Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Invitație la "Călăuza - Simpozion în memoria preotului Cornel Cadar"

Sâmbătă, 9 martie 2024, în Aula "Fericitul Anton Durcovici" a Catedralei Romano-Catolice "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, începând cu ora 10.00, va avea loc evenimentul "Călăuza - Simpozion în memoria preotului Cornel Cadar". Acesta va fi precedat de o Liturghie cu requiem în memoria părintelui care va începe la ora 9.00 în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași (biserica veche).

Inițiativa organizării acestui eveniment aparține unui grup de laici din Dieceza de Iași și din afara țării, laici care au beneficiat de formare umană și asistența spirituală pe parcursul celor aproape 30 de ani cât a activat părintele Cornel în Iași. Încă de la început organizarea simpozionului s-a bucurat de binecuvântarea și susținerea episcopului nostru, PS Iosif Păuleț.

În acest an se împlinesc 60 de ani de la nașterea părintelui Cornel Cadar (5 martie 1964) și 5 ani de la plecarea sa la Tatăl ceresc (25 decembrie 2019) și în consecință simpozionul se dorește a fi în primul rând un semn de recunoștință prin care noi, laicii, dorim să onorăm memoria părintelui Cornel și în general un semn de mulțumire prin care dorim să recunoaștem rolul important pe care îl au în viețile noastre preoții catolici care au fost și care sunt.

Un al doilea scop al acestui simpozion este de a pune în lumină personalitatea deosebită și activitatea imensă pe care părintele Cornel a desfășurat-o în cei 30 de ani de preoție. În cadrul evenimentului vom încerca să punctăm cinci din direcțiile de activitate în care părintele Cornel a lăsat urme adânci rămânând în mintea și în inima celor cu care a intrat în contact.

Pe perioada organizării acestui simpozion s-a adunat o cantitate mare de mărturii despre persoana părintelui Cornel și ele continuă să apară din toate colțurile lumii. Neavând posibilitatea de a le integra pe toate în cadrul evenimentului, organizatorii s-au gândit să le adune pe toate, să le transcrie și să le adune într-o viitoare carte "in memoriam". De aceea pe perioada desfășurării evenimentului, cu ajutorul prietenilor de la Radio ERCIS FM, vom organiza într-unul dintre studiourile lor, aflat în apropierea aulei, o zona în care participanții pot veni și pot înregistra mărturia lor care va fi ulterior transcrisă și folosită pentru realizarea noului proiect. Cei care nu pot participa la acest eveniment și doresc să trimită o astfel de mărturie o pot face la adresa de email simpozionpreotcornel@gmail.com.

Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag.

Dragoș Florean

* * *

Programul simpozionului

  • 9.00-10.00: Liturghie cu requiem pentru părintele Cornel - Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", Iași (biserica veche)

  • 10.00-11.45: "Părintele Cornel, prietenul tinerilor" - Aula "Fericitul Anton Durcovici"

    Contribuția părintelui Cornel la dezvoltarea pastorației tineretului și a asociațiilor laice de tineri la nivel local (orașul Iași), diecezan și național în perioada 1989-2005.

    Mărturii din partea colaboratorilor părintelui, materiale video vechi, documente din perioada de început a activității, momente antrenante pentru participanții la simpozion animate chiar de părintele Cornel (!?), mărturii din rândul participanților.

  • 11.45-13.00: "Părintele Cornel Ca... dar pentru tinerele familii" - Aula "Fericitul Anton Durcovici"

    Proiecția filmului "Părintele Cornel Ca... dar", o poveste mai puțin cunoscută despre activitățile părintelui Cornel împreună cu un grup de familii tinere din Iași și mărturii din partea celor care i-au fost în preajmă în anul suferinței.

  • 13.00-14.00: Pauză activă

    Posibilitatea de a servi prânzul la restaurantele din zona Catedralei sau pachețelul adus de acasă. Posibilitatea de a vizita cripta-muzeu de la subsolul Catedralei (biserica veche), Muzeul "Anton Durcovici" la demisolul bisericii noi, posibilitatea de a cumpăra cărți avându-l ca autor sau coautor pe părintele Cornel de la punctul de vânzare organizat special în Aula "Fericitul Anton Durcovici".

  • 14.00-15.00: "Părintele Cornel, călăuza spre unitate" - Aula "Fericitul Anton Durcovici"

    Mărturii ale prietenilor și colaboratorilor părintelui Cornel din celelalte confesiuni creștine, materiale video și audio vechi, inedite, mărturii ale activităților ecumenice dinainte și de după 1989.

  • 15.00-16.00: "Părintele Cornel - purtătorul de Cuvânt" - Aula "Fericitul Anton Durcovici"

    Talk-show interactiv cu persoane care au colaborat cu părintele Cornel în domeniul mass-media, mărturii, date statistice despre activitatea la Editura "Presa Bună", ultimul interviu acordat de părintele Cornel.

  • 16.00-16.30: "Istoria, o pasiune târzie" - Aula "Fericitul Anton Durcovici"

    Talk-show interactiv despre pasiunea părintelui Cornel pentru istorie, povestea monografiei satului Horgești.

  • 16.30: Încheierea simpozionului

    Fragment din testamentul părintelui Cornel, rugăciune de final și binecuvântare.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat