Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Prăjești: Al treilea weekend formativ pentru tineri

În zilele de 9 și 10 martie 2024, la Casa de Postulandat din localitatea Prăjești (BC), s-a desfășurat cel de-al treilea weekend formativ pentru tineri cu tema "Sfatul evanghelic al curăției".

Cei aproape 20 de tineri veniți din diferite parohii ale Diecezei de Iași, ajutați de către pr. Claudiu Ilieș, OFMConv., animatorul acestei întâlniri, au avut șansa de a cunoaște mai multe despre curăția evanghelică, atât prin momentul de cateheză, cât și prin predică, în cadrul sfintelor Liturghii. Educarea la castitate îi ajută pe tineri să-și respecte propriul corp, orientând instinctul sexual spre slujirea iubirii, integrându-l în dezvoltarea personalității. Curăția este un sfat evanghelic recomandat tuturor creștinilor și este o proprietate a iubirii. Este arta de a iubi în logica de a dărui. Există diferite tipuri de castitate - a vieții consacrate și a Preoției, a individului sau a cuplului - însă toate comportă iubire în libertate.

În după-amiaza zilei de sâmbătă, începând cu ora 14.30, însoțiți de preoți, tinerii s-au rugat Calea Sfintei Cruci pe "Calvarul" din localitate, oferind rugăciunea lor pentru noi vocații la viața consacrată și la sfânta Preoție. În timpul liber ce a urmat, participanții au avut posibilitatea să socializeze mai mult între ei și să se destindă prin diferite activități sportive.

Rugăciunea de seară a fost o invitație la a medita mai profund la pătimirea lui Isus și la iubirea sa nemărginită pentru om care l-a determinat să sufere atât de mult, lăsându-se răstignit pe lemnul crucii. Tinerilor li s-a cerut să privească cu iubire și cu recunoștință la chipul îndurerat al Mântuitorului și să se lase priviți și transformați de el.

În ziua următoare, după rugăciunea de dimineață și micul dejun, a urmat un moment comun de împărtășire a experiențelor frumoase de care au avut parte de-a lungul întâlnirilor din cadrul acestui itinerar de formare umană și spirituală.

Pornind de la cuvintele cheie cu care au rezumat acest parcurs formativ, tinerii prezenți au formulat următorul text: "Adunați în jurul mesei euharistice am crescut în credință, speranță și iubire. Înțelegerea și acceptarea reciprocă sunt necesare într-o prietenie adevărată. Suntem chemați ca, uniți în rugăciune și cu înțelepciune, făcând parte din Biserică, Familia lui Dumnezeu, să trăim evanghelia. Prin sacramentul Pocăinței Dumnezeu ne redobândește harul curăției. În acest timp frumos și bogat am realizat lucruri interesante și folositoare, bucurându-ne, deopotrivă, de momente de fraternitate și de distracție. Cu evlavie, ascultând de Cuvântul divin, am oferit în comuniune fraternă timp pentru Dumnezeu."

Prin celebrarea euharistică duminicală din biserica parohială din Prăjești, în comuniune de credință, de speranță și de iubire cu credincioșii, împreună, preoții și tinerii participanți, i-au adus mulțumire bunului și milostivului Dumnezeu pentru toate harurile pe care, în bunătatea sa, le-a revărsat asupra fiecăruia în parte de-a lungul acestui timp.

Pr. Vlad-Bogdan Bejan, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-10 martie: Prăjești: Al treilea weekend formativ pentru tineri




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat