Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media

A doua predică de Postul Mare 2024 a card. Raniero Cantalamessa (1 martie 2024)

Eu sunt lumina lumii

În aceste predici de Postul Mare ne-am propus să medităm asupra marilor "Eu sunt" (Ego eimi) rostite de Isus în Evanghelia după Sfântul Ioan. Însă există o întrebare care se pune cu privire la ele: Au fost într-adevăr rostite de Isus sau sunt datorate reflecției posterioare a evanghelistului, ca atâtea părți din a patra Evanghelie? Răspunsul pe care l-ar da astăzi practic toți exegeții la această întrebare este al doilea. Însă eu sunt convins că aceste afirmații sunt "ale lui Isus" și încerc să explic de ce.

Există un adevăr istoric și un adevăr pe care-l putem numi real sau ontologic. Să luăm unul dintre aceste "Eu sunt" ale lui Isus, de exemplu cel care spune: "Eu sunt calea, adevărul și viața" (In 14,6). Dacă printr-o nouă descoperire improbabilă s-ar afla că fraza a fost, de fapt și istoric, rostită de Isus pământesc, nu acest lucru ar face-o "adevărată". De fapt, se poate crede mereu că acela care o rostește este un naiv și se înșală. (Atâția au crezut că sunt lumina lumii înainte și după el!) Ceea ce o face "adevărată" este faptul că – în realitate și mai presus de orice contingență istorică – el este calea, adevărul și viața.

În acest sens mai profund și mai important, toate și fiecare afirmație pe care Isus o face în Evanghelia după Sfântul Ioan sunt "adevărate", chiar și aceea în care spune: "Înainte de a fi fost Abraham, eu sunt" (In 8,58). Definiția clasică a adevărului este "corespunderea între lucru și ideea care se dă despre el" (adaequatio rei et intellectus); adevărul revelat este corespundere între realitate și cuvântul inspirat care o proclamă. Marile cuvinte pe care le vom medita sunt, așadar, ale lui Isus: nu ale lui Isus istoric, ci ale lui Isus care – așa cum a promis discipolilor (In 16,12-15) – ne vorbește cu autoritatea Celui Înviat, prin Duhul său.

* * *

De la sinagoga din Cafarnaum în Galileea trecem astăzi la templul din Ierusalim, în Iudeea, unde Isus a mers cu ocazia sărbătorii corturilor. Aici se desfășoară dezbaterea cu "iudeii", în care este inserată auto-proclamarea lui Isus pe care, în această meditație, vrem s-o primim: "Eu sunt lumina lumii. Cine mă urmează nu umblă în întuneric, ci va avea lumina vieții" (In 8,12).

Acest cuvânt este așa de pregnant și așa de frumos, încât creștinii imediat l-au ales ca una dintre desemnările preferate ale lui Cristos. În multe bazilici antice – ca în domul din Cefalù și din Monreale în Sicilia – în mozaicul din absidă, Isus este reprezentat ca Pantocratorul sau Stăpân al universului. Ține o carte deschisă în fața sa și arată pagina unde sunt scrise, în greacă și în latină, tocmai aceste cuvinte: Egô eimi to phôs tou cosmou – Ego sum lux mundi: "Eu sunt lumina lumii".

Isus lumină a lumii: pentru noi, astăzi, acesta a devenit un adevăr crezut și proclamat, dar a existat un timp în care el nu era numai asta; era o experiență trăită, așa cum ni se întâmplă nouă uneori, când, după un blackout, revine pe neașteptate lumina sau când, dimineața, deschizând fereastra, suntem inundați de lumina zilei. Prima Scrisoare a lui Petru vorbește despre asta ca de o "transferare din întuneric la lumina admirabilă" (1Pt 2,9; Col 1,12 șu). Reevocând momentul convertirii sale și al botezului său, Tertulian îl descrie cu imaginea pruncului care iese din uterul întunecat al mamei și se înspăimântă la contactul cu aerul și cu lumina. "Ieșind – scrie el – din sânul obișnuit al ignoranței însăși, noi tresăltăm la lumina adevărului" (ad lucem expavescentes veritatis)[1].

* * *

Ne punem imediat întrebarea: Ce înseamnă pentru noi, acum și aici, acel cuvânt al lui Isus: "Eu sunt lumina lumii"? Expresia "lumina lumii" are două semnificații fundamentale. Prima semnificație este că Isus este lumina lumii, deoarece revelația sa este revelația supremă și definitivă a lui Dumnezeu adresată omenirii. Afirmă asta în modul cel mai clar și în ton solemn incipitul Scrisorii către Evrei: "După ce în trecut a vorbit în multe rânduri și în multe moduri părinților noștri prin profeți, Dumnezeu, în aceste zile din urmă, ne-a vorbit nouă prin Fiul, pe care l-a pus moștenitor a toate, prin care a făcut și veacurile" (Evr 1,1-2).

Noutatea constă în faptul unic și irepetabil că revelatorul este el însuși revelația! "Eu sunt lumina lumii", nu eu aduc lumina în lume. Profeții vorbeau la persoana a treia: "Așa spune Domnul!", Isus vorbește la persoana întâi: "Eu vă spun!". În 1964, Marshall McLuhan a lansat vestitul slogan: "Mijlocul este mesajul": The medium is the message, voind să semnifice cu asta că mijlocul cu care este difuzat un mesaj condiționează mesajul însuși. Această afirmație se aplică în manieră unică și transcendentă lui Cristos. În el, mijlocul de transmitere este cu adevărat mesajul; mesagerul este mesajul!

Aceasta, spuneam, este prima semnificație a expresiei "lumina lumii". A doua semnificație este că Isus este lumina lumii, deoarece face lumină asupra lumii, adică revelează lumii pe ea însăși; arată fiecare lucru în lumina sa corectă, prin ceea ce este în fața lui Dumnezeu. Să reflectăm asupra fiecăreia dintre cele două semnificații, pornind de la prima, adică de la Isus ca revelare supremă a adevărului lui Dumnezeu.

Din acest punct de vedere, lumina care este Cristos a avut mereu un concurent îndârjit: rațiunea umană. Nu vorbim despre asta cu intenție polemică sau apologetică, adică pentru a ști ce să răspundem opozanților credinței, ci pentru a ne întări în credință. Dezbaterile despre credință și rațiune – mai exact, despre rațiune și revelație – sunt afectate de o asimetrie radicală. Credinciosul împărtășește rațiunea cu ateul; ateul nu împărtășește credința în revelație cu credinciosul. Credinciosul vorbește limbajul interlocutorului ateu; ateul nu vorbește limba interlocutorului credincios.

Din acest motiv dezbaterea cea mai corectă despre credință și rațiune este aceea care are loc în persoana însăși, între propria credință și propria rațiune. Avem cazuri vestite în istoria gândirii umane de persoane în care nu se poate avea îndoială cu privire la o pasiune identică atât pentru rațiune, cât și pentru credință: Augustin de Hipona, Toma de Aquino, Blaise Pascal, Søren Kierkegaard, John Henry Newman și am putea adăuga Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea…

Concluzia la care a ajuns fiecare dintre ei este că actul suprem al rațiunii umane este să recunoască faptul că există ceva mai presus de ea. Este și ceea ce înnobilează mai mult rațiunea, deoarece arată capacitatea sa de a se transcende. Credința nu se opune rațiunii, ci presupune rațiunea, așa cum "harul presupune natura"[2].

Există o altă înțelegere greșită de clarificat în privința dialogului dintre credință și rațiune. Critica obișnuită îndreptată spre credincioși este că ei nu pot să fie obiectivi, din moment ce credința lor le impune, încă de la început, concluzia la care să ajungă. Cu alte cuvinte, acționează ca o pre-înțelegere sau o pre-judecată. Nu se acordă atenție faptului că aceeași prejudecată acționează, în sens opus, și în omul de știință sau filozoful necredincios, și în mod și mai puternic. Dacă se consideră sigur că Dumnezeu nu există, că supranaturalul nu există și că minunile sunt imposibile, și concluzia este predeterminată încă de la început.

Un exemplu printre multe. Cunoscând viziunea pe care o avea Freud despre realitate, putea el să admită că "iubirea universală" a lui Francisc de Assisi avea o componentă supranaturală numită har? Desigur că nu, și de fapt el face din ea o "derivație a iubirii genitale". Sfântul Francisc este conform lui – citez – "cel care a mers mai departe în folosirea iubirii în folosul sentimentului său interior de fericire"[3]. Cu alte cuvinte, îl iubea pe Dumnezeu, pe oameni, toată creația și, în mod cu totul special, pe Cristos Răstignit, pentru că asta îi dădea plăcere și-l făcea să se simtă bine!

Omul modern în locul adevărului pune căutarea adevărului ca valoare supremă. Lessing a scris: "Dacă Dumnezeu ar ține strâns în mâna sa dreaptă tot adevărul, iar în mâna sa stângă numai aspirația mereu vie la adevăr, fie ea și cu condiția de a fi veșnic în greșeală, și mi-ar spune: «Alege!», m-aș înclina cu umilință spre cea stângă spunând: «Acesta, Tată! Adevărul pur îți aparține numai ție»"[4].

Motivul acestui lucru este destul de simplu. Cât timp ești în fază de cercetare, tu ești cel care conduci jocul, protagonistul, în timp ce în fața Adevărului recunoscut ca atare nu mai ai scăpare și trebuie să prestezi "ascultarea credinței". Credința pune absolutul, în timp ce rațiunea ar vrea să continue discuția fără sfârșit. Ca frumoasa Șeherazada din O mie și una de nopți, rațiunea umană are mereu o nouă istorie de relatat pentru a întârzia capitularea sa.

Există numai două soluții posibile la tensiunea dintre credință și rațiune: ori a reduce credința "în limitele rațiunii pure", ori a rupe limitele rațiunii pure și "a înainta în larg". Cam ca atunci când Ulise din Dante a ajuns la "Coloanele lui Hercule", odinioară considerate granița extremă a Pământului, și a decis să nu se oprească și să facă, mai degrabă, din vâsle "aripi pentru zborul nebun"[5].

* * *

Însă trebuie să fiu coerent cu înseși premisele mele. Discursul despre credință și rațiune, înainte de a deveni o dezbatere între "noi și ei", între credincioși și necredincioși, trebuie să fie o dezbatere între credincioșii înșiși. De fapt, cel mai rău tip de raționalism nu este cel extern, ci cel intern teologiei. Sfântul Paul le scria corintenilor: "Cuvântul meu și predica mea n-au constat în discursuri convingătoare ale înțelepciunii omenești, ci în adeverirea Duhului și a puterii, astfel încât credința voastră să fie bazată nu pe înțelepciunea oamenilor, ci pe puterea lui Dumnezeu" (1Cor 2,4-5). De asemenea: "Armele luptei noastre nu sunt trupești, ci sunt puternice înaintea lui Dumnezeu pentru a distruge fortărețele. Noi distrugem născocirile minții și orice îngâmfare care se ridică împotriva cunoașterii lui Dumnezeu și cucerim orice minte ca să asculte de Cristos" (2Cor 10,3-5).

De ceea ce se temea apostolul s-a întâmplat adesea între noi. Teologia, mai ales în Occident, s-a îndepărtat tot mai mult de forța Duhului, pentru a se încredința înțelepciunii umane. Raționalismul modern cerea creștinismului să-și prezinte mesajul său în mod dialectic, adică supunând, sub toate aspectele, cercetării și discuției, ca să se poată insera în efortul general, acceptabil filozofic, unei înțelegeri comune și mereu provizorie a destinului uman și a universului. Dar făcând astfel, vestirea despre moartea și învierea lui Cristos este supusă unei instanțe diferite, considerată superioară. Nu mai este o kerygma, ci numai o ipoteză între atâtea.

Pericolul inerent în această abordare a teologiei este că Dumnezeu este obiectivizat. Devine un obiect despre care vorbim, nu un subiect cu care – sau în prezența căruia – vorbim. Un "el" – sau mai rău, un "ceva" –, niciodată un "tu"! Este contralovitura de a fi făcut din teologie o "știință". Prima obligație a celui care face știință este aceea de a fi neutru față de obiectul propriei cercetări; dar poate cineva să fie neutru atunci când are de-a face cu Dumnezeu? Acesta a fost motivul principal care m-a determinat, la un moment dat al vieții mele, să abandonez învățământul academic al teologiei și să mă dedic tot timpul predicării. De fapt, consecința acelui mod de a face teologie este că ea devine tot mai mult un dialog cu elita academică a momentului, și tot mai puțin o hrană pentru credința poporului lui Dumnezeu.

Din această situație se iese numai cu rugăciunea, vorbind cu Dumnezeu, mai înainte de a vorbi despre Dumnezeu. "Dacă ești teolog, te vei ruga cu adevărat, și dacă te rogi cu adevărat, vei fi teolog", spunea un vechi Părinte din deșert[6]. Sfântul Augustin a făcut teologia sa mai durabilă – și, adăugăm, și mai sigură – vorbind lui Dumnezeu în Confesiunile sale. Ajută și asta, și contemplația, și imitarea Născătoarei de Dumnezeu. Ea nu a avut de-a face niciodată cu idei abstracte despre Dumnezeu și despre Fiul său Isus, ci numai cu realitatea lor vie.

* * *

Am amintit, mai sus, o a doua semnificație a expresiei "lumina lumii" și ei aș vrea să-i dedic ultima parte a reflecției mele, și pentru că este aceea care ne interesează mai îndeaproape. Este vorba, spuneam, de semnificația, ca să spunem așa, instrumentală, în care Isus este lumină a lumii: adică pentru că face lumină asupra tuturor lucrurilor; face, față de lume, ceea ce face soarele față de pământ. Soarele nu iluminează și nu se revelează pe sine însuși, ci iluminează toate lucrurile care sunt pe pământ și arată fiecare lucru în lumina corectă.

Și în acest al doilea sens Isus și evanghelia sa au un concurent care este cel mai periculos dintre toți, fiind un concurent intern, un dușman din casă. Expresia "lumina lumii" își schimbă complet semnificație dacă se ia expresia "a lumii" ca genitiv obiectiv sau ca genitiv subiectiv: adică, dacă lumea este obiectul iluminat sau este subiectul care iluminează. În acest al doilea caz, nu evanghelia, ci lumea arată toate lucrurile în propria lumină. Evanghelistul Ioan îi îndemna pe discipolii săi cu aceste cuvinte: "Să nu iubiți lumea și nici cele ce sunt în lume! Dacă cineva iubește lumea, iubirea Tatălui nu este în el. Pentru că tot ce este în lume – pofta trupului, pofta ochilor și trufia vieții – nu este de la Tatăl, ci de la lume" (1In 2,15-16).

Pericolul de a se conforma acestei lumi – mondenizarea – este, în domeniul religios și spiritual, echivalentul a ceea ce, în domeniul social, numim secularizare. Nimeni (eu mai puțin decât toți) nu poate spune că acest pericol nu amenință și asupra lui sau asupra ei. O afirmație atribuită lui Isus într-o scriere antică necanonică spune: "Dacă nu veți posti de la lume, nu veți descoperi împărăția lui Dumnezeu"[7]. Iată postul mai necesar decât toate astăzi: a posti de la lume, nesteuein tô kosmô, conform afirmației citate!

Lumea despre care vorbim și cu care nu trebuie să ne conformăm nu este lumea creată și iubită de Dumnezeu; mai mult, nu oamenii din lume sunt cei cărora trebuie să le ieșim în întâmpinare, în special săracii, cei din urmă, suferinzii. "Amestecarea" cu această lume a suferinței și a marginalizării este, în mod paradoxal, cel mai bun mod de "separare" de lume, pentru că înseamnă a merge acolo, unde lumea fuge cu toate forțele sale. Înseamnă a se separa de însuși principiul care sprijină lumea, care este egoismul.

Înainte de fapte, schimbarea trebuie să aibă loc în modul de a gândi. Sfântul Paul îi îndemna pe creștinii din Roma cu cuvintele: "Nu vă conformați lumii acesteia, ci schimbați-vă prin înnoirea minții, ca să discerneți voința lui Dumnezeu, ce este bun, ce este plăcut, ce este desăvârșit" (Rom 12,2).

La originea mondenizării există atâtea cauze, dar principala este criza de credință. Credința este terenul primar de ciocnire între creștin și lume. Prin credință creștinul nu mai este "din" lume. Înțeleasă în sens moral, "lumea" este tot ceea ce se opune credinței. "Aceasta este victoria care a învins lumea", scrie Ioan în Prima Scrisoare, "credința noastră" (1In 5,4). În Scrisoarea către Efeseni există, în această privință, un cuvânt asupra căruia merită să ne oprim un pic mai mult. Spune: "Voi erați morți din cauza greșelilor și a păcatelor voastre, în care umblați odinioară după mentalitatea veacului lumii acesteia, după stăpânitorul puterii văzduhului, a duhului care lucrează acum, în fiii neascultării" (Ef 2,1-2).

Exegetul Heinrich Schlier a făcut o analiză pătrunzătoare a acestei "mentalități a veacului lumii" considerată de Paul ca antagonistul direct al "Duhului lui Dumnezeu" (1Cor 2,12). Un rol decisiv îl desfășoară în ea opinia publică. Astăzi putem să-l numim – și în sens literal – "spiritul care este în aer", pentru că se răspândește mai ales prin eter, prin mijloacele de comunicare virtuală.

Se determină – scrie Schlier – un spirit de mare intensitate istorică, de care individul cu greu poate să scape. Se respectă spiritul general, se consideră sigur. A acționa sau a gândi sau a spune ceva împotriva lui este considerat ceva nesăbuit sau chiar o nedreptate sau un delict. Așadar, nu se mai îndrăznește să se pună în fața lucrurilor și a situațiilor și mai ales în fața vieții în mod diferit de modul în care el le prezintă… Caracteristica sa este de a interpreta lumea și existența umană în maniera sa[8].

Este ceea ce numim "adaptare la spiritul timpurilor". Morala mozartianului "Così fan tutte". Astăzi avem o imagine nouă pentru a descrie acțiunea corozivă a spiritului lumii, virusul computerului. Prin acel puțin pe care-l știu, virusul este un program proiectat cu răutate care pătrunde în computer pe căile cele mai neașteptate (schimb de e-mail, site-uri internet…), și, odată intrat înăuntru, încurcă sau blochează operațiunile normale, alterând așa-numitele "sisteme operative".

Spiritul lumii acționează în mod asemănător. Pătrunde în noi prin mii de canale, ca aerul pe care-l respirăm, și, odată intrat înăuntru, schimbă modelele noastre operative: modelul "Cristos" îl înlocuiește cu modelul "lume". Lumea are și ea "treimea" sa, cei trei dumnezei ai săi, sau idoli, de adorat: plăcerea, puterea, banul. Toți contestăm dezastrele pe care ei le creează în societate, dar suntem siguri că, în spațiul nostru mic, noi înșine nu suntem imuni?

Cea mai mare mângâiere a noastră, în această luptă cu lumea care este în afara noastră și cu ceea ce este înlăuntrul nostru, este să știm că Cristos continuă, ca înviat, să-l roage pe Tatăl pentru noi cu cuvintele cu care și-a luat rămas-bun de la apostolii săi: "Nu te rog să-i iei din lume, ci ca să-i păzești de Cel Rău. Ei nu sunt din lume, așa cum eu nu sunt din lume. […] După cum m-ai trimis pe mine în lume, și eu îi trimit pe ei în lume. […] Nu mă rog numai pentru ei, ci și pentru cei care vor crede în mine, prin cuvântul lor" (In 17,15-20).

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note:

[1] Tertulian, Apologeticum, 39, 9.

[2] Toma de Aquino, S.Th. I, q. 2, a. 2, ad 1.

[3] Sigmund Freud, Civilizația și neajunsurile ei, IV.

[4] Gotthold Lessing, Eine Duplik, I, în Werke 3, Zürich 1974, pag. 149.

[5] Dante Alighieri, Infernul, XXVI, 125.

[6] Evagriu Ponticul, De oratione, 60 (PG 79, 1180).

[7] Cf. Clement Alexandrinul, Stromata, 111, 15; A. Resch, Agrapha, 48 (TU, 30, 1906, p. 68).

[8] H. Schlier, Demoni e spiriti maligni nel Nuovo Testamento [Demoni și duhuri rele în Noul Testament], în Riflessioni sul Nuovo Testamento [Reflecții despre Noul Testament], Paideia, Brescia, 1976, p. 194 șu (Ed. originale în "Geist und Leben 31 (1958), p. 173-183.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat