Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Pildești

În perioada 1-3 martie 2024, Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești a primit vizita pastorală a PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, fiind însoțit de pr. Iulian Tancău.

Păstorul diecezei noastre a dedicat aceste trei zile cunoașterii amănunțite a realităților pastorale ale comunității noastre, iar comunitatea, cunoscând programul dinainte, și-a făcut timp pentru a fi în preajma Excelenței Sale.

În seara zilei de 1 martie, comunitatea din Pildești fiind adunată în rugăciune, în biserică, la rozariu și Calea sfintei cruci, episcopul ni s-a alăturat, cu discreție, rugându-se și meditând împreună cu noi la suferințele și moartea lui Isus.

În aceeași atmosferă familială, adunați în jurul altarului asemenea unei mari familii în jurul mesei, am rămas împreună cu Domnul, participând la jertfa Sfintei Liturghii, moment care a inaugurat aceste zile de har. Părintele paroh Ionel Roșu, în numele comunității, i-a adresat păstorului diecezei salutul de bun venit. După Sfânta Liturghie, episcopul a venit în mijlocul credincioșilor, și-a exprimat bucuria de a reveni în parohia în care a activat ca vicar în urmă cu 42 de ani și ne-a încurajat să creștem în continuare ca Biserică - Familia lui Dumnezeu.

Pentru că suntem o comunitate mare, cu multe provocări, dar și cu multe angajamente atât pentru preoții parohiei, cât și pentru cei care doresc să colaboreze la bunul mers al parohiei, programul Excelenței Sale a fost destul de încărcat, dorind să se întâlnească cu toate grupurile și entitățile pastorale din parohie.

Astfel, după întâlnirea generală de vineri seară, PS Iosif s-a întâlnit cu angajații parohiei, cărora le-a mulțumit pentru slujirea lor și i-a îndemnat să continue munca cu responsabilitate în folosul comunității.

În zorii zilei de sâmbătă, 2 martie, în timpul Sfintei Liturghii de la ora 7, episcopul a stat la scaunul de spovadă și, imediat după Sfânta Liturghie, s-a rugat Laudele împreună cu surorile din Congregația "Maestre Pie Venerini", cele din Congregația "Surorile Săracilor «Don Morinello»", terezinele din Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și călugării Congregației "Frații Școlilor Creștine" din comunitatea noastră.

A urmat o zi plină de întâlniri pentru episcopul Iosif: a dorit să-i întâlnească pe bolnavi, pe cei care suferă în tăcere, se roagă pentru comunitate și datorită mijloacelor moderne de comunicare se simt uniți cu noi la fiecare celebrare. I-a încurajat și i-a asigurat de faptul că bolnavii sunt cu predilecție în atenția și grija Bisericii.

Preasfințitul Iosif Păuleț a fost încântat să-i întâlnească apoi pe cei peste 200 de copii și adolescenți ai parohiei noastre care, animați cu bucurie de pr. vicar Gabriel Cocianga, participă sâmbăta la cateheză.

A urmat vizita episcopului în comunitatea Surorilor "Maestre Pie Venerini", care slujesc la grădiniță, și în Comunitatea "Frații Școlilor Creștine", care conduc Liceul Tehnologic "Sfântul Ioan de La Salle" din sat.

Episcopul a putut să constate o comunitate dinamică ce crește dacă se investește în educație. Și nu întotdeauna este vorba de bani, ci mai ales de timp, însoțire, încredere și multă răbdare în a vedea că ceea ce ai semănat, mai devreme sau mai târziu dă roade. Dacă am crescut ca o comunitate, o datorăm și acestor oameni care slujesc necondiționat în educația copiilor și tinerilor din comunitate conform carismei lor, iar PS Iosif a dorit să le mulțumească fraților și surorilor și să-și exprime recunoștința pentru munca lor neobosită.

Itinerarul zilei a continuat cu vizita la Căminul de bătrâni al Surorilor milostive ale lui Don Morinello, aflat în construcție, care este atât de necesar pentru persoanele în vârstă și bolnave din comunitate, unde aceștia să beneficieze atât de asistență medicală, dar mai ales de atmosfera caldă și primitoare a surorilor.

Nu putea lipsi din program vizita la cimitir, unde PS Iosif a înălțat o rugăciune pentru toți răposații comunității, vizitând mormântul pr. Petru Budău, care i-a fost paroh atunci când a activat ca vicar la Pildești. Apoi, conform programului, a urmat un timp pentru audiențe pentru cei care au dorit să stea de vorbă cu Preasfințitul.

După-amiază, episcopul s-a întâlnit cu grupurile din comunitate: Consiliul Pastoral și Consiliul Economic, grupurile de cateheți, lectori, seniori Scout, grupul de familii și corul mare din comunitate. Bunul mers al parohiei și al vieții pastorale depinde foarte mult de implicarea și de strânsa colaborare a laicilor cu păstorii lor, spunea Preasfințitul. A subliniat importanța unității în diversitatea slujirilor, toți simțindu-ne parte a aceleași mari familii: Biserica lui Cristos, făcând referire și la tema acestui an pastoral: Biserica - Familia lui Dumnezeu. Episcopul a apreciat vitalitatea, dinamismul și multitudinea activităților pastorale din comunitate. Acestea l-au determinat să reflecteze la volumul mare de muncă a păstorilor și să încerce să mai trimită un preot colaborator în parohia noastră.

După Liturghia de seară Preasfințitul a vrut să-i întâlnească pe toți tinerii din comunitate, nu doar pe cei din Mișcarea Scout și Acțiunea Catolică, cărora le-a propus zece puncte de reflecție, ca un decalog după care să-și ghideze viața.

Încheierea vizitei pastorale a avut loc duminică, 3 martie, cu Sfânta Liturghie pontificală de la ora 11. Așa cum a subliniat și în celelalte intervenții, Preasfințitul ne-a îndemnat, la cuvântul de învățătură de duminică, și a insistat ca un părinte să fim fermi în credință și, după exemplul lui Cristos care i-a alungat pe negustori din templu, să alungăm și noi din viața noastră tot ce ar putea să ne îndepărteze de iubirea sa. Templul suntem noi toți, fără nici un fel de discriminare atât timp cât rămânem ancorați în Biserică și nu înafara ei.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. paroh Ionel Roșu i-a adresat un cuvânt de apreciere PS Iosif, mulțumindu-i pentru timpul petrecut în comunitate și pentru grija părintească față de întreaga dieceză și asigurându-l de respectul și susținerea noastră mai ales în rugăciune.

Gabriela Martișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-3 martie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Pildești

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2023-2024. "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Programul vizitelor pastorale ale PS Iosif Păuleț în Dieceza de Iași (începând din octombrie 2022)

Secțiunea "Vizite pastorale"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat