Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Timișoara: Întâlnirea națională a reprezentanților pentru pastorația familiilor din diecezele și eparhiile din România

În zilele de 12 și 13 martie 2024, la Casa Kolping din Timișoara, a avut loc întâlnirea națională a reprezentanților pentru pastorația familiilor din cele 12 dieceze romano-catolice și eparhii greco-catolice din România. La întâlnire a fost prezentă și Dieceza de Chișinău. Tema întâlnirii s-a intitulat "Formarea familiilor formatoare". Din Dieceza de Iași a participat pr. Felician Tiba, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Familiei, însoțit de familia Andreia și Vasile Tudosca din Pașcani și de familia Alexandra și Gabriel Măriuț din Iași.

Întâlnirea a fost organizată și găzduită de Dieceza de Timișoara sub atenta îndrumare și coordonare a PS Iosif-Csaba Pál, episcop de Timișoara, responsabil al Comisiei pentru Familie din partea Conferinței Episcopilor din România.

Întâlnirea națională a operatorilor pentru pastorația familiilor din diecezele și eparhiile din România a fost deschisă de PS Iosif-Csaba Pál, prin salutul de bun venit adresat participanților sosiți la Timișoara și rugăciunea rostită împreună. Cu acest prilej, PS Pál a subliniat importanța momentului prezent și a conștientizării că "acum" pe care îl avem reprezintă un moment de har: "Să pornim acum în misiune, acum să ne iubim unii pe alții".

A urmat apoi ca fiecare dieceză și eparhie să prezinte în cinci minute activitatea desfășurată în ultimul an și persoanele care fac parte din delegația prezentă la întâlnire.

Pentru a se oferi și mai mult spațiu împărtășirii acestor activități, iar ele să nu rămână doar o simplă listă trecută în revistă, trei dieceze au prezentat pe larg activitățile din ultimul an legate de pastorația familiilor: Eparhia de Cluj-Gherla, Dieceza de Iași și Dieceza de Satu Mare. Fiecare dintre acestea a prezentat atât evenimentele și activitățile pe care le organizează pentru familii, cât și diferitele mișcări sau proiecte prezente pe teritoriul lor, cum ar fi: Echipele Tandem, Echipele Maicii Domnului, Familii Noi, Căi de Lumină, Exod 90, Magnify 90, Mișcarea Marriage Encounter, Comunitatea Magnificat ș.a. Dintre punctele comune pe care toți vorbitorii le-au prezentat ca fiind importante în activitatea cu familiile putem aminti pastorația logodnicilor, însoțirea cuplurilor pe termen lung, nevoia de formare a familiilor animatoare, atenția sporită față de cei marginalizați ș.a.

Seara s-a încheiat cu cina și cu un moment de socializare și de discuții libere.

A doua zi a întâlnirii s-a deschis cu Sfânta Liturghie romano-catolică prezidată de PS Iosif-Csaba Pál, la care au participat preoții și familiile prezente la Timișoara. După un scurt program de cântece a urmat prima parte a zilei moderată de pr. Fabian Măriuț din Arhidieceza de București. În cadrul acestui moment, pr. István-Barnabás Szénégető, din Arhidieceza de Alba-Iulia, a ținut prelegerea cu titlul "Formarea familiilor formatoare", pornind de la documentul "Itinerare catecumenale pentru viața matrimonială".

Discuțiile în grupurile mici care au urmat le-au dat ocazia participanților să aprofundeze mai bine temele ascultate pornind de la trei întrebări care le-au fost încredințate spre discuție: Care sunt carismele mele, pe care le-am primit de la Dumnezeu și le pot oferi celorlalți? Cea mai recentă experiență în care am simțit că Isus este lângă mine/noi? Avem în dieceza noastră ceva în concret pentru formarea cuplurilor?

Au fost prezentate concluzii ale grupurilor în plen, iar fiecare dieceză a putut interveni cu întrebări sau completări despre situații cu care se confruntă în legătură cu formarea familiilor formatoare.

Programul de după-amiază a fost moderat de pr. Călin Sechelea din Eparhia de Cluj-Gherla și a cuprins mărturii din viața de familie. Teodora și Mircea Fernea (Dieceza de Cluj-Gherla), Szabolcs Rugină (Arhidieceza de Alba-Iulia) și Andreia și Vasile Tudosca au împărtășit cu cei prezenți câteva dintre bucuriile și încercările pe care le-au întâmpinat și cum Dumnezeu a lucrat în familia lor și a fost mereu cel în care și-au pus încrederea și care le-a dat puterea.

Discuțiile pe cele trei regiuni au reprezentat, de asemenea, un moment de creștere și îmbogățire reciprocă, întrucât s-au discutat atât detalii despre următoarele activități comune, cât și punctul la care fiecare eparhie sau dieceză se află cât privește identificarea și formarea familiilor formatoare.

La finalul zilei, s-a stabilit ce urmează pentru anul viitor, iar întâlnirea s-a încheiat cu câteva concluzii trase de PS Iosif-Csaba Pál, care le-a mulțumit celor prezenți pentru participare și pentru entuziasmul cu care lucrează în pastorația familiilor. Episcopul de Timișoara a subliniat faptul că nu se poate să motivăm familiile din exterior, ci doar din interior, iar prima întrebare pe care e bine să o avem mereu în minte este dacă Isus este prezent (în inima mea, în familia mea, în comunitatea mea). PS Pál a mai remarcat faptul că apartenența la un grup sau la o mișcare aduce un plus familiilor, căci diversele carisme alimentează familiile și le încurajează pe drumul lor.

Următoarea întâlnire națională a reprezentanților pentru pastorația familiilor din diecezele și eparhiile din România va avea loc în zilele de 11 și 12 martie 2025 și va fi găzduită de Eparhia de Oradea.

Alexandra Măriuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 și 13 martie: Timișoara: Întâlnirea națională a reprezentanților pentru pastorația familiilor din diecezele și eparhiile din România

* * *

Împreună cu soțul la întâlnirea coordonatorilor pastorației familiei la Timișoara




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat