Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc, al unsprezecelea an de pontificat marcat de durerea cauzată de războaie

de Salvatore Cernuzio

"Mă face să sufăr când văd morții, tineri care nu se întorc. Este dur..."

Era exact în urmă cu un an. În ziua în care celebra cei zece ani de pontificat, papa împărtășea durerea sa intimă, copărtașă a durerii miilor de femei și mame din lume, într-un podcast - primul - cu mass-media vaticane. Gândul era îndreptat îndeosebi către tinerii morți pe teren în războiul de agresiune împotriva acelei Ucraine definită din totdeauna și imediat "martirizată". Nu un epitet obosit, cum este incitat de unele critici depreciative, ci angoasa continuă a supliciului la care este supus poporul ucrainean de la 24 februarie 2022. Durerea de care Papa Francisc făcea părtaș marele public nu s-a atenuat în aceste douăsprezece luni ale celui de-al unsprezecelea an de pontificat, ci dimpotrivă s-a acutizat în fața perspectivelor de expansiune a conflictului în Europa de Est - cu posibila trimitere de trupe europene și amenințarea unui răspuns nuclear - și încă și mai mult din octombrie cu izbucnirea ororii în Țara Sfântă, ca urmare a atacului terorist al Hamas și răspunsul militar israelian care a provocat în cinci luni circa 31 de mii de morți. O altă din acele "bucăți" care compun al treilea conflict global aflat în desfășurare.

Rugăciune silențioasă, durere publică

În fața acestei dureri, Papa Francisc, conducător al Bisericii universale și la 87 de ani printre pontifii cei mai longevivi, se roagă în tăcerea camerei sale, unde păstrează icoane, cruci și alte obiecte reprezentative din teritoriile rănite din care provin. Ei îi dă glas în fiecare pronunțare publică. Peste 130 sunt apelurile pe care Jorge Mario Bergoglio le-a exprimat din ziua de 13 martie 2023 până astăzi pentru Ucraina, peste 60 cele pentru Orientul Mijlociu și populația din Gaza.

Nu a fost Angelus, Regina Caeli sau audiență generală în care papa să nu fi făcut referință la război, să nu fi reafirmat apropierea de populațiile lovite sau să nu fi invocat pacea și curajul negocierii ca exercițiu de înțelepciune care să împiedice prevalarea intereselor de parte, să tuteleze aspirațiile legitime ale fiecăruia și să facă să înceteze "nebunia" războiului.

Pace pentru martirizata Ucraina

Uneori au fost apeluri viguroase - voite să fie rostite și atunci când vocea, din cauza bronșitei sau a răcelilor îndurate de mai multe ori în aceste luni, nu-i permitea asta - sau adesea scurte comentarii, memorandumuri rapide sau semnale de alarmă pentru a nu lăsa să intre obișnuința sau cinismul prin care chiar și drama unui atac cu bombe asupra școlilor și locuințele este declasată la "știre de actualizare". Speranța unei păci juste și durabile a fost și este mereu unicul fundal la cuvintele papei care s-au succedat în acest al unsprezecelea an de pontificat, care merită de reparcurs în timpi de reelaborări și instrumentalizări ale gândirii sale sau în fața acuzelor de "egală apropiere" care, cum a precizat cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, a fost mereu "stilul" Sfântului Scaun.

Apelul adresat Uniunii Europene

Papa nu renunță că caute pacea, să spere în pace și să se roage pentru ea

Papa Francisc spunea asta familiilor refugiate venite în Italia grație coridoarelor umanitare, primite în audiență la 18 martie anul trecut. Și după patru zile, în audiența generală amintea actul de consacrare a Rusiei și Ucrainei Inimii Neprihănite a Mariei: "Să nu încetăm să încredințăm cauza păcii Reginei păcii", îndemna el, cerând să se reînnoiască la fiecare 25 martie actul de consacrare la Sfânta Fecioară Maria, "pentru ca ea, care este Mamă, să ne poată păstra pe toți în unitate și în pace". Angajării spirituale pontiful a cerut mereu ca să-i corespundă "o angajare unită" politică și diplomatică, începând de la Uniunea Europeană. O provocare "foarte complexă", evidenția el în audiența acordată lui COMECE, țările din UE fiind "implicate în multiple alianțe, interese, strategii, o serie de forțe care este greu să conveargă într-un proiect unic" împotriva războiului care, sublinia în aceeași ocazie, "nu poate și nu trebuie să mai fie considerat ca o soluție a conflictelor".

Mesajul din "Pacem in terris"

Cuvinte reverberate în binecuvântarea Urbi et Orbi de Paște, însoțite de implorarea ca Dumnezeu să deschidă inimile întregii comunități internaționale pentru ca să se străduiască să pună capăt "tuturor conflictelor care însângerează lumea". Conducătorilor națiunilor Papa Francisc li se adresa și cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a lui Pacem in terris a Sfântului Ioan al XXIII-lea (11 aprilie 2023), cerând să se inspire în proiecte și decizii din această enciclică adresată Bisericii și lumii în miezul tensiunii dintre cele două blocuri ale Războiului rece. Un mesaj, cel al Papei Roncalli, foarte actual, cum este evident în următorul pasaj: "Raporturile dintre comunitățile politice, ca și acelea dintre ființele umane, trebuie reglementate nu prin recurgerea la forța armelor, ci în lumina rațiunii, adică în adevăr, în dreptate, în solidaritate activă".

Eforturi creatoare de pace

"Unde sunt eforturile creatoare de pace?", a întrebat în schimb papa în Ungaria devenită destinație de refugiu pentru mii de refugiați ucraineni, în timpul discursului adresat autorităților civile și politice în călătoria din aprilie 2023.

Totuși, în lumea în care trăim, pasiunea pentru politica comunitară și pentru multilateralitate pare o amintire frumoasă din trecut: pare să asiste la apusul trist al visului coral de pace, în timp își fac spațiu soliștii războiului

Nu numai denunțări, ci și perspective din partea papei care, în zborul de întoarcere de la Budapesta, afirma jurnaliștilor: "Cred că pacea se face deschizând mereu canale, niciodată nu se poate face o pace cu închiderea. Invit pe toți să deschidă raporturi, canale de prietenie. Acest lucru nu este ușor". "Pe toți îi interesează drumul păcii. Eu sunt dispus, sunt dispus să fac tot ceea ce trebuie să se facă", adăuga pontiful, anticipând demararea unei misiuni care avea să se reveleze apoi aceea a cardinalului Matteo Maria Zuppi ca emisar al său la Kiev, Moscova, Washington și Beijing.

O lume fără ură și fără arme

O misiune care s-a cristalizat chiar în timpul desfășurării sale, cea a lui Zuppi, însoțind dorința papei a unui efort și pentru "creativitate". "În oceanul istoriei, navigăm într-o perioadă furtunoasă și se simte lipsa de rute curajoase de pace. Privind cu afect viu la Europa, în spiritul de dialog care o caracterizează, ne-ar veni să o întrebăm: încotro navighezi, dacă nu oferi parcursuri de pace, căi creative pentru a pune capăt războiului din Ucraina și atâtor conflicte care însângerează lumea?", întreba Papa Francisc în discursul adresat autorităților la Lisabona, prima întâlnire a călătoriei în Portugalia pentru ZMT în timpul căreia a întâlnit un milion și jumătate de tineri. Aceia care, a subliniat în audiența generală din miercurea următoare, au "arătat tuturor că este posibilă o altă lume: o lume de frați și surori, unde steagurile tuturor popoarelor flutură împreună, unul alături de altul, fără ură, fără frică, fără închideri, fără arme!".

Ora întunecată a istoriei

Un vis, acesta al papei, pus la dură încercare de faptele din 7 octombrie. Expresia feței era întunecată și glasul încercat atunci când pontiful, la Angelus din ziua de după atentatele Hamas-ului, la 8 octombrie, deplângea violența "explodată și mai feroce" în Israel și de la fereastra Palatului Apostolic afirma: "Atacurile și armele să se oprească, vă rog, și să se înțeleagă că terorismul și războiul nu duc la nicio soluție, ci numai la moartea și la suferința atâtor nevinovați. războiul este o înfrângere: fiecare război este o înfrângere!".

Întotdeauna o înfrângere

"Războiul este o înfrângere", și acesta este un leitmotiv care apare în aceste ultime luni de pontificat. Pentru unii este o expresie probabil prea naivă, dar cum se poate defini o "victorie" moartea în masă a mii de cetățeni proprii, de cele mai multe ori civili nevinovați?

"O catastrofă umanitară": așa definea papa deja, după nici măcar zece zile de la răspunsul armat al Israelului, situația din Gaza.

Să tacă armele! Să se asculte strigătul de pace al popoarelor, al oamenilor, al copiilor! Fraților și surorilor, războiul nu rezolve nicio problemă, seamănă numai moarte și distrugere, mărește ura și înmulțește răzbunarea. Războiul șterge viitorul

Ora întunecată a istoriei

Exortația încheia audiența generală din 18 octombrie, în care Papa Francisc anunța ziua de post și rugăciune din 27 octombrie la "Sfântul Petru". Un moment de rugăciune și pocăință într-o "oră întunecată a istoriei".

O oră care pare să dureze un secol și un întuneric care învăluie mii de persoane, scoase din propriile ținuturi, locuințe sau chiar din viață. "Nu" este singurul răspuns. "A spune «nu» războiului, oricărui război, însăși logicii războiului, călătorie fără destinație, înfrângere fără învingători, nebunie fără scuze", afirma papa în Urbi et Orbi de la Crăciun.

Oamenii, care nu vor arme ci pâine, care cu greu merg înainte și cer pace, ignoră câți bani publici sunt destinați armamentelor. Și totuși ar trebui să știe asta! Să se vorbească despre asta, să se scrie despre asta, pentru ca să se știe interesele și câștigurile care mișcă firele războaielor

Curajul negocierii

Și acestui "nu" trebuie să-i corespundă o acțiune concretă. Papa Francisc o sugera în discursul adresat Corpului diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun: "Nu se poate lăsa prelungirea unui conflict care se cangrenează tot mai mult, în detrimentul a milioane de persoane, ci trebuie să se pună capăt tragediei aflate în desfășurare prin negociere, respectând dreptul internațional".

(După Vatican News, 13 martie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat