Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Bârgăuani

A venit rândul Parohiei Bârgăuani să fie destinația vizitei pastorale a episcopului de Iași, PS Iosif Păuleț, în perioada 8‑10 martie 2024, însoțit de pr. Egidiu Condac.

Ziua de 8 Martie, așteptată cu drag de atâtea femei, am considerat-o un deosebit privilegiu pentru vizita pastorală în comunitatea noastră.

Credincioșii, ca de obicei, s-au adunat mai întâi la rozariu, apoi au zâmbit satisfăcuți când l-au văzut pe Preasfințitul Iosif intrând și luând loc în prima bancă pentru a asista la Calea crucii. A urmat Sfânta Liturghie cu salutul cordial de bun venit și răspunsul Preasfințitului cu explicații despre vizita pastorală. Fiind vineri, am primit multe și frumoase învățături despre iubirea Inimii Preasfinte a lui Isus care s-a jertfit total pentru noi, împlinind voința Tatălui ceresc. Din această iubire trebuie să trăim și noi, rămânând uniți în marea familie a lui Dumnezeu care este Biserica. Și mai mult decât atât, rugându-ne unii pentru alții, mai ales pentru conducătorii Bisericii, pentru preoți și vocații la viața consacrată. A urmat adorația și binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament, ziua încheindu-se cu dialogul Preasfințitului cu credincioșii, felicitarea femeilor de 8 Martie cu o frumoasă iconița a Maicii Domnului și o floare la plecare.

Sâmbătă, 9 martie, a început cu Sfânta Liturghie în care ne-am apropiat mai mult de Sfânta Fecioară Maria, care și-a însușit cel mai bine iubirea și milostivirea lui Dumnezeu pentru a o împărți cu noi, mijlocind atâtea alte haruri pentru fiii ei. A urmat întâlnirea cu grupul de la Scapular, evidențiindu-se necesitatea luptei continue împotriva celui rău prin rugăciune, pocăință și fapte bune. Apoi am mers la bolnavi, care cu deschidere și mare bucurie l-au primit pe Preasfințitul Iosif, glumind și "înviind" parcă din letargia cotidiană a greutății anilor și a suferințelor. În cimitir ne-am rugat pentru preoții Mihai Dumea, Dumitru Burcă, Anton Gabor, toți preoții răposați care au activat la Bârgăuani și pentru toți răposații din cimitir și pentru mamele noastre. După-amiază au venit câțiva copii și tineri la întâlnire, fiind încurajați să salute hotărâți creștinește și să-și arate respectul și recunoștința față de toți cei mai mari.

Am purces apoi spre dealul Chiciura unde am parcurs Calea Crucii până la Crucea Pandemiei unde ne aștepta Preasfințitul pentru binecuvântare și un cuvânt de încurajare. Crucea Pandemiei a fost sfințită la 3 decembrie 2020 ca un semn de credință și încurajare pentru toți temătorii pandemiei, fiind singura de acest fel din țară, poate chiar și din lume. Este locul unde și alți credincioși pot organiza programe religioase, cu copiii sau tinerii, și chiar e de dorit acest lucru, mai ales acum în Postul Mare.

A urmat întâlnirea cu consiliile unde cei prezenți au fost încurajați să conlucreze îndeaproape cu pastorul propriu pentru bunul mers al parohiei. Audiențele private au vizat atâtea situații iregulare de viață ce caută rezolvare îmbinând condescendența divină cu canoanele Bisericii.

Ziua de duminică a început cu spovezile de dinainte și în timpul Liturghiei de dimineață, celebrate de pr. Egidiu Condac, însoțitorul Preasfințitului în această vizită. La sfârșit, cei prezenți au fost salutați și încurajați de Preasfințitul Iosif să-și ia rolul în serios de membri ai Bisericii.

A urmat Liturghia pontificală cu cântări alese susținute de Ștefănel Frenț care ne-a salvat onorabil dintr-o situație neprevăzută. Mergând pe firul Evangheliei, Preasfințitul a evidențiat jertfă iubitoare a Mântuitorului de pe cruce, atrăgând prin credință la viața veșnică pe toți cei care asemenea lui se străduiesc să împlinească voința lui Dumnezeu Tatăl, și nu mofturile proprii. Fiul n-a venit să judece lumea, ci să o mântuiască și ca atare lumea să evite judecată, bârfa, discuțiile inutile sau acuzatoare la adresă celorlalți, urmărind în toate binele altora, lumina și adevărul. Îndemnați la statornicie în credință, cei prezenți au fost felicitați pentru atitudinea lor și făcuți conștienți de importanța vizitei pastorale.

Mulțumirile exprimate cu emoție, respect și recunoștința în numele comunității de către părintele paroh, cântărea de "La mulți Ani" și binecuvântarea finală au încheiat aceste zile de har ale vizitei pastorale în Parohia Bârgăuani.

Pr. Iosif Gîrleanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-10 martie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Bârgăuani

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2023-2024. "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Programul vizitelor pastorale ale PS Iosif Păuleț în Dieceza de Iași (începând din octombrie 2022)

Secțiunea "Vizite pastorale"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat