o caracteristică considerată profetică de Monseniorul Coda: cea a păcii. "Este profetică - subliniază el - pentru că încă de la început, când încă nu spunea asta nimeni, Sfântul Părinte a subliniat că trăim deja un al treilea război mondial pe bucăți, și astăzi vedem asta în manieră eclatantă. În acest context dramatic papa dă forță evangheliei păcii".

Noile paradigme ale teologiei

În acești ani, Papa Francisc n-a încetat niciodată să-l cheme pe cel care exercită știința teologică să nu rămână închis într-un turn de fildeș, ci să coboare în mijlocul poporului lui Dumnezeu pentru a-l înțelege și a-l susține. Și aceasta a fost o revoluție epocală, afirmă Monseniorul Coda, care amintește "constituția apostolică Veritatis gaudium despre reforma studiilor teologice și pagina nouă deschisă de mesajul lui Francisc adresat teologiei pentru ca ea să poată asuma în contextul Mediteranei o metodologie de întâlnire și apropiere". Grație stimulului Papei Francisc, conclude Coda, "teologia acum este chemată la o reformă profundă. Dacă teologia din secolul al XX-lea a dus la maturarea, cu experiența poporului lui Dumnezeu, a evenimentului extraordinar al Conciliului al II-lea din Vatican, astăzi suntem chemați să punem în practică o teologie care să devină interpretă, promotoare și slujitoare a unei noi etape a evanghelizării".

(După Vatican News, 13 martie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat