Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
"Fiducia supplicans", binecuvântări non-liturgice și acea distincție a lui Ratzinger

De Andrea Tornielli

Declarația Fiducia supplicans, publicată de Dicasterul pentru Doctrina Credinței în decembrie 2023, după cum se știe și după cum a fost foarte subliniat de mulți, nu schimbă doctrina tradițională despre căsătorie care prevede binecuvântarea nupțială numai pentru bărbatul și femeia care se căsătoresc. Ceea ce este aprofundat de document, care admite posibilitatea de simple binecuvântări spontane și pentru cupluri iregulare sau compuse din persoane de același sex fără ca asta să însemne a binecuvânta unirea lor și nici a aproba conduita lor de viață, este, în schimb, natura binecuvântărilor. De fapt, Fiducia supplicans distinge între cele liturgice sau rituale și cele spontane sau pastorale. În privința celor dintâi, binecuvântările liturgice, există două moduri de a le înțelege. Există un sens larg, care consideră fiecare rugăciune făcută de un slujitor hirotonit ca "liturgică" și în cazul în care este dată fără o formă rituală și fără a se respecta un text oficial. Și există un sens mai strict, conform căruia o rugăciune sau o invocație asupra persoanelor este "liturgică" numai atunci când este făcută "în mod ritual", și mai precis atunci când se bazează pe un text aprobat de autoritatea ecleziastică.

Unii dintre criticii care au pus în discuție recenta declarație, de fapt, consideră permis numai sensul larg și prin urmare nu consideră acceptabilă distincția între rugăciuni sau binecuvântări "rituale" și "liturgice" și rugăciuni sau binecuvântări "pastorale" și "spontane". Între aceștia, există, de exemplu, cei care obiectează că și liturgia are o relevanță pastorală. Dar în această privință este oportun de observat că Fiducia supplicans atribuie cuvântului "pastorație" un sens special: adică sensul de o îngrijire îndreptată îndeosebi însoțirii celor cărora le este oferită binecuvântarea; după imaginea "bunului păstor" care nu-și găsește pacea până când nu găsește pe fiecare dintre cei care s-au rătăcit. Alții susțin că toate rugăciunile ar fi "liturgice" și prin urmare toate ar fi supuse la ceea ce este cerut pentru liturgia Bisericii. La această obiecție a răspuns însuși Papa Francisc, în discursul adresat participanților la Adunarea Plenară a Dicasterului pentru Doctrina Credinței de la 26 ianuarie, insistând asupra existenței de binecuvântări pastorale sau spontane care, "în afara oricărui context și formă cu caracter liturgic - a explicat el -, nu cer o perfecțiune morală pentru a fi primite". Cuvintele pontifului confirmă, așadar, orientarea de a lua în considerare sensul mai strict pentru binecuvântările liturgice.

Un precedent important, în privința distincției între ceea ce este liturgic și ceea ce nu este liturgic, se găsește într-o instrucțiune din anul 2000, publicată de fosta Congregație pentru Doctrina Credinței, semnată de cardinalul Joseph Ratzinger și aprobată de Ioan Paul al II-lea.

Obiectul acelei instrucțiuni sunt rugăciunile pentru a obține de la Dumnezeu vindecarea. La punctul numărul 2 din prima parte a documentului se amintește că "în De benedictionibus din Rituale Romanum, există un Ordo benedictionis infirmorum, în care există diferite texte eucologice care imploră vindecarea". În partea finală a instrucțiunii, dedicată dispozițiilor disciplinare, există apoi un articol (2) care afirmă: "Rugăciunile de vindecare se califică drept liturgice, dacă sunt inserate în cărțile liturgice aprobate de autoritatea competentă a Bisericii; altminteri sunt non-liturgice". Așadar, se stabilește că există rugăciuni de vindecări liturgice sau rituale și altele care nu sunt așa, dar care sunt totuși admise în mod legitim. În articolul următor se amintește că acelea "liturgice se celebrează conform ritului prescris și cu veșmintele sacre indicate în Ordo benedictionis infirmorum din Rituale Romanum". Din aceste citate ale textului semnat de Ratzinger și aprobat de Papa Wojtyła reiese că semnificația termenului "liturgic" utilizat în Fiducia supplicans pentru a defini binecuvântările rituale, diferite de cele pastorale, reprezintă cu siguranță o dezvoltare, dar care se inserează în matca magisteriului din ultimele decenii.

Apoi, între binecuvântări există alte distincții: unele reprezintă consacrări, sau pecetea la sacramentul celebrat de soți (în cazul binecuvântării nupțiale); altele reprezintă rugăciuni de invocare care de jos se înalță spre Dumnezeu; altele (este cazul exorcismelor) au scopul de a îndepărta răul. Fiducia supplicans clarifică în mod repetat că a da o binecuvântare pastorală sau spontană - fără niciun element nupțial - unui cuplu "iregular" care se apropie de un preot sau de un diacon nu înseamnă și nu poate reprezenta în niciun mod o formă de aprobare a unirii între cei doi. Nu poate, afirmă documentul, să fie considerată "o legitimare morală dată unei uniri care presupune că este o căsătorie", nici "unei practici sexuale extra-matrimoniale". În schimb, semnificația este aceea a unei invocații adresate lui Dumnezeu ca să permită semințelor de bine să crească în direcția voită de el.

(După L'Osservatore Romano, 27 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat