Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciofliceni: "Migranții și refugiații nu sunt străini Bisericii și Biserica nu le este străină" - Prima sesiune de lucru în formă fizică a Comisiei pentru Migranți a Conferinței Episcopilor din România

În dorința de a răspunde cât mai adecvat la îndemnurile Sfântului Părinte, Papa Francisc, de a avea o atenție deosebită față de migranți și refugiați, în perioada 28 februarie - 1 martie 2024 a avut loc la Ciofliceni, la Mănăstirea Fraților Carmelitani Desculți, prima întâlnire oficială în formă fizică a Comisiei pentru Migranți. Din aceasta fac parte directorii Birourilor/Oficiilor pentru Migranți și Refugiați din toate diecezele și eparhiile din România sub conducerea PS Cristian Dumitru Crișan, episcop auxiliar de Alba-Iulia și Făgăraș.

Întâlnirea a fost deschisă printr-o Sfântă Liturghie prezidată de IPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București și însărcinat din partea CER cu grija pastorală a românilor romano-catolici din afara granițelor României. La sesiunea de deschidere a participat și Mons. Tuomo Vimpari, însărcinat cu afaceri ad interim al Nunțiaturii Apostolice la București.

La această întâlnire a participat în calitate de relator principal Mons. Pierpaolo Felicolo, directorul general al Fundației Migrantes din Italia, care a vorbit din vasta sa experiență în slujba migranțior și a refugiaților indicând liniile directoare de lucru ale comisii de acest fel, atât la nivel diecezan/eparhial, cât și la nivel național.

În cadrul întâlnirii au fost invitați să împărtășească din experiența lor pr. Iulian Budău, SJ, director general al Serviciului Iezuit pentru Refugiați, care a vorbit despre realitatea fenomenului migrației în România, și Codruța Fernea, președinte al Acțiunii Catolice din România, care a vorbit despre rolul Bisericii în combaterea traficului de persoane. Participanții s-au bucurat, de asemenea, și de prezența PS Mihai Frățilă, episcop al Eparhiei Greco-Catolice "Sfântul Vasile cel Mare" din București, care i-a încurajat pe participanți în activitatea lor.

Zilele de comuniune fraternă și împărtășire au fost binevenite pentru toți membrii comisiei, pentru că în cadrul acestei întâlniri au fost expuse realitățile din fiecare parte a țării, dar și pentru că s-a reușit o planificare a pașilor necesari în vederea unei coordonări fructuoase a acțiunilor în sprijinirea refugiaților și a migranților. Raportul acestei întâlniri va fi prezentat episcopilor în următoarea sesiune plenară CER, când se vor aproba și planul de lucru și modalitățile de susținere a acestei comisii.

Pr. Florin-Petru Sescu,
referent al Comisiei pentru Migranți a CER

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 februarie - 1 martie: Ciofliceni: Prima sesiune de lucru în formă fizică a Comisiei pentru Migranți a Conferinței Episcopilor din România




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat