Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini români la Calea sfintei cruci în Cetatea Eternă

Sâmbătă, 9 martie 2024, un grup de 40 de pelerini români din Roma, Ladispoli, Cesano, Grotte Celoni și Civitavecchia au realizat pelerinajul "Femeile sfinte, modele pe drumul spre Înviere". După ziua de 8 martie, când s-a sărbătorit Ziua Internațională a Femeii, pelerinii s-au rugat pentru rolul și misiunea femeilor în Biserică, meditând Calea sfintei cruci vizitând șapte biserici din Roma. Pelerinii au fost însoțiți de pr. Isidor Mîrț, pr. Leonard Farcaș, pr. Iulian Michail Echert, pr. Laurențiu Turbuc, pr. Raimond Tiberiu Iancu și pr. Alexandru Abadi.

Pelerinajul a început cu Sfânta Liturghie, de la ora 8.15 în Bazilica "San Pietro" din Vatican, în capela "Madonna Grande Regina degli Ungheresi", prezidată de pr. Isidor Mîrț. În cuvântul de învățătură, pr. Laurențiu Turbuc, pornind de la evanghelia zilei, i-a invitat să credincioși să mediteze la cele două atitudini din parabola fariseului și a vameșului care au venit la templu pentru a se ruga lui Dumnezeu. Părintele predicator i-a provocat pe pelerini să fructifice un raport autentic în relația cu Dumnezeu, subliniind importanța unei zile de pelerinaj în care credincioșii se pot întoarce la casele lor mai îndreptățiți (cf. Lc 18,14).

După celebrarea Sfintei Liturghii, pelerinii au avut posibilitatea să descopere bogăția istorică, spirituală și artistică a Bazilicii "San Pietro" din Vatican, participând la un tur ghidat.

Din cauza vremii nefavorabile, programul a suferit unele modificări, dar obiectivul de a vizita șapte biserici în Cetatea Eternă pentru a ne ruga Calea Sfintei Cruci a fost dus la îndeplinire. De la Bazilica "San Pietro", pelerinii au pornit spre cartierul Trastevere unde au intrat în Biserica "San Giuseppe alla Lungara" și Bazilica "Santa Cecilia in Trastevere". După pauza de prânz care a avut loc pe insula Tiberina, pelerinajul a continuat cu vizitarea altor patru biserici: "San Nicola in Carcere", "Santa Maria in Ara Coeli", "Santi Cosma e Damiano" și "Santa Francesca Romana".

În fiecare biserică pe care pelerinii au vizitat-o au avut posibilitatea de a medita Calea sfintei cruci făcându-se referire la textele scrise de femeile sfinte, care au fost propuse ca modele în drumul spre înviere. Vizitarea celor șapte biserici a reprezentat o bună ocazie de a cunoaște lucruri noi și interesante privind contextul istoric și bogăția operelor de artă conservate în lăcașurile de cult, pe care credincioșii români le-au putut contempla.

Pelerinajul s-a încheiat cu vizita la mormântul Sfintei Francesca Romana, a cărei comemorare a fost pe data de 9 martie, fiind una dintre sfintele cele mai venerate de poporul roman.

Pelerinii români din comunitățile păstorite de pr. decan Isidor Iacovici și pr. Isidor Mîrț, alături de preoții care studiază la Roma, au dus mai departe frumoasa tradiție ca în timpul Postului Mare să se organizeze pelerinajul "Calea sfintei cruci în Cetatea Eternă".

Pr. Leonard Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 martie: Pelerini români la Calea sfintei cruci în Cetatea Eternă




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat