Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Spiritualitate și conștiință a credinței în creștere în rândul tinerilor

de Roberta Barbi

Aproape cinci mii au răspuns la întrebări între noiembrie și decembrie anul trecut: sunt tinerii care provin din Argentina, Brazilia, Italia, Kenya, Mexic, Filipine, Spania și Regatul Unit intervievați pentru cercetarea despre spiritualitatea tinerilor, condusă de Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce" și de alte șapte atenee partenere din lume. Originalitatea acestei cercetări - care este prezentată joi, 29 februarie - se află tocmai în faptul că a fost făcută pe un eșantion internațional cu o metodologie de ascultare continuă și face trimitere la o fotografie încurajatoare a tineretului. "În ultimii ani, spiritualitatea în rândul tinerilor s-a menținut stabilă, ba chiar a crescut, în 83% dintre cazuri", comentează cu Vatican News profesoara Gema Maria Bellido, profesor de Fundamente ale Comunicării Instituționale și responsabilă a proiectului Footprint care a cerut adunarea de date. "Cea mai mare parte a tinerilor și a tinerelor cred în Dumnezeu și au o percepție pozitivă a Bisericii, văzută ca o călăuză și nu ca instituție politico-temporală." Printre rezultatele generale ale cercetării, și creșterea simțului civic și a interesului față de problemele sociale.

Religia influențează alegerile morale

Problemele sociale și rugăciunea, conform dosarului prezentat, sunt temele asupra cărora tinerii se lasă conduși mai mult de religie și de spiritualitate când trebuie să facă alegeri de tip moral: chiar dacă credincioșii și nu ateii admit existența păcatului, majoritatea (67%) cred că cea care determină ceea ce este corect și ceea ce este greșit este conștiința. Pentru aceasta, de exemplu, războiul este considerat nejustificabil, precum și corupția politică și problemele ambientale: "Acestea sunt tematicile curente pe care le-am găsit și care îi unesc pe toți tinerii independent de credința lor sau de lipsa de credință", precizează profesoara Bellido, afirmând că multe din temele specifice vor fi aprofundate în cercetări succesive. Astfel, de exemplu, pedeapsa cu moartea este mai puțin acceptată de catolici, în timp ce împotrivirea față de legalizarea prostituției este o altă temă comună tuturor.

Credința trăită cu convingere și nu ca tradiție

Cu toate că reiese ca factor puternic de influență proveniența geografică a tinerilor intervievați asupra răspunsurilor lor, cercetarea înregistrează o creștere generală a credinței trăite din convingere și practicată, de exemplu, pentru creștini mergând la Liturghie și luând parte la sacramente (mai ales Reconcilierea și Euharistia), și nu ca tradiție sau obișnuință: tendință care se profilează ca rezultat original al acestui studiu. "Cu privire la această problemă, țările sunt împărțite în trei grupuri - mai explică dosarul - dacă Filipine, Kenya și Brazilia manifestă o puternică religiozitate și o mare practică religioasă, observăm că în Italia și Spania un procent inferior de tineri se declară drept credincioși, dar în același timp manifestă o conștiință mai profundă a credinței; în sfârșit, Mexic și Argentina se situează într-o poziție intermediară și Regatul Unit este un caz unic."

Ateii, agnosticii și rugăciunea

Este interesant și cifra conform căreia mulți tineri se adună pentru a se ruga în unele circumstanțe: tendință comună tuturor, inclusiv atei și agnostici. Îndeosebi, se definesc atei și agnostici 56% bărbații și sunt localizați mai ales în Italia și Spania care sunt, așadar, - între cele examinate - țările cu nivel mai mare de secularizare. Unul dintre principalele motive pentru a nu crede care sunt explicate de cei intervievați este imposibilitatea de a înțelege misterul credinței: "Acest fapt reiese mai ales în Italia și în Regatul Unit", specifică Bellido, care însă nu se declară convinsă de această motivație adusă la baza motivului de a nu crede din partea ateilor și agnosticilor, ci este indicată ca o dificultate și de cei care cred.

Paradigma ascultării continue

Cercetarea a constat într-un proiect continuu bazat pe ascultarea continuă, este vorba de o metodologie importantă și în același timp originală: "Motivul este capacitatea de a uni aspectul cantitativ și cel calitativ al datelor adunate", afirmă în sfârșit experta, care anunță că în lunile următoare, tot în colaborare cu universitățile partenere, vor fi aprofundate unele teme cu investigații specifice. "Ne vom ocupa de tineri și relațiile și tinerii și munca și binele comun", conclude ea, "obiectivul investigației pentru universitățile participante este să adapteze propria ofertă formativă la exigențele reale care sunt manifestate de tineri".

(După Vatican News, 29 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat