Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Aniversarea nașterii pentru cer a Fericitului Ieremia Valahul

Diversele celebrări care adună la Sanctuarul "Fericitul Ieremia" din Onești pe cinstitorii acestui prim fericit român în diverse perioade ale anului (5 martie - comemorarea morții sale, 8 mai - sărbătoarea liturgică a hramului, 30 octombrie - aniversarea înălțării sale la cinstea altarelor) au ca scop menținerea vie a exemplului pe care umilul călugăr capucin ni l-a lăsat ca moștenire prețioasă: slujirea lui Dumnezeu în aproapele nostru. Fratele Ieremia Valahul a trăit între 20 iunie 1556 și 5 martie 1625.

Tema aleasă pentru celebrările ocazionate de aniversarea nașterii sale pentru cer din acest an, 2024, au fost inspirate de motoul planului pastoral 2022-2025 al Diecezei de Iași: "Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei!", adică de a ne lăsa călăuziți de exemplul fericitului nostru pentru a merge împreună ca familie, ca Biserică și ca societate, pentru a face astfel posibilă schimbarea atât de dorită în viața noastră, a familiei noastre, a societății în care trăim.

Ne-a ajutat în acest triduum de pregătire la această sărbătoare a comemorării morții Fericitului Ieremia fratele Alois Ciuraru, OFMCap., guardian al Conventului "Padre Pio" din Roman, care ne-a vorbit despre "Fericitul Ieremia și Familia".

Marți, 5 martie 2024, în cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie de oferire a uleiului pentru candela de veghe ce arde în permanență lângă moaștele Fericitului Ieremia, pr. Daniel Lucaci, OFMConv., păstorul Parohiei "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești, a scos în evidență necesitatea de a deveni cu toții lumină unii pentru alții, așa cum a fost și cel pe care l-am ales ca model și exemplu de viață. Această Sfântă Liturghie a fost prezidată de pr. Gheorghe Cojocaru, paroh de Onești și decan de Trotuș.

La sfârșitul celebrării, pr. Lucian-Iosif Dumea, OFMCap., rectorul sanctuarului, a mulțumit parohului și comunității din Hălăucești pentru jertfa făcută, părintelui decan pentru prezidare, preoților prezenți (peste 25) pentru exemplul lor de comuniune, corului sanctuarului condus de Mihăiță și Cristina pentru cântările alese ce ne-au încântat sufletele și ne-au însoțit rugăciunile înălțate Domnului, echipei ERCIS FM și Angelus TV, binefăcătorilor și voluntarelor pentru ajutorul acordat.

Ziua de sărbătoare s-a încheiat la ora 18.30 printr-o Sfântă Liturghie de mulțumire, prezidată de fr. Leon Budău, OFMCap., prin care frații i-au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru harurile revărsate asupra poporului nostru prin mijlocirea Fericitului Ieremia.

Fr. Paul-Daniel Coman, OFMCap.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 martie: Onești: Aniversarea nașterii pentru cer a Fericitului Ieremia Valahul




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat