Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Paris: Sesiune de formare pentru vincențieni din Dieceza de Iași

În perioada 18-25 februarie 2024 un grup de nouă vincențieni din Dieceza de Iași (Catălin Zapodianu, Monica Giurgilă și Mihai Giurgilă din Târgu Frumos; Alina Pârțac și Loredana Neculai din Adjudeni; Petru Antăluță, Maricica Antăluță și Daniela Vârgă din Balțați și Celina Romila de la "Adormirea Maicii Domnului" din Iași), coordonați de Ana Doboș, au participat la o sesiune de formare vincențiană la Paris, la propunerea fratelui lazarist Celestin Farcaș, econom la Provincia Lazaristă din Franța.

Echipa de formare compusă din sora Magdalena Hârbu, Fiică a Carității, doamna Ana Doboș, vincențian, pr. Cristinel Andrei, preot lazarist, fr. Celestin Farcaș, frate lazarist împreună cu invitații pr. Jean Francois Desclaux, preot lazarist și spiritualul SSVP Franța, pr. Jerome Delsinne, preot lazarist și seminaristul lazarist Perceval Pondrom ne-au ajutat ca să aprofundăm carisma vincențiană.

Formarea a început cu vizitarea capelei "Sfântul Vincențiu de Paul", cunoașterea vieții sfântului prin conferința "Sfântul Vincențiu de Paul și opțiunea fundamentală de consacrare lui Dumnezeu prin slujirea săracului", prezentată de pr. Andrei Cristinel, și conferința "Implicarea laicilor în slujirea săracilor după viziunea Sfântului Vincențiu", prezentată de pr. Jean Francois Desclaux, și a continuat cu vizitarea locurilor unde a trăit și a practicat caritatea Sfântul Vincențiu de Paul.

A doua zi l-am cunoscut mai bine pe Fericitul Frederic Ozanam prin prezentarea făcută de pr. Jerome Delsinne și prezentarea înființării primei conferințe, expusă de fr. Celestin Farcaș, și prin vizitarea locurilor unde a trăit Fericitul Frederic, unde s-a înființat prima conferință, biserica unde mergea el cu familia lui. Am continuat formarea prin prezentarea făcută de sora Magdalena Hârbu "Sora Rozalia Rendu, o viață în slujba carității" de unde am înțeles că atunci când dorim să facem un bine nimic nu ne poate împiedica. Fratele Celestin ne-a arătat modul în care trebuie să privim săracul: privire socială, privire de ordin pastoral și o privire mistică. Primul regulament din 1835 și regulamentul din 2003 au fost prezentate de sora Magdalena și au urmat ateliere de lucru referitoare la viața noastră din conferințe, la modul cum trebuie să vedem persoana săracă și la relațiile membrilor din conferințe.

Am vizitat sediului internațional al Societății "Sfântul Vincențiu de Paul" unde am fost primiți cu multă deschidere și am văzut amploarea dezvoltării Conferințelor "Sfântul Vincențiu".

Timpul practic a fost îmbinat cu trăirea spirituală de la celebrările sfintelor Liturghii în locuri cu o istorie creștină deosebită. Am avut celebrări în: Capela "Sfântul Vincențiu de Paul", în cripta unde este înmormântat Fericitul Frederic Ozanam, la Biserica "Sfântul Medard", unde slujea sora Rozalia Rendu, în cripta de la Sacre-Coeur și la Capela Medalia Miraculoasă.

Mulțumim tuturor persoanelor de bine care au făcut posibilă această sesiune de formare, Dumnezeu să-i ocrotească și Duhul Sfânt să reverse asupra lor harurile de care au nevoie.

Tot ceea ce am primit se va transforma în fapte bune puse în slujirea săracului.

Ana Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-25 februarie: Paris: Sesiune de formare pentru vincențieni din Dieceza de Iași




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat