Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
13 martie 2024: 11 ani de la alegerea Papei Francisc

La 13 martie 2024 se împlinesc 11 ani de când cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio a fost ales în Scaunul Sfântului Petru drept al 266-lea papă al Bisericii Catolice. Ca "o surpriză a Duhului Sfânt", a fost ales în a doua zi de conclav, la al cincilea scrutin. La ora locală 19.06 (20.06, ora României), de pe faimosul coș de la Vatican a ieșit fum alb, semn către lumea întreagă că a fost ales noul papă. Iar noul papă și-a ales numele de Francisc, inspirat din viața și trăirea spirituală a Sfântului Francisc din Assisi, fiind primul papă neeuropean după Grigore al III-lea, primul de pe continentul american și primul papă iezuit.

Am primit atunci cu surprindere și bucurie salutul său simplu, uman și spontan de "Buona sera!" - Bună seara!, ca și invitația la rugăciune. Ne-am rugat împreună cu noul ales, ne-am bucurat de chemarea sa la comuniune și curaj ca să primim apoi, prin mijlocirea Maicii Sfinte, darul binecuvântării noului păstor. Au fost momente pline de emoție și de speranță că noul papă va continua lucrarea predecesorilor săi pe scaunul lui Petru și în fruntea Bisericii. Și la a unsprezecea aniversare a alegerii sale putem să vedem că așa a și fost.

De altfel, atunci când Cristos l-a ales pe Petru ca să fie piatra de temelie a Bisericii sale, spunându-i: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui" (Mt 16,18), din acel moment Duhul Sfânt, care a coborât asupra lui Petru și asupra celorlalți apostoli, nu încetează să intervină, să apere, să însoțească și să insufle alegerile în Biserică până la sfârșitul veacurilor.

În primii 11 ani de pontificat, Papa Francisc a scris 3 enciclice, 6 constituții apostolice, 7 exortații apostolice, a prezidat 9 consistorii prin care a creat 142 de cardinali și a ridicat la cinstea altarelor 2.434 de persoane (912 sfinți și 1.522 fericiți). Totodată, un moment important a fost convocarea unui Jubileu al Milostivirii, care a început la 8 decembrie 2015, și a Sinodului despre Sinodalitate, a cărui primă sesiune a fost în octombrie 2023. Dincolo de aceste cifre, pontificatul Papei Francisc este marcat de multe întâlniri cu oameni din diferite condiții sociale, cu numeroase personalități ale lumii contemporane, dar cu predilecție pentru persoanele de la periferiile existențiale. Au fost multe evenimente în care, prin gesturi și cuvinte, s-a evidențiat valoarea pastorală a slujirii sale papale, de gesturi care au arătat lumii întregi imaginea unui păstor dăruit turmei sale și misiunii de a-i conduce pe toți la Dumnezeul milostivirii.

Printre cele 44 de călătorii apostolice pe care le-a efectuat în cei 11 ani de pontificat, Papa Francisc rămâne în memoria poporului român prin vizita apostolică pe care a întreprins-o în țara noastră în perioada 31 mai - 2 iunie 2019, sub motoul "Să mergem împreună!", fiind astfel al doilea papă care a vizitat România, după Papa Ioan Paul al II-lea (7-9 mai 1999). Sfântul Părinte a fost prezent și la Iași, în capitala istorică a Moldovei, la 1 iunie 2019, pentru o celebrare mariană cu tinerii și familiile, fără să fie neglijați bătrânii și persoanele în vârstă, desfășurată în fața Palatului Culturii, în prezența a peste 100.000 de participanți catolici și de alte confesiuni. Chipul păstorului senin, neobosit în ciuda vârstei înaintate, plin de sensibilitate și afecțiune față de cei pe care îi întâlnea este ceea ce a rămas impregnat în memoria celor care îl vedeau înaintea lor pe Papa Francisc.

Împreună cu întreaga Biserică Catolică, răspândită pe toată fața pământului, mai ales cu acele părți ale ei marcate de suferință, prigoană sau război, mulțumind în rugăciune pentru toată dăruirea pastorală și slujirea pontificală a Sfântului Părinte, îi cerem lui Dumnezeu să-l binecuvânteze cu sănătate și haruri îmbelșugate.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Rugăciune pentru Sfântul Părinte Papa Francisc:

Doamne Isuse Cristoase, păstor veșnic al tuturor credincioșilor, tu care ți-ai zidit Biserica pe stânca lui Petru, ajută-l mereu pe Sfântul Părinte papa să fie, după planul tău, semnul viu și vizibil, precum și promotorul neobosit al unității Bisericii tale în adevăr și iubire.

Să vestească lumii toată evanghelia ta cu curajul apostolilor.

Să asculte glasurile și dorințele credincioșilor și ale lumii, și să nu obosească niciodată în promovarea păcii.

Să conducă poporul lui Dumnezeu având mereu în fața ochilor exemplul tău, Isuse Cristoase, Bunule Păstor, care ai venit nu ca să fii slujit, ci ca să slujești și să-ți dai viața pentru oile tale.

Iar nouă, dă-ne, te rugăm, Doamne, o voință puternică de comuniune cu el și ascultare sinceră de învățăturile sale. Amin.

* * *

Intenții pentru Rugăciunea credincioșilor

(la alegere câte una la fiecare Sfântă Liturghie)

1. Pentru Sfântul Părinte Papa Francisc, pentru ca Domnul care l-a ales ca succesor al apostolului Petru pentru zidirea Bisericii în comuniunea iubirii, inspirat de Duhul Sfânt și sprijinit de ascultarea poporului încredințat lui, să știe să slujească cu încredere, umilință și curaj.

2. Pentru ca întreaga Biserică să fie în comuniune cu Sfântul Părinte în legătura iubirii și a păcii și toți credincioșii în Cristos să fie uniți sincer cu el, principiul și semnul vizibil al unității credinței.

3. Pentru ca Sfântul Părinte Papa Francisc ales ca urmașul lui Cristos pe pământ și păstor al întregii tale turme să-i întărească pe episcopi și preoți, și toată Biserica să fie în comuniune cu el.

4. Pentru ca prin Sfântul Părinte Papa Francisc toți credincioșii României să primească de la tine, păstorul cel mare al oilor și episcopul sufletelor, adevărul, harul și viața veșnică.

5. Pentru Sfântul Părinte Papa Francisc: păstrează-l, Doamne, în slujba de păstor universal. Fii tu lumina lui, forța și mângâierea lui, iar nouă dă-ne harul să ascultăm cu sinceritatea inimii învățătura lui, așa cum ascultăm glasul tău.

6. Pentru ca Sfântul Părinte Papa Francisc să continue să slujească poporul lui Dumnezeu cu încredere, umilință și curaj. Sprijină-l, Doamne, în lupta sa pentru adevăr și dreptate împreună cu persoanele rănite din Biserică.

7. Pentru noi toți, creștinii din România, pentru ca, ascultând de invitațiile neîncetate ale Papei Francisc, să respingem orice formă de diviziune și să ne facem promotori și martori ai comuniunii și ai păcii, pentru a face autentică bucuria evangheliei.

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat