Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Invitație la omagierea pr. Gheorghe Petz

Una dintre marile personalități care au marcat viața Diecezei Romano-Catolice de Iași și a Parohiei Butea, mai ales în prima parte a secolului al XX-lea, este aceea a părintelui Gheorghe Petz. După ce a obținut doctoratul în teologie la Roma în anul 1922, el a fost rector și profesor la Seminarul din Iași, apropiat al episcopilor Alexandru Cisar, Mihai Robu, Anton Durcovici și Marcu Glaser, ordinarius substitutus al Diecezei de Iași, decan și paroh la Butea, arestat pentru credință, un preot prețuit și apreciat de toți.

Deoarece la data de 20 martie 2024 se împlinesc 50 de ani de la trecerea pr. Petz la cele veșnice, pr. Marcel Blaj, parohul comunității Butea, în colaborare cu Primăria Butea, organizează mai multe manifestări omagiale.

În acest sens, duminică, 17 martie 2024, la ora 11.00, în Biserica "Preasfânta Treime" din Butea va fi celebrată o Liturghie pontificală prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, în prezența mai multor preoți originari din Butea. Liturghia va fi transmisă în direct de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV.

Tot duminică vor fi prezentate două cărți editate cu ocazia acestui jubileu.

Prima, Gheorghe Petz, păstor al Diecezei Romano-Catolice de Iași în vremuri de persecuție, scrisă de istoricul Dănuț Doboș, prezintă cu multe detalii din perioada de cinci ani în care părintele Petz fost arestat în închisorile comuniste.

A doua carte este opera preotului Alois Moraru: Părintele Gheorghe Petz: păstor, profesor și mărturisitor al credinței, care realizează un admirabil portret al părintelui Petz începând cu perioada copilăriei până la moartea sa.

Celebrarea de duminică se va încheia cu un moment de comuniune în curtea bisericii, în cadrul unei agape frățești organizate și oferite de comunitatea din Butea.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Apollonia TV: Emisiunea "Sub semnul crucii", ediția "Aniversarea trecerii la Domnul a pr. Gheorghe Peț" (14 martie 2024)




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat