Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat membrilor Sinodului Bisericii Patriarhale Armene de Cilicia (28 februarie 2024)

Preafericite,

Iubiți frați episcopi,

Bine ați venit! Este o bucurie să vă primesc la Roma, la mormântul apostolilor Petru și Paul, chiar după comemorarea sărbătorească a Sfântului Grigore de Narek, învățător al Bisericii.

Ca episcopi, succesori ai apostolilor, avem responsabilitatea de a însoți sfântul popor al lui Dumnezeu spre Isus, Domn și prieten al oamenilor, Bunul nostru Păstor. Pentru aceasta în ziua hirotonirii episcopale ne-am angajat să păzim credința, să întărim speranța și să răspândim caritatea lui Cristos.

Iubiți frați, una dintre marile responsabilități ale Sinodului este tocmai aceea de a da Bisericii voastre episcopii de mâine. Vă rog să-i alegeți cu grijă, ca să fie dedicați turmei, fideli față de îngrijirea pastorală, niciodată ariviști. Nu trebuie aleși pe baza propriilor simpatii sau tendințe, și trebuie să fiți foarte atenți la oamenii care au "flerul afacerilor" sau la cei care "au mereu valiza în mână", lăsând poporul orfan. Un episcop care vede eparhia sa ca loc de trecere spre alta mai "prestigioasă" uită că este căsătorit cu Biserica și riscă - permiteți-mi expresia - să comită un "adulter pastoral". Același lucru se întâmplă atunci când se pierde timp pentru a contracta noi destinații sau promovări: episcopii nu se cumpără la piață, Cristos este cel care îi alege ca succesori ai apostolilor săi și păstori ai turmei sale.

Într-o lume plină de singurătăți și distanțe, cei care ne sunt încredințați trebuie să simtă de la noi căldura Bunului Păstor, atenția noastră paternă, frumusețea fraternității, milostivirea lui Dumnezeu. Fiii iubitului vostru popor au nevoie de apropierea episcopilor lor. Știu că în număr foarte mare sunt răspândiți în lume și uneori în teritorii foarte vaste, unde este greu să fie vizitați. Dar Biserica este Mamă iubitoare și nu poate decât să caute toate mijloacele posibile pentru a ajunge la ei, ca să primească iubirea lui Dumnezeu în propria lor tradiție eclezială. Și nu este atât problemă de structuri, care sunt numai mijloace care ajută răspândirea evangheliei; este mai ales problemă de caritate pastorală, de a căuta și a promova binele cu privire și deschidere evanghelice: mă gândesc și la esențialitatea unei colaborări și mai strânse cu Biserica armeană apostolică.

Preaiubiților, în acest timp sfânt al Postului Mare suntem chemați să privim Crucea și să construim pe Cristos, care vindecă rănile cu iertarea și cu iubirea. Suntem ținuți să mijlocim pentru toți, cu măreție de suflet și de spirit. Ca Sfântul Grigore de Narek, care se ruga astfel: Doamne, "amintește-ți [...] de aceia care în neamul omenesc sunt dușmanii noștri, dar pentru binele lor: împlinește în ei iertare și milostivire". De asemenea, cu o actualitate profetică impresionantă, scria: "Nu extermina pe cei care mă mușcă: transformă-i! Extirpă conduita pământească vicioasă și înrădăcinează pe cea bună în mine și în ei" (Cartea Lamentațiunilor, LXXXIII).

Voi, fraților, împreună cu preoții, diaconii, consacratele și consacrații, și toți credincioșii din Biserica voastră, aveți o mare responsabilitate. Sfântul Grigore Luminătorul a dus lumina lui Cristos la poporul armean și el a fost primul, ca atare, care a primit-o în istorie. Așadar, voi sunteți martori și, pentru a spune așa, "primii născuți" ai acestei lumini, sunteți zori chemați să iradiați profeția creștină într-o lume care adesea preferă întunericul urii, al dezbinării, al violenței, al răzbunării. Desigur - ați putea să-mi spuneți -, Biserica noastră nu este mare numeric. Dar să ne amintim că lui Dumnezeu îi place să facă minuni cu cel care este mic. Și în acest sens, vă rog, să nu se neglijeze îngrijirea față de cei mici și de cei săraci, arătându-le exemplul unei vieți evanghelice, departe de fastul bogățiilor și de aroganța puterii; primind pe refugiați, susținând pe cei care sunt în diaspora ca frați și surori, fii și fiice.

Încă un gând aș vrea să vă destăinui și să vă încredințez cu privire la pastorația vocațională. Într-o lume secularizată, seminariștii și cei care se formează în viața călugărească au nevoie, astăzi mai mult ca oricând, să fie bine înrădăcinați într-o viață creștină autentică, departe de orice "psihologie princiară". Tot așa și preoții, în special tineri, au nevoie de apropierea păstorilor, care să favorizeze comuniunea fraternă între ei, ca să nu se descurajeze în fața trudelor și zi după zi să fie tot mai docili față de creativitatea Duhului Sfânt, pentru a sluji poporul lui Dumnezeu cu bucuria carității, nu cu rigiditatea și repetitivitatea sterilă a birocraților. În toate, speranță: chiar dacă secerișul este mare și lucrătorii mereu puțini, să ne bazăm pe Domnul, care face minuni în cei care se încred în el.

Preafericite, frați preaiubiți, cum să nu evoc în sfârșit, cu cuvintele, dar mai ales cu rugăciunea, Armenia, îndeosebi pe toți cei care fug din Nagorno-Karabah, numeroasele familii evacuate care caută refugiu! Atâtea războaie, atâtea suferințe! Primul Război Mondial trebuia să fie ultimul și statele s-au constituit în Societatea Națiunilor, "prim rod" al Națiunilor Unite, crezând că acest lucru ar fi suficient pentru a ocroti darul păcii. Și totuși, de atunci câte conflicte și masacre, mereu tragice și mereu inutile. De atâtea ori am implorat: "Ajunge!". Să fim toți ecou al strigătului păcii, ca să atingă inimile, chiar și pe cele insensibile față de suferința săracilor și a celor umili. Și mai ales să ne rugăm. Fac asta pentru voi și pentru Armenia; și voi, vă rog, amintiți-vă de mine!

Eu vă mulțumesc pentru prezența voastră și pentru slujirea voastră. Înainte de a vă da binecuvântarea, aș vrea să recit o rugăciune, la care vă invit să vă uniți, a Sfântului Nerses Grațiosul, așteptând să-l putem celebra, când va vrea Dumnezeu, cu frații din Biserica armeană apostolică: "Doamne milostiv, ai milă de toți cei care cred în tine, de ai mei și de cei străini, de cei cunoscuți și de cei necunoscuți, de cei vii și de cei morți: dă și dușmanilor și potrivnicilor mei iertarea pentru greșelile pe care mi le-au făcut și convertește-i de la nedreptatea pe care o arată față de mine, ca să fie și ei vrednici de milostivirea ta. Și ai milă de creaturile tale și de mine păcătosul foarte mare" (În credință mărturisesc, cele 24 de rugăciuni, XXIII). Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat