Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (3 martie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi Evanghelia ne arată o scenă dură: Isus care îi alungă pe negustorii din templu (cf. In 2,13-25), Isus care îi îndepărtează pe vânzători, răstoarnă tarabele schimbătorilor de bani și îi avertizează pe toți spunând: "Nu faceți din casa Tatălui meu casă de negustorie" (v. 16). Să ne oprim un pic asupra contrastului între casă și piață: de fapt, este vorba de două moduri diferite de a sta în fața Domnului.

În templul înțeles ca piață, pentru a fi în ordine cu Dumnezeu era suficient a cumpăra un miel, a-l plăti și a-l consuma pe jarul altarului. A cumpăra, a plăti, a consuma, și apoi fiecare la casa lui. În schimb, în templul înțeles drept casă se întâmplă contrariul: se merge pentru a-l întâlni pe Domnul, pentru a fi uniți cu el, a fi uniți cu frații, pentru a împărtăși bucurii și dureri. De asemenea: la piață se joacă asupra prețului, acasă nu se calculează; la piață se caută propriile interese, acasă se dă gratuit. Și Isus astăzi este dur pentru că nu acceptă ca templul-piață să înlocuiască templul-casă, nu acceptă ca relația cu Dumnezeu să fie distantă și comercială și nu apropiată și încrezătoare, nu acceptă ca tarabele de vânzare să ia locul mesei familiale, ca prețurile să meargă în locul îmbrățișărilor și monedele să ia locul mângâierilor. Și pentru ce Isus nu acceptă asta? Pentru că astfel se creează o barieră între Dumnezeu și om și între frate și frate, în timp ce Cristos a venit pentru a aduce comuniune, pentru a aduce milostivire, adică iertare, pentru a aduce apropiere.

Astăzi invitația, și pentru drumul nostru de Postul Mare, este de a face în noi și în jurul nostru mai mult casă și mai puțin piață. Înainte de toate față de Dumnezeu: rugându-ne mult, ca fii care fără încetare bat încrezători la ușa Tatălui, nu ca negustori avari și neîncrezători. Așadar, mai întâi, rugându-ne. Și apoi răspândind fraternitate: este nevoie de atâta fraternitate! Să ne gândim la tăcerea stânjenitoare, izolantă, uneori chiar ostilă care se întâlnește în atâtea locuri.

Așadar, să ne întrebăm: înainte de toate, cum este rugăciunea mea? Este un preț de plătit sau este momentul abandonării încrezătoare, unde nu privesc la ceas? Și cum sunt raporturile mele cu ceilalți? Știu să dau fără a aștepta răsplata? Știu să fac primul pas pentru a strica zidurile tăcerii și golurile distanțelor? Aceste întrebări trebuie să ni le adresăm nouă înșine.

Maria să ne ajute să "facem casă" cu Dumnezeu, între noi și în jurul nostru.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Port zilnic în inimă, cu durere, suferința populațiilor din Palestina și din Israel, datorată ostilităților în desfășurare. Miile de morți, de răniți, de evacuați, distrugerile uriașe provoacă durere, și asta cu consecințe teribile asupra celor mici și lipsiți de apărare, care văd compromis viitorul lor. Mă întreb: cu adevărat se crede că se construiește o lume mai bună în acest mod, cu adevărat se crede că se obține pacea? Este suficient, vă rog! Să spunem noi toți: este suficient, vă rog! Opriți-vă! Încurajez să se continue negocierile pentru o imediată încetare a focului la Gaza și în toată regiunea, pentru ca ostaticii să fie eliberați imediat și să se întoarcă la cei dragi ai lor care îi așteaptă cu neliniște, iar populația civilă să poată avea acces sigur la ajutoarele umanitare necesare și urgente. Și vă rog să nu uităm martirizata Ucraina, unde în fiecare zi mor atâția. Există atâta durere acolo.

La 5 martie este a doua Zi Internațională pentru Conștientizare asupra Dezarmării și Neproliferării. Câte resurse sunt irosite pentru cheltuielile militare care, din cauza situației actuale, continuă în mod trist să crească! Doresc din inimă ca toată comunitatea internațională să înțeleagă că dezarmarea este înainte de toate o obligație, dezarmarea este o obligație morală. Să rețin asta. Și acest lucru cere curajul din partea tuturor membrilor marii familii a națiunilor de a trece de la echilibrul fricii la echilibrul încrederii.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări. Îndeosebi, salut studenții de la Universitatea Sénior din Vila Pouca de Aguiar, în Portugalia; elevii de la Institutul "Rodríguez Moñino" din Badajoz; și grupurile parohiale din Polonia.

Salut candidații la Mir din Rosolina, în dieceza de Chioggia, cu familiile lor; credincioșii veniți din Padova, din Azzano Mella, Capriano și Fenili, din Taranto și din parohia "Sfântul Albert cel Mare" din Roma.

Un salut afectuos îl adresez tinerilor ucraineni pe care Comunitatea "Sfântul Egidiu" i-a convocat cu tema "Învinge răul cu binele. Rugăciune, săraci, pace". Dragi tineri, mulțumesc pentru angajarea voastră în favoarea celor care suferă mai mult datorită războiului. Mulțumesc!

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat