Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Suceava: Invitație la sfințirea orgii restaurate

Sâmbătă, 23 martie 2024, la ora 18.00, în Biserica Romano-Catolică "Sfântul Ioan Nepomuk" din Suceava, se va celebra Sfânta Liturghie solemnă cu sfințirea orgii restaurate. Sfânta Liturghie va fi prezidată de Excelența Sa PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, iar la finalul ceremoniei va fi un Concert de orgă, susținut de Daniel Nesimuca, organist la Catedrala "Sfântul Iosif" din București. Liturghia va fi transmisă în direct de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV.

După o pauză de mai bine patru decenii, în Biserica Romano-Catolică "Sfântul Ioan Nepomuk" din Suceava răsună din nou sunetul orgii clasice, care de aproape două secole este prezentă în această biserică. Denumită ca fiind și Orga lui Ciprian Porumbescu - întrucât există unele mărturii care ne spun că însuși marele artist ar fi cântat la ea - aceasta este o orgă mecanică, a fost construită în stil baroc, a fost adusă din Cehia în anul 1827, apoi a fost mărită și restaurată în anul 1846. În anul 1929, orga a fost din nou restaurată de renumita firmă constructoare de orgi Rieger, care i-a mai adăugat încă trei registre de factură romantică.

Odată cu trecerea timpului, orga a avut nevoie de noi intervenții capitale, astfel că în anul 2022 a început un nou proces de restaurare. Lucrările au fost realizate de către domnul Ionel Bejan, un cunoscut restaurator de orgi din România. În prezent, orga este formată dintr-un singur manual cu 9 registre și pedalier cu 4 registre, însumând un număr de 648 de fluiere.

După aceste lucrări complexe și datorită grijii întregii comunități, a păstorilor ei, dar și a bunăvoinței Primăriei Municipiului Suceava, sunetul orgii se aude din nou în Biserica "Sfântul Ioan Nepomuk" din Suceava.

Orga va fi sfințită în cadrul unei Liturghii solemne, sâmbătă, 23 martie 2024, la ora 1800. Sfânta Liturghie va fi prezidată de păstorul Diecezei Romano-Catolice de Iași, PS Iosif Păuleț, în prezența mai multor preoți, a autorităților civile și a numeroșilor credincioși din Suceava și din împrejurimi.

Cântările de la Sfânta Liturghie vor fi acompaniate la orgă de către Daniel Nesimuca, organist al Catedralei "Sfântul Iosif" din București, și susținute de corul parohial "Almarema", dirijat de prof. Bronislaw-Anton Babiaș. După binecuvântare, va avea loc și un recital la orgă, susținut de către același organist, Daniel Nesimuca.

Vă așteptăm cu drag!

Pr. Iulian Sescu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat