Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Pentru Franța adevărata provocare este reducerea numărului de avorturi

Un primat trist

de Pierre d'Ornellas
arhiepiscop de Rennes și responsabil al Grupului de lucru "Bioetica" din Conferința Episcopală Franceză

Ce se întâmplă în Franța? Mare tăcere printre cei care, ca Simone Veil deja, cred că avortul este mereu o "dramă" și care nu sunt surzi la suferințele pe care le generează. Tăcere dezorientată, uluită în fața zgomotului care proclamă cu glas tare necesitatea imperioasă de a înscrie în Constituție libertatea femeilor de a recurge la întreruperea voluntară a sarcinii (ÎVS). Profundă descumpănire a celor umili care iubesc viața și care, fără să fi fost consultați, simt că există ceva anormal în această înscriere. Tristețe în fața a ceea ce apare ca o orbire colectivă, ca și cum a lua timp pentru a reflecta și a evalua provocările ar însemna a pierde timp. Neplăcere în fața celor care se laudă că noi suntem prima națiune care înscrie această libertate în Constituție.

Dar cine este împotriva libertății femeilor? O, de-am putea fi toți cu adevărat liberi! Cât privește avortul, investigațiile o confirmă: sărăcia materială și singurătatea afectivă sunt factori care favorizează recurgerea la ÎVS. Așadar, nu este libertate, pentru că se impune o singură soluție. Și ce se întâmplă cu libertatea când presiunile - uneori ale unui bărbat - apasă asupra unei femei vulnerabile, neliniștite în fața alegerii de a ține copilul său sau de "a-l evacua".

Departe de a se lăuda cu orgoliu că este prima națiune, Franța ar trebui să reflecteze cu umilință asupra eșecului său: este pe primul loc în Europa cât privește numărul de avorturi: 234.300 în 2022. Număr care este în creștere cu 13,7% față de 2001, în timp ce a scăzut la jumătate în Italia cu 63.653 cazuri și peste o treime în Germania cu 94.596. Dacă la 1.000 de nașteri sunt 119 avorturi în Germania și 159 în Italia, în Franța rămân 300!

Senatorii și deputații au ales să aprobe că "legea determină condițiile în care se exercită libertatea garantată femeii de a recurge la o ÎVS". Legea va stabili condițiile care, deși garantează libertatea femeilor, vor permite să se reducă numărul de ÎVS în Franța? Aceasta este adevărata miză, infinit mai urgentă decât votul Congresului la Versailles.

Parlamentarii vor avea voința de a acționa în acest sens? Diferite măsuri merită să fie luate în considerare pentru a împiedica presiunile asupra femeii însărcinate, pentru a furniza informații obiective și complete femeilor care vor să avorteze, pentru a elabora o adevărată educație a tinerilor la raportul sexual și afectiv care duce la considerarea frumuseții iubirii dintre bărbat și femeie, pentru a prezenta adevărul despre ÎVS și alternativele posibile, pentru a informa cu privire la procesul minunat al fecundației umane și al dezvoltării fătului uman, pentru a interzice incitarea la avort, pentru a lupta în sfârșit împotriva sărăciei și a singurătății afective care împing la avort.

Francezii așteaptă ca parlamentarii să se angajeze în acest sens. Conform unui sondaj al IFOP din 2020, 88% sunt favorabili faptului ca "puterile publice să lanseze o adevărată prevenire a avortului și să facă un studiu pentru a analiza cauzele, condițiile și consecințele sale". 73% "cred că societatea ar trebui să ajute mai mult femeile ca să evite recurgerea la ÎVS", deoarece 92% consideră că un avort "lasă semne psihologice dificile de trăit pentru femei".

Așadar, avem în fața noastră o muncă serioasă. Pentru binele femeilor! Această înscriere în Constituție voită pentru cauza femeilor nu se va întoarce împotriva lor? Întrucât recurgerea la ÎVS este o libertate constituțională, li se va spune lor că este normal a avorta? Vor asculta sfaturi, informații, care le vor permite să aleagă cu libertate adevărată? Această normalitate a avortului este de așa natură încât la un post de radio s-au auzit obstetrice care l-au definit o "cură".

Oricum ar fi, Biserica rămâne atentă la persoane. Însoțește fără a le judeca. Știe că libertatea adevărată se exercită numai pornind de la o informare clară, obiectivă și completă. Pentru a însoți, Biserica devine slujitoare a acestei informări care nu este deloc o incitare, ci un semn de respect față de femeie care are dreptul de a ști.

Este urgent ca Biserica să amplifice acțiunea sa socială în rândul femeilor aflate în dificultate. Fie ca, având curaj, catolicii să fie creativi pentru a însoți cu delicatețe și speranță! Credința în Dumnezeu invită la respectarea maximă a libertății celuilalt (a femeii, ca și a soțului său), ajutând să se elibereze de propriile lanțuri, mângâind, deschizând inimile la frumusețea vieții, iluminând discernământul și provocând sprijinul fratern. Această acțiune socială va contribui la reducerea numărului de ÎVS, care rămâne un atentat la viață încă de la început, așa cum au subliniat episcopii din Franța.

Biserica promovează libertatea de conștiință, esențială pentru demnitatea umană. Nimic mai normal decât a o ocroti pentru personalul sanitar! Același lucru este valabil pentru libertatea de exprimare. Această înscriere în Constituție nu o poate limita. Parlamentarii au misiunea de a ocroti aceste două libertăți fundamentale, cu atât mai mult în privința avortului, care este o temă serioasă ce merită o dezbatere senină, umilă și responsabilă.

(După L'Osservatore Romano, 5 martie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat