Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (10 martie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această a patra duminică din Postul Mare, Evanghelia ne prezintă figura lui Nicodim (cf. In 3,14-21), un fariseu, "conducător al iudeilor" (In 3,1). El a văzut semnele pe care Isus le-a săvârșit, a recunoscut în el un învățător trimis de Dumnezeu și a mers ca să-l întâlnească noaptea, pentru a nu fi văzut. Domnul îl primește, dialoghează cu el și îi revelează că nu a venit pentru a condamna, ci pentru a mântui lumea (cf. v. 17). Să ne oprim pentru a reflecta asupra acestui lucru: Isus nu a venit să condamne, ci să mântuiască. Este frumos!

Adesea în evanghelie îl vedem pe Cristos dezvăluind intențiile persoanelor pe care le întâlnește, uneori demascând atitudinile lor false, cu fariseii (cf. Mt 23,27-32), sau făcându-le să reflecteze asupra dezordinii din viața lor, cu samariteana (cf. In 4,5-42). În fața lui Isus nu există secrete: el citește în inimă, în inima fiecăruia dintre noi. Și această capacitate ar putea neliniști pentru că, dacă este folosită rău, dăunează persoanelor, expunându-le la judecăți lipsite de milostivire. De fapt, nimeni nu este perfect, toți suntem păcătoși, toți greșim și dacă Domnul ar folosi cunoașterea slăbiciunilor noastre pentru a ne condamna, nimeni nu s-ar putea mântui.

Dar nu este așa. De fapt, el nu se folosește de asta pentru a ne arăta cu degetul, ci pentru a îmbrățișa viața noastră, pentru a ne elibera de păcate și pentru a ne mântui. Pe Isus nu-l interesează să facă procese împotriva noastră sau să ne supună la sentințe; el vrea ca niciunul dintre noi să nu se piardă. Privirea Domnului asupra fiecăruia dintre noi nu este un far orbitor care orbește și pune în dificultate, ci strălucirea gentilă a unei candele prietenești, care ne ajută să vedem în noi binele și să ne dăm seama de rău, pentru a ne converti și a ne vindeca având sprijinul harului său.

Isus nu a venit să condamne, ci să mântuiască lumea. Să ne gândim la noi, care de atâtea ori îi condamnăm pe ceilalți; de atâtea ori ne place să vorbim de rău, să căutăm bârfe împotriva celorlalți. Să-i cerem Domnului ca să ne dea, tuturor, această privire de milostivire, să-i privim pe ceilalți așa cum el ne privește pe noi toți.

Maria să ne ajute să dorim binele unii altora.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În urmă cu două zile s-a celebrat Ziua Internațională a Femeii. Aș vrea să adresez un gând și să exprim apropierea mea tuturor femeilor, în special celor a căror demnitate nu este respectată. Încă există atâta muncă pe care fiecare dintre noi trebuie s-o facă pentru ca să fie recunoscută concret demnitatea egală a femeilor. Instituțiile, sociale și politice, sunt cele care au datoria fundamentală de a proteja și a promova demnitatea fiecărei ființe umane, oferind femeilor, aducătoare de viață, condițiile necesare pentru a putea primi darul vieții și a asigura copiilor o existență demnă.

Urmăresc cu îngrijorare și durere criza gravă care lovește Haiti și episoadele violente petrecute în ultimele zile. Sunt aproape de Biserică și de iubitul popor haitian, care de mulți ani este încercat de multe suferințe. Vă invit să ne rugăm, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria a Ajutorului Perpetuu, pentru ca să înceteze orice fel de violență și toți să ofere contribuția lor pentru a face să crească pacea și reconcilierea în țară, cu sprijinul reînnoit al comunității internaționale.

În seara aceasta frații musulmani vor începe Ramadanul: le exprim tuturor apropierea mea.

Vă salut pe voi toți care ați venit din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi, salut studenții din colegiul Irabia-Izaga din Pamplona, pelerinii din Madrid, Murcia, Malaga și cei din St. Mary's Plainfield - New Jersey.

Salut copiii de la Prima Împărtășanie și de la Mir din Parohia "Stăpâna Noastră de Guadalupe" și "Sfântul Filip martir" din Roma; credincioșii din Reggio Calabria, Quartu Sant'Elena și Castellamonte.

Primesc cu afect comunitatea catolică din Republica Democrată Congo de la Roma. Să ne rugăm pentru pacea în această țară, precum și în martirizata Ucraina și în Țara Sfântă. Să înceteze cât mai curând posibil ostilitățile care provoacă uriașe suferințe în populația civilă.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat