Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Mesaj pentru Prima Zi Mondială a Copiilor (25-26 mai 2024)

Dragi fetițe și dragi băieți!

Se apropie prima voastră Zi Mondială: va fi la Roma la 25 și 26 mai anul acesta. Pentru aceasta m-am gândit să vă trimit un mesaj, sunt fericit că puteți să-l primiți și mulțumesc tuturor celor care se vor strădui ca voi să-l aveți.

Îl adresez înainte de toate fiecăruia personal, ție, dragă fetiță, ție, dragă băiat, pentru că "ești prețios" în ochii lui Dumnezeu (Is 43,4), cum ne învață Biblia și cum a demonstrat Isus de atâtea ori.

În același timp, acest mesaj îl trimit tuturor, pentru că toți sunteți importanți și pentru că împreună, cei de aproape și de departe, manifestați dorința fiecăruia dintre noi să crească și să se reînnoiască. Ne amintiți că toți suntem fii și frați și că nimeni nu poate exista fără cineva care să-l aducă pe lume, nici să crească fără a avea pe alții cărora să dăruiască iubire și de la care să primească iubire (cf. Scrisoarea enciclică Fratelli tutti, 95).

Tot așa voi toți, fetițe și băieți, bucurie a părinților voștri și a familiilor voastre, sunteți și bucurie a omenirii și a Bisericii, în care fiecare este ca un inel dintr-un lanț foarte lung, care merge din trecut la viitor și care acoperă tot pământul. Pentru aceasta vă recomand să ascultați mereu cu atenție relatările celor mari: ale mamelor voastre, ale taților, ale bunicilor și ale străbunicilor. Și în același timp să nu uitați pe cel dintre voi care, încă așa de mic, deja trebuie să lupte împotriva bolilor și a dificultăților, la spital sau acasă, pe cel care este victimă a războiului și a violenței, pe cel care suferă foamea și setea, pe cel care trăiește pe stradă, pe cel care este constrâns să fie soldat sau să fugă ca refugiat, separat de părinții săi, pe cel care nu poate să meargă la școală, pe cel care este victimă a bandelor criminale, a drogurilor sau a altor forme de sclavie, a abuzurilor. Așadar, toți acei copii cărora și astăzi le este furată copilăria cu cruzime. Ascultați-i, ba chiar să-i ascultăm, pentru că în suferința lor ne vorbesc despre realitate, cu ochii purificați de lacrimi și cu acea dorință tenace de bine care se naște în inima celui care a văzut cu adevărat cât de urât este răul.

Micii mei prieteni, pentru a ne reînnoi pe noi înșine și lumea nu este suficient să fim împreună între noi: este necesar să fim uniți cu Isus. De la el primim atâta curaj: el este mereu aproape, Duhul său ne precedă și ne însoțește pe căile lumii. Isus ne spune: "Iată, le fac pe toate noi" (Ap 21,5); sunt cuvintele pe care le-am ales ca temă pentru prima voastră Zi Mondială. Aceste cuvinte ne invită să devenim agili precum copiii în perceperea noutăților provocate de Duhul în noi și în jurul nostru. Cu Isus putem să visăm o omenire nouă și să ne angajăm pentru o societate mai fraternă și atentă față de casa noastră comună, începând de la lucrurile simple, cum ar fi a-i saluta pe ceilalți, a cere permisiunea, a cere scuze, a spune mulțumesc. Lumea se transformă înainte de toate prin lucrurile mici, fără a ne rușina să facem numai pași mici. Ba chiar, micimea noastră ne amintește că suntem fragili și că avem nevoie unii de alții, ca membre ale unui trup unic (cf. Rom 12,5; 1Cor 12,26).

Și există mai mult. De fapt, dragi fetițe și dragi băieți, singuri nu putem nici măcar să fim fericiți, pentru că bucuria crește în măsura în care este împărtășită: se naște cu recunoștința pentru darurile pe care le-am primit și de care, la rândul nostru, îi facem părtași pe ceilalți. Atunci când ceea ce am primit ținem numai pentru noi sau chiar facem mofturi pentru a avea cadoul acesta sau acela, în realitate uităm că darul cel mai mare suntem noi înșine, unii pentru alții: noi suntem "cadoul lui Dumnezeu". Celelalte daruri sunt de folos, e adevărat, dar numai pentru a fi împreună. Dacă nu le folosim pentru asta, vom fi mereu nesatisfăcuți și nu ne vor fi suficiente niciodată.

În schimb, dacă suntem împreună, totul este diferit! Gândiți-vă la prietenii voștri: cât de frumos este a fi cu ei, acasă, la școală, în parohie, la oratoriu, peste tot; a vă juca, a cânta, a descoperi lucruri noi, a vă distra, toți împreună, fără a lăsa în urmă pe nimeni. Prietenia este foarte frumoasă și crește numai așa, în împărtășire și în iertare, cu răbdare, curaj, creativitate și fantezie, fără frică și fără prejudecăți.

Și acum vreau să vă destăinui un secret important: pentru a fi cu adevărat fericiți trebuie să ne rugăm, să ne rugăm mult, în fiecare zi, pentru că rugăciunea ne conectează direct cu Dumnezeu, ne umple inima de lumină și de căldură și ne ajută să facem totul cu încredere și seninătate. Și Isus îl ruga mereu pe Tatăl. Și știți cum îl numea? În limba sa îl numea pur și simplu Abbá, care înseamnă Tăticule (cf. Mc 14,36). Să facem și noi asta! Îl vom simți mereu aproape. Ne-a promis asta însuși Isus, când ne-a spus: "Unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, sunt și eu acolo, în mijlocul lor" (Mt 18,20).

Dragi fetițe și dragi băieți, știți că în mai ne vom întâlni foarte mulți la Roma, chiar cu voi, care veți veni din toată lumea! Așadar, pentru a ne pregăti bine, vă recomand să vă rugați folosind chiar cuvintele pe care Isus ni le-a învățat: Tatăl nostru. Recitați-o în fiecare dimineață și în fiecare seară, și apoi și în familie, cu părinții, frații, surorile și bunicii voștri. Dar nu ca o formulă, nu! Gândindu-ne la cuvintele pe care Isus ni le-a învățat. Isus ne cheamă și ne vrea protagoniști cu el ai acestei Zile Mondiale, constructori ai unei lumi noi, mai umane, drepte și pașnice.

El, care s-a oferit pe cruce pentru a ne aduna pe toți în iubire, el, care a învins moartea și ne-a reconciliat cu Tatăl, vrea să continue opera sa în Biserică prin intermediul nostru. Gândiți-vă la asta, îndeosebi cei dintre voi care vă pregătiți să primiți Prima Împărtășanie.

Preaiubiților, Dumnezeu, care ne iubește dintotdeauna (cf. Ier 1,5), are pentru noi privirea celui mai iubitor dintre tați și a celei mai duioase dintre mame. El nu uită niciodată de noi (cf. Is 49,15) și în fiecare zi ne însoțește și ne reînnoiește cu Duhul său.

Împreună că Maria Preasfântă și cu Sfântul Iosif să ne rugăm cu aceste cuvinte:

Vino, Duhule Sfânt,
arată-ne frumusețea ta
reflectată pe fețele
fetițelor și ale băieților de pe pământ.
Vino, Isuse,
care toate le faci noi,
care ești calea care ne conduce la Tatăl,
vino și rămâi cu noi.
Amin.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 2 martie 2024

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat